Mükremin Kızılca

Karaman Kitap Günlerinin Ardından

Mükremin Kızılca

27 Mayıs beş Haziran 2022 tarihi aralığında Karamanda kitap günleri vardı.

Yazıma, fuar yerine günler kullanılmasının “Türkçenin Başkentine” yakışır bir tabir olduğunu belirterek başlayalım.

Türkçe deyince, unutmadan Karaman’ın, İstiklal Caddesinden daha fazla yabancı kelimelerin cazibesine kapılan bir yer olduğunu görmemden üzüldüğümü de ifade edeyim.

Karamanda ne yazıktır ki yeni yerine nev, kahvaltı yerine breakfest, öğlen yemeği yerine lunch kullanılan mekânlar vardır.

Karaman Kitap Günleri ikinci olarak düzenlenen bir etkinlik olup Karaman için çok önemli bir faaliyettir. Belediyemizi bu hususta tebrik eder devamını bekleriz, inşallah!

Lütfi Elvan kongre ve fuar merkezindeki kitap günlerine 29 Mayıs bir haziran arasında dört gün katıldım. Bir kitap etkinliğinde kitaplarımı imzalamak üzere tam gün hem de dört tam gün – istesek on tam gün de kalabileceğimiz söylendi- benim için mükemmel bir tanıtma, tanışma ve tanınma fırsatı oldu. Ne de olsa bizler birkaç saatlik imza saati verilen kitap fuarlarına alışıktık.

Karamandaki bu etkinliğe üç gün boyunca katılacağımı sosyal medya hesaplarımdan günlerce anons ettim ve meyvesini de gördüm. Sanal âlemde tanıştığımız çok değerli arkadaşlarımızla yüz yüze görüşüp sohbet etme imkânı bulduk.

Lütfi Elvan kongre ve fuar merkezi güzel bir mekân, kolay ulaşılan ve ferah park ve bahçeleri olan bir yer. İçi de mükemmel, mescidinden salonlarına, toplantı alanlarından tefrişine mükemmel bir yapıyla karşılaştım.

Kitapların sergilendiği alan dört cadde beş sokak halinde düzenlenmiş oldukça muntazam bir salon olmuş.

Sol tarafa Karamanlı yazarların yer aldığı aynı levhalar altında masalar konmuş ve değerli kalem sahibi arkadaşlar önlerine kitaplarını dizerek yerlerini almışlardı. İLESAM Karaman temsilcisi Hikmet Bey devamlı kontrollerde bulunuyor, kurumun yazarlarının da yer aldığı alanda gelip gidenlerle yakından ilgileniyordu.

Hemen hemen her alanda kitap türlerini bulmak mümkündü, başta TÜBİTAK olmak üzere çocuk kitapları satan stantlar oldukça yoğundu.

Başta, buradan maddi bir beklentiniz olmasın, tarzında duyumlar alınca ben de o havaya bürünmüştüm, oysa durum tam tersiydi. Hareket fevkalade idi, alış veriş iyiydi. Karaman Belediyesi okulların öğrencilerinin öğretmenleri refakatinde salona gurup gurup gelmelerini temin edince hareket daha da yoğunlaşmıştı.

Karamanlı bazı kurumların, yazarları dolaşarak istedikleri kitapları satın almaları, Karaman Kültür Müdürlüğünün öğrencilere on liralık alış veriş çeki vermesi durumu daha da iyiye götürdü.

Masalarımızı değerli büyüklerimizden çok ziyaret eden oldu, belki şahsen Konya’da ikamet ettiğimden kendilerini tanıyamadığım kardeşlerime tanıdık olarak gerekli alakayı gösteremediysem buradan alenen özür dilerim.

Karamanlı yazar arkadaşlarla birbirimize kitap teatisinde bulunduk, buradan ayrılırken otuza yakın imzalı kitapla döndüm ve kültürel bir doyum için biraz daha azık alarak Konya’ya geldim.

Burada bulunduğum sırada KMÜ Kütüphanesi müdürü Sayın Ahmet Kahraman Bey de teşrif ettiler, kendilerine kitaplarımdan birer nüsha üniversite kütüphanesine bırakmak istediğimi söyleyince daveti üzerine bir gün sonra üniversite kütüphanesinde makamında ziyaret edip kitaplarımı teslim ettim. Burada Karaman kitaplarıyla alakalı bir bölüm hazırladıklarını söyleyen kütüphane müdürü, bana kütüphaneyi gezdirip bilgi verdiler.

Benim sağımda Ülkü ocakları standı vardı, gençlere, Ülkü ocakları iyi parti mi yoksa MHP tabanı mı? Diye sordum, yetmiş ilde vakıflaştıklarını, hiç bir siyasi partiyle bağları olmadığını söylediler.

Karaman kitap fuarında arkadaşlar tarafından sık sık çay servisi yapıldı.

Değerli hoca arkadaşların “Kur'an Okumada Harflerin Ruhu” adlı Karaman Ermenek Gargara / Güneyyurt beldesinden Hasan Hüsnü Efendinin 1892 yılında İstanbul’da yazdığı eserin tarafımdan çevirisi olan kitabından Kur'an derslerinde yararlandıklarını, eserin, yine Karamanlı meşhur Siyaser / Karabaş Veli'nin tecvit kitabından sonra ikinci bir eser olarak çok yararlı olacağını söylemeleri özgüvenime güç kattı. Adı geçen eseri masamda gelenlere ücretsiz takdim ettim.

Birçok sosyal medya takipçisi arkadaşla yüz yüze görüşünce onların; yazılarını okuyorum, demesi edebiyat alanında yeni eserler üretme azmimi kamçıladı.

Karaman kitap günleri bölgenin her görüş ve eğilimden yazarlarıyla sohbet etmek tanışmak imkânı sunan bir fırsat oldu, tanıdığım bazı yazar arkadaşların katılmadıklarını öğrenince üzüldüm.

Karaman Kitap Günlerinin ikincisi iyi ve verimliydi.

Daha mükemmel olabilir miydi?

Onu inşallah gelecek yıl görmek için şahsi kanaatimce şu huşular dikkate alınmalıdır:

Bir: geniş bir alana sahip olan dışarıda yeme içme düzeni kurularak bu alandaki sıkıntılar giderilebilir.

İki: Karamandaki STK’lar arasındaki kırgınlıkların giderilmesi için birkaç ay önceden toplantılar yapılarak Kitap Günleri lehine beraber olmaları sağlanabilir.

Üç: Karaman merkezde bu yıl yapıldığı gibi gelecek yıllarda ilçelerin tüm köy ve beldelerinin okulları da bir şekilde buraya getirilebilir.

Dört: Karamanın tek üniversitesi KMÜ bir stantla Kitap Günlerine girebilir.

Karaman Belediyesini bu güzel etkinlik için tekrar tebrik eder gelecek yıllarda daha mükemmel etkinliklerle toplumu buluşturmaya devam etmesini dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları