Mükremin Kızılca

Karaman 3. Kitap Fuarı  

Mükremin Kızılca

Karaman kitap fuarı bu yıl üçüncüsü düzenlenen muhteşem bir etkinlik oldu.
Fuarın geçen yıla göre hem daha genişlemiş hem de halk katılımı artmış gördüm. 
Geçen yıl da bu yıl da on günün tamamında Karamanlı yazarlar ve şairler standında bulunan bir yazar olarak izlenimlerimi sizinle paylaşmak istedim.
Karaman halkı kitap fuarına çok yoğun ilgi gösterdi, öğrenciler öğretmenler ev hanımları, çocuklar, yazarlar ve şairler oluk oluk Lütfü Elvan fuar ve kongre merkezi içinde kurulan fuara aktı. Konya kitap fuarından nüfusa oranla çok daha kalabalıktı.  
Genellikle çocuk kitapları hikâye ve roman tarzı eserlere yönelim fazlaydı.
Her gün öğleden sonra saat ikide ünlü bir yazarın imza programı vardı, önünde okuyucuların, kitabı dışarıdan alıp imzalatma kuyruğuna girdiklerini gördükçe kendimizin, bir kitabı satabilmek için dakikalarca dil döktüğümüzü hatırlayarak şahsen daha işin başında olduğumuzu kabulleniyoruz.
Karaman kitap fuarında Karamanlı yazarlar ve şairler standın önünden geçen öğrencilere ayraçlarla çekiliş yapıp şanslı öğrenciye adı yazılı kitabı hediye ediyorlardı. 
Bu asil davranış şöyle yapılıyordu; mesela yedi öğrenci tarafından çekilecek yedi ayraçtan birine ücretsiz kitabın adı yazılıyor sonra öğrenciler yazarın elinden bir ayraç alıyor ve kitap adı yazılı ayraç kimde ise kitabı hak ediyor.
Karamanlı yazarlar ve şairler için belediyemiz yeterli masa ve sandalye tahsis ederek on gün kendi eserlerini okuyucuya satıp imzalama imkânı sunmuştur. Bu fuarın hangi partiden olursa olsun belediyemizin mutlaka sürdürmesini istiyoruz. Karaman belediyesine kitap günleri için teşekkürler ediyorum.
Karaman'da etli ekmek 35 lira, bu fiyat etli ekmeğin ana vatanı Konya'da tam üç katı yani yüz on lira. Bu durumu sosyal medyada da paylaştım ama hiçbir tepki verilmediğini gördüm. 
Kitap fuarında yeme içme alanında su , çay ve atıştırmalık haricinde bir şey bulmak zor. Bu hususta gelecek yıl bir yemek içmek standı olursa iyi olur.
Karaman kitap fuarına Karaman'ın bütün okullarının öğrenci gurupları öğretmenler eşliğinde stantları ziyaret ettiler. Stantlarda bulunan yazarlar her kitap alan okuyucu ile anı sabitleyip fotoğraf çektirmeyi ihmal etmediler.
Ara salonda devamlı şiir dinletisi düzenlendi.
Karaman kitap fuarının ikinci Cuma günü saat on altıda belediye başkanı sayın Savaş Kalaycı adına yardımcısı sayın Eyüp Aslan Bey standımızda bulunan Karamanlı şair ve yazar arkadaşlara, katılımları ve katkıları için  birer teşekkür belgesi takdim etti. 
Bu belgeyi aileme gönderdiğimde: “bakın bizden teşekkür belgesinden de öte devamlı takdir belgesi de bekleyen babamız da teşekkür belgesiyle yetinmiş” diye gülüştüler. 
Karaman kitap fuarında, şahsen, birçok Karamanlı basın mensubunu, yazar ve şairi göremediğimden dolayı üzüldüm.
Şahsen kendilerini fazla tanıma şansım olmadığından, dinlediğim konuşmalara göre, seçim öncesi harıl harıl esnaf, kurum, basın, halk, ziyaretleri yapan siyasilerden de, bu on binlerce ziyaretçinin geldiği Karaman Kitap Fuarına hiç uğramamışlar. 
Bu tür fuarlarda en hoşuma giden bir şey şudur: yazarlar birbirine yeni kitaplarını imzalayarak takdim eder. Bu takas usulü kitap edinme yoluyla şahsen evimde yüzlerce imzalı kitabım var!
Bir ara standımıza gelen bir okuyucu “Karamanoğulları hakkında kitap var mı?” diye sorunca adama olumlu yanıt veremeyişimize gerçekten şaşırdım.
Ve karar verdim: taslağı hazır olan konuyla alakalı “Karamanoğulları Devleti: Tarihi – Kitabeleri – İtibarı” adlı eserimi inşallah gelecek yılki Karaman Kitap Günlerine basıp önümüze koyacağım! 
Sözümüz sağlığa!
Nice kitap fuarlarında buluşmak üzere,
 Sağ olun var olun! 

Yazarın Diğer Yazıları