Mükremin Kızılca

İslam - Din - Şeriat

Mükremin Kızılca

İslam: Se Le Me kökünden İf’an babı mastarı olup teslim olmak manasında olduğu gibi, selameti, barışı, güvenliği tesis etmek anlamındadır da.

İslam, son peygambere (sav) vahi edilen Kur’an’da dört ayette geçer ve hepsinin manası, tüm insanlığın Hak olarak uyması gerek tek dinin İslam olduğuna vurgu yapar.

1- “Allah katında geçerli Din ancak İslam’dır” 3/19

2- “Kim İslâm’dan başka bir din ararsa, ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır.” 3/85

3- “Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim.” 5/3

4- “Kim, İslâm’a davet olunduğu hâlde, (Ondan başka hak din varmış gibi) Allah’a karşı yalan uydurandan daha zalimdir? Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.” Saff 7

Kayyim / düzgün ve doğru: bu kelime de alternatifi bulunmayan ve uyulması gereken tek doğu yol manasındadır. Kur’an-ı kerimde altı defa teyit edilir.

1- “De ki: “Şüphesiz Rabbim beni doğru bir yola, dosdoğru bir dine, Hakk’a yönelen İbrahim’in dinine iletti. O, Allah’a ortak koşanlardan değildi.” En’am 161

2- “Hamd, kuluna Kitabı (Kur’an’ı) indiren ve onda hiçbir eğrilik yapmayan Allah’a mahsustur.” Kehf 1-2

3- “… Bu dosdoğru olan din …” Tevbe 36

4- “…O, kendisinden başka hiçbir şeye tapmamanızı emretmiştir. İşte tek doğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.” Yusuf 40

5-  “… İşte bu dosdoğru dindir. Fakat insanların çoğu bilmezler.” Rum 30

6- “Allah tarafından, geri çevrilmesi olmayan bir gün gelmeden önce yüzünü dosdoğru dine çevir. O gün insanlar bölük bölük ayrılacaklardır.” Rum 43

Şeriat: kökü; Şe Ra  sülasi kökünden; Şer’ yasa, teşri’ meşru kılmak, meşruiyet yasalara uygun olmak, meşruluk, şer’an yasal olarak, şer’i yasal gibi kelimeler bu köktendir.

Aynı kökten Şâri’ ise şeriatı koyan ve yasayı yürürlüğe sokan manasında olup genelde Allah cc ve bazen peygamberleri (sav) için kullanılır. Şe Ra A kökünden şüru’ kelimesi bir şeye başlamak manasında da olup şeriat kelimesi suyolu, su gözü demektir. Müteşerri’ yasal gibi göstermek, şir’at da şeriat manasında hukuk düzeni demektir.

İslam’dan önceki peygamberler döneminde de şeriat kelimesi bir yasa - kanun manasında sık sık kullanılır. Mesela Tevrat bir şeriattır - yasadır bunu uygulayan Musa peygamberdir. Aynı zamanda Hz İsa da vaazlarında “ben Tevrat yasasına bağlıyım” demiştir.

İnsanlık tarihi boyunca İslam, dinin adını, şeriat da hukuk düzeninin adını simgeler.

Din: Din kelimesi Kur’an’da 104 defa geçerek her ayette İnsanlık için ayrı bir mesaj verir. Genel manada Din, borç manasındaki Deyn kelimesiyle aynı kökten olup bütün peygamberler; hiç birbirlerini görmedikleri halde, ayrı zaman ve ayrı yerlerde Allah’ın dininden bahsederler. 

Mesela Fatiha Suresindeki; “Maliki yevmiddin - Din, yani ceza gününün - ahiretin sahibi” demektir.

En’am Suresinin son tarafında yüce Allah cc Yahudilere de Hristiyanlara da Müslümanlara da şeriat verdiğini anlatırken Yahudi ve Hristiyanlara kinaye yoluyla ellerindeki kitaplarda yani Tevrat ve İncil’de geçen hükümleri uygulamalarını istiyor.

Yahudi ve Hristiyanlara Tevrat ve İncil’deki gerçekleri gizlediklerini Kur’an’ın bu gerçekleri açığa çıkardığını, Tevrat’ın da İncilin de vahyedildiği şekildeki hallerinin Kur ’anda var olduğunu beyan ederek İslam’a ve onun peygamberi Hz Muhammed ile tebliğ ettiği kitaba uymaktan başka çıkar yollarının olmadığını anlatıyor.

“Kendinden önceki kitapları doğrulayan, onların yerine geçen bu kitabı, gerçekleri kapsayıcı olarak sana indirdik. ALLAH'ın sana indirdiğiyle aralarında hüküm ver. Sana gelen gerçekleri bırakıp onların hevesine uyma. Her biriniz için bir yasa ve yöntem belirledik. ALLAH dileseydi hepinizi bir tek toplum yapardı. Ancak, size verdikleriyle sizleri sınıyor. İyilikte yarışın. Hepinizin dönüşü ALLAH'adır. Ayrılığa düştüğünüz konuları size bildirecektir” (Maide 48)

Din - Şeriat - İslam üçlüsü aynı manadadır. Sakın ola, kesinlikle bu ilahi terimlere dil uzatarak imanımızı zedelemeyelim.

“Sonra seni de din konusunda bir şeriat sahibi kıldık, ona uy; bilmeyenlerin heveslerine uyma.” (Casiye 18)

Yazarın Diğer Yazıları