Mükremin Kızılca

İskân Ruhsatına Güneş Enerjisi Şartı!

Mükremin Kızılca

“Rızkınız, servetiniz, size va'dolunan ve tehdit edildiğiniz şeyler göklerdedir.” 51/22

Bu ilahi işaret ve mesaj geleceğimizin, dışa bağımlılığın kalkmasının ve enerjide yeterliliğin elde edilmesinin göklerde olduğuna işaret ediyor.

Şu anda dünyada yüzde iki buçuk bir seviyede güneş enerjisi kullanılmaktadır.

Fosil yakıt denen kömür, doğal gaz ve petrol hala ana enerji kaynağıdır. Dünya güneş enerjisine yoğunlaşmak için bu fosil kaynaklarının tükenmesini bekliyor olabilir mi?

Su enerjisi ise HES yapacağız diye milyonlarca dönüm tarım arazisinin feda ve heba edilmesine rağmen sorunu çözmekten uzaktır.

Türkiye halen enerjisinin yüzde yirmi kadarını yerel kaynaklardan temin etmektedir. Bütün nehirlerimizin önündeki ve çevresindeki mümbit arazileri santrallere feda etsek yine bu açık asla kapanmayacaktır. Nitekim Türkiye HES kurulumu bakımından Avrupa’da birinci, dünyadaysa dördüncü sıradadır.

Oysa göklerde Allah’ın bahşettiği güneş sonsuz gibi bir enerjiye sahiptir. Güneş, enerjisini Türkiye’ye cömertçe salmaktadır. Kırk yıldır güneş gören bütün evlerde su ısıtması güneş panelleriyle yapılmaktadır. Yarın ve gelecekte ise araçların yakıtından, sanayi yakıtına kadar bütün enerjiler güneşten sağlanacaktır. Güneş enerjisinin en büyük avantajı bedava olmasıdır, ilahi bir armağan olmasıdır, depolanabilir, alınıp – satılabilir olmasıdır.

Fosil yakıtların üretimi, depolanması, dağıtımı, yakılışından kaynaklanan faaliyetlerin hiç birisi güneş enerjisinde yoktur.

Sessizliği, temizliği, yenilene bilirliği ve doğayı asla kötü yönde etkilememesi güneş enerjisine derhal dönüşümü gerektirmektedir.

Acil olarak Türkiye aşamalı bir şekilde İskân Ruhsatlarına Güneş Enerjisi Kurma mecburiyetini getirmelidir.

Bu mecburiyet önce resmi binalar, tek katlı evler ve bütün iş yerlerini kapsamalı daha sonra da bütün yapılara teşmil edilmelidir.

Güneş enerjisi bedavadır, Allah’ın bir rızkıdır. Para istemez, ithalat istemez.

Yeryüzüne her sene düşen güneş enerjisi, yeryüzünde şimdiye kadar belirlenmiş olan fosil yakıt haznelerinin yaklaşık 160 katı kadardır. Ayrıca güneş enerjisi yeryüzünde fosil, nükleer ve hidroelektrik tesislerinin bir yılda üreteceğinden 15.000 kat kadar daha fazladır.

36° – 42° ey paralelleriyle 26° – 45° doğu meridyenleri arasında yer alan Türkiye coğrafi bakımdan güneş enerjisinden en fazla ve en yüksek verimlilik düzeyinde yararlanma potansiyeline sahip olan bir ülkedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Japonya gibi ülkeler, güneş enerjisine çok önemli yatırımlar yapıyor. Bu ülkelerin çalışmaları güneş enerjisinden yararlanmak için gün ışığının mecburiyeti fikrini de ortadan kaldırıyor. Mesela Almanya, Türkiye’den daha az güneşli gün sayısına sahip olmasına rağmen ülkemizden 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde etmektedir.

Dağ başlarında, Yörük obalarında, yaylalarda, bağ evlerinde ve şebeke elektriği alınamayan veya masraflı olan her yerde küçük veya büyük güneş panelleri görmek ne güzel.

Diyeceğim o dur ki güneş enerjisinde de her alanda olduğu gibi batılılardan otuz kırk yıl geriden gitmeyelim.

Evlere ve dükkânlara iskân ruhsatı için güneş enerjisi tesisini şart koşmaya hemen tüm tarafların çıkarı için başlayalım.

Türkiye’nin en büyük güneş paneli üretici olan CW Enerjinin Genel Müdürü Volkan Yılmaz Türkiye ve dünyadaki enerji piyasalarını şöyle değerlendirdi.

“Anadolu Ajansına konuşan Yılmaz Türkiye’nin enerji ihtiyacının tamamının güneşten sağlanabileceğini anlatırken Bilecik’i örnek vererek; “Türkiye’nin en küçük illerinden örneğin Bilecik büyüklüğünde bir alana güneş enerjisi santrali kurarsanız tüm ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacını elde edebilirsiniz. Antalya’da kafamızı çevirdiğimizde Toros Dağları’nın eteklerini görüyoruz. Güneye doğru eğimli, ekilmeyen, dikilmeyen, herhangi bir tarım yapılmayan çok atıl araziler. Sadece Toros Dağları’nın eteklerinde tarım amaçlı olmayan arazileri güneş enerjisi panelleriyle kaplasak bile Türkiye’nin tamamı olmasa da ciddi bir kısmının elektrik enerjisini üretebiliriz.” İfadelerini kullandı.” Medya

Yazarın Diğer Yazıları