Mükremin Kızılca

Hasan Hüseyin Varol (Rh) 

Mükremin Kızılca

Konya uleması arasında farklı bir yere sahiptir. İslami hizmet teşekkülleri arasında ayırım yapmadan hepsiyle iyi ilişkiler kurup genç Kur’an talebesine talim ve tecvit dersleri vermiştir. 

Kendisini görmeyi çok merak ediyordum, 2013 senesi yani on yıl önce Muhammed Doğan hoca efendi Hayra Hizmet Vakfı binasına bir hizmet için göndermişti. Merhum hocamızı odasına girerek ziyaret ettim, o gayet vakur bir biçimde masasında oturuyor Konya’nın en büyük vakfını her bakımdan idare ediyordu. 

1934 senesinde Sarıoğlan’ın arkasındaki Kızılcakır köyünde doğdu. Kurana olan aşkı ve kabiliyeti onu önce Konya’ya sonra da İstanbul’a yönlendirerek kıraat dallarını en yetkili ağızlardan aldı. İstanbul’da Arapça ve diğer İslami ilimler alanında da dersler alıp 12 yaşında hafızlığını güçlü bir biçimde tamamlayıp Kur’an okuma yarışmalarında ulusal ve uluslararası birincilikler aldı. 

Konya’ya dönerek 1982 yılına kadar çeşitli camilerde imamlık yaptıktan sonra emekli oldu.1959-1963 yılları arasında ise Konya İmam Hatip Okulunda Kur’an öğreticiliği yapmıştır. 

3.000 adet eserden müteşekkil şahsi kütüphanesini 1969 yılında bağışlayarak Konya merkezde bulunan Fatih çarşısının 3. katında bir kültür merkezi oluşturmanın temelini atmıştır. Burada sürdürülen çalışma Hayra Hizmet Vakfı’nın kurulmasına kadar sürmüştür. 1975 yılında Hayra Hizmet Vakfı’nı kurarak tüm sosyal, kültürel ve dini yardımlaşma faaliyetlerini bu vakıf eliyle sürdürmeye başlamıştır. 3.000 adet kitapla başlayan kütüphane şu an 40.000 kitap ve süreli yayın arşivine sahiptir.  

Bizzat eğitimin verdiği tecrübe ile kaleme alınmış olan Yeni Karabaş Tecvidi isimli çalışması 20. baskısını da yaparak 100.000’nin üzerinde Kur’an öğrenicisine Tecvid bilgisini öğreten bir temel kaynak olmuştur. Yine Kur’an tilaveti üzerine hazırladığı ders videoları, hatim setleri, CD’ler ve internet üzerinde bulunan ses arşivleri ile bu alandaki hizmetin kalıcılığını ve sürekliliğini sağlamıştır.

Beş Nisan 2023 vefat eden hoca efendi altı nisanda Sultan Selim camiinde kılınan cenaze namazının ardından Üçlerde defnedilmiştir. 
1924 yılında “hilafetin ilga edilip TBMM indimacına tevdiinden” sonra Türkiye’de devlet laiklik gerekçesiyle ve tevhid-i tedrisat kanunuyla İslami eğitimden elini çekince bazı İslam alimleri bu hususta inisiyatif almışlardı. 

Büyük oranda bu önder âlimlerin çalışmalarıyla dini bilinçlenme bugünkü dizeyini yakalamıştır. Kendi içinde çeşitlilik arz eden bu İslami hareketlere karşı merhum Hasan Hüseyin Varol hocamızın yaklaşımı son derece müspet ve İslam Ümmeti bütünlüğü çerçevesindeydi.
Tarih onun bu tarafını daima hatırında tutacaktır. 

Kendisine Allahtan rahmet yakınlarına sabır ve metanet diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları