Mükremin Kızılca

Ermenek Şivesi Ustasını Kaybetti 

Mükremin Kızılca

Kâh güldüm kâh ağladım
Kâh durdum kâh çağladım
Vefasız insanlara
Nahıl göğül bağladım?

Ermenek Şivesi Ustasını Kaybetti 

2017 yılıydı ya da 2018 olabilir.

Ermenek Sıla Festivali’nde kültür çadırlarının başladığı sene. 

Sağ tarafında o vardı. 

Önünde yığınla Ermenek lehçesi şiirleri adlı kitabı vardı, gelen herkese ücretsiz imzalıyordu.

Ermenek belediyesi ilk şiir kitabına basmış birazını da ona vermişti o da tamamını ücretsiz olarak halka dağıtıyordu. 

Orada yakından tanıştıktan sonra neredeyse haftada 2-3 gün Ermenek şivesi ile yeni şiirler paylaşıyordu. Bu şiirlerin altına da “çıkacak olan ikinci Ermenek şivesi şiir kitabımdan” yazardı. 

Hepsi birer sanat eseri sayılabilecek bu yerel dille yazılan şiirlerden 3 tanesini Ermenek Şiirleri Seçkisine seçip gönderdi. 

Ondan sonra her Ermenek’e gelişinde onunla görüşürdük. Kardeşi Osman Sazak’ın genç yaşta ölen oğlunun taziyesinde evlerine ailecek varmıştık. 

Bu yıl ocak ayında yeğeni Dr. Yalçın Güven beyin nişanı için Ermenek’e giderken Konya'da bize uğradı. Bir gün Konya caddelerinde tarihi ve turistik yerleri kendisine gezdirdim ve biz de geceledikten sonra sabahleyin Konya otogarından Ermenek otobüsüne bindirerek uğurlamıştım. 

Haftada bir telefon eder telefon eder hal hatır sorar görüşürdük. Yaklaşık bir yıldır şiir yazmadı. Benim yazdığım her şiire iltifata bulunurlardı. Neden yazmadığını sorduğumda ilham gelmiyor, hocam, derdi. 

İnsanoğlu yakınlarındaki ölümleri gördükçe belki ölümü daha iyi hatırlıyor

Bugün öğleden sonra saat 4'te otogara doğru Yaşar Yalçın Bey ile giderken Sipas Camii’nin dibinde ayakkabı boyacılığı ve tamiri yapan kardeşi Osman Sazak bize yanımıza gelerek haberi verince gerçekten şok olduk. 

6 yıldır yazdığı yeni Ermenek şiiri şivesinden şiirlerini toplayıp ikinci bir şiir kitabı hazırladığını söylüyordu. 

Hatta ben kendisine “Bekir’im bana bütün şiirlerinin linkini at word dosyaları halinde ben onları kitaplaştıracak şekilde hazırlayıvereyim” dedim. 

Sanırım bilgisayarında dosyalama işi vardır. 

6 senedir yazdığı Ermenek şivesi ile ilgili sanat eseri şiirleri bir yerde toplanmadıysa onun Facebook ana sayfasından başka yerde bulma imkânı yoktur. 

Facebook sayfasından bütün şiirlerini en azından yayınlanan kitabından sonra yazlığı Ermenek şiveli şiirlerini tez elden toplamak lazımdır. 

Bekir Sazak kardeşimize Allah'tan rahmet diliyoruz kederli ailesine sabır Cemil niyaz ediyoruz.

Ermenek şivesinin usta kalemi Bekir Sazak Bey ile Tekeçatı kamış boğazına Ebabekir Cambolat, Ali Kayısılı ve ben dörtlü bir seyahatimiz oldu. Bu seyahatten güzel anılarla döndük.  

Ayrıca Bekir Sazak Bey ile kaleyi baştan sona kadar gezip resimledik. 

Merhum Bekir sazak son görüşmemizde bana Ermenek ile ilgili ilginç resimler olarak tabir ettiği 13 resim attı, bunu İnşallah yarın paylaşacağım. 

Merhum Bekir Sazak önceki yıl yaptığı 1. oğlunun düğününden sonra torununu kucağına almış ikinci oğlunun düğünü için gün sayıyordu. 

Sonuçta her zaman için Allah'ın dediği oluyor hüküm Allah'ın, emir onun.

Yazarın Diğer Yazıları