
Avrupa İslam Ülkeleri Bayrakları
Mükremin Kızılca
Osmanlı ecdadınız İla-i Kelimetullah amacına uygun olarak gittikleri ve fethettikleri Avrupa’da yarım düzine İslam Devleti bırakıp öyle geriye döndüler.
Arnavutluk
Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.
Çift başlı kartalın hikâyesi çok eskilere 1405 - 1468 yılları arasında yaşamış ünlü Arnavut halk kahramanı İskender Bey`e dayanmaktadır. Kartalın kanatlarındaki ve kuyruğundaki telek sayısı ülkeyi yönetmiş olduğu yıl sayısı (25 yıl) kadardır.
Arnavutluk tarihinde birçok kez şekil değiştirse de kırmızı zemin üzerine çift başlı kartal her zaman kalmıştır. Bugünkü şeklini 7 Nisan 1992 yılında alınan devlet kararı ile komünizm zamanında konmuş olan sarı kenarlı kızıl yıldız kaldırılarak almıştır.
Bosna Hersek Bayrağı
Bosna Hersek bayrağının anlamı; bayrak mavi bir arka plan üzerine 9 tane beyaz yıldız ile sarı bir üçgenden oluşmaktadır. Mavi ve beyaz renkler klasik Slav renklerindendir. Arka plandaki mavi renk ve de yıldızlar ise Avrupa’yı temsil eder. Bosna Hersek’in bugün kullanmakta olduğu bu bayrak, 04.02.1998 de kabul edilmiştir. Bayrak daha sonrasında BM yüksek temsilcisi olan Carlos Westendorpun’un çalışmaları neticesinde son halini almıştır.
18. yüz yılın sonlarına kadar Bosna Hersek bayrağının Türk bayrağını andıran özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. Bayrağın zemin rengi yeşildi ve yukarıya bakan bir hilal ve yıldıza sahipti. Balkanlarda yaşayan ve uzun süreli mezalimlere ve asimilasyon politikalarına boyun eğmek zorunda kalan Bosna Hersek devleti bu günlere kadar büyük mücadeleler vererek gelmiştir.
Makedonya Bayrağı
Makedonya Cumhuriyeti bayrağı, Yugoslavya devleti içinde yer alırken, Panslavizm'in renkleri olan mavi, kırmızı ve beyaz renklerden oluşan bir bayrak kullanmayan tek ülke Makedonya Cumhuriyeti idi.
Makedonya, bu yıllarda, kırmızı zemin üzerine, altın çerçeveli kızıl yıldızlı bir bayrak kullandı. Bağımsızlık sonrası, bayrağın kırmızı zemini korundu; altın yıldız yerine güneş kullanıldı. Bayrakta kullanılan mitolojik güneş figürü, Büyük İskender'in babası Makedonyalı Filip'in mezar taşından alınmıştı. Yunanistan, bu mitolojik güneş figürünün kendisine ait olduğunu ileri sürerek, Makedonya Cumhuriyeti'nin bu figürü değiştirmesini istedi. Makedonya bu isteğe karşı duramadı ve 1995 yılında güneş figürünü değiştirdi ve bayrak bugünkü halini aldı.
Kosova Bayrağı
Kosova bayrağı mavi arka plan üzerine 6 yıldız ve onun altında bulunan Kosova haritasından oluşur.
Kosova bayrağı mavi arka plan üzerine 6 yıldız ve onun altında bulunan Kosova haritasından oluşur. Altı yıldız ülkede Türkler de dâhil olmak üzere yaşayan altı etnik grubu temsil eder.
Sancak Yenipazar
Balkanlar'da Sırbistan ve Karadağ arasındaki koridorda, merkezi Yeni Pazar (Novi Pazar) kenti olan ve Boşnak ve diğer Müslümanların nüfusun çoğunluğunu teşkil ettiği bir bölgedir.
Bu bölgeye Sancak bölgesi denmesinin sebebi de Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki son sancağının burada kalmış olmasıdır. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Sancak topraklarının bir kısmı Bosna Hersek Eyaleti'nde bir kısmı da Kosova Vilayetinde olmuştur.
NOVİ Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük şehri Novi Pazar'da "Sancak Boşnak Milli Bayrağı Günü" bir dizi etkinlikle kutlandı.
"Sancak Boşnak Milli Bayrağı Günü", Novi Pazar'ın yanı sıra Sjenica, Tutin ve Prijepolje gibi Sancak şehirlerinde de kutlanırken, yerel kurumlarda ülke bayraklarının yanına Boşnak milli bayrağı da çekildi.
Sancak bölgesinde yaşayan Boşnakların en önemli milli bayramı olan ve 2005 yılında Sancaklı Boşnakların resmi bayramı ilan edilen "Sancak Boşnak Milli Bayrağı Günü", 11 Mayıs 1991 tarihinde, eski adı Sancak Müslüman Ulusal Konseyi olan Boşnak Milli Konseyi'nin Novi Pazar'da kurulması dolayısıyla kutlanıyor.
(Wikiwand’dan yararlanıldı)