
Ufukturu-kosova buluşmaları
Mehmet Kanmaz
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platform başkanlıuğınca düzenlenen "13. Ufuk Turu Toplantıları",nın Kosova'nın başkenti Priştine'de yapılacağını 13 Haziran 2016 tarihinde sizlerle paylaşmıştım,ve nihayet 19-23-mayıs tarihlerinde başarılı bir şekilde ufukturunu gerçekleştirip 24 mayıs günü ülkemize yeniden avdet etmiş bulunmaktayız.
İlk kez Türkiye dışında düzenlenen programa Türkiye'nin yanı sıra Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinden katıldılar.
Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başlayan 13.Ufuk Turu programı ilk defa yurtdışında yapılıyor. Toplantıya Kosova'dan bakan yardımcıları, milletvekili ve müftüler katıldı.
Toplantıya Anadolu'nun dört tarafından(25 VİLAYET)ve Balkanlar'dan çok sayıda STK temsilcisi katıldılar.Konya'dan da 200 kişilik sivil toplum temsilcisi bu maksatla Kosova'da bulundular.
Açılış oturumunda konuşan Kosova Çevre ve Şehircilik Bakanı Ferit Agani, İslam ve medeniyet konulu böyle bir akademik ve siyasi çalışmanın Priştine’de yapılmasından duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Kosova gibi yeni kurulmuş bir devlette Türkiye’nin desteğinin çok değerli olduğunu söyledi.
Agani, uluslararası terörün ancak iş birliği ve dayanışma ile aşılabileceğini vurgula yarak, bu anlamda bölgesel işbirliklerin son zamanlarda daha da önem kazandığına işaret etti.
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil ise dünyaya kuvvetli bir mesaj vermek istediklerini söyledi.Görgülügil, 'Medeniyet temalı bu yılki toplantıda 5 gün boyunca günümüz meselelerini konuşacağız. İslam dünyasında oluk oluk kan akıyor, bu duruma Müslümanlar olarak el koymalıyız, bunun için de STK'lara çok ihtiyacımız var' dedi.
Yurtdışı Akraba Toplulukları Genel Başkanı Kudret Bülbül de Toplantıda söz almış olup; Kudret Bülbül, 'Bugün dünyada en büyük sorun nedir diye sorsalar adaletsizlik deriz. Ardından birlikte yaşayamamak, tahammülsüzlük gelir. Ama bunların tamamının ilacı İslam medeniyetidir. Osmanlı'nın bu topraklarda yaptığı da bu güzel medeniyeti inşa etmesidir. Konya'dan çıkan Ufuk Turunun Balkanlar'a taşınması çok uygun olmuştur. Çünkü Balkanlar köklerini Konya'da aramaktadırlar. Böylece bu kökler bu vesileyle burada buluşmuş oluyor.bu yılı Kosova yılı ilan ettik. Bu vesileyle de anlamlı bir etkinlik olmuştur.' dedi.
Kosova Müftüsü Naim Tırnova da İslam’ın kurduğu büyük medeniyetin ve özellikle Osmanlı’nın hala gurur kaynağı olduğunu belirterek, Osmanlı'nın sadece İslam yapılarını değil, Kosova’daki diğer dinlerin yapılarını da koruduğunu ve bugün bu eserlerin dünya kültür mirasının unsurları kabul edildiğini kaydetti.
13. Ufuk Turu Toplantıları kapsamında 20-21-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenn oturumlarda "İslam medeniyeti üzerine yeniden düşünmek", "İslam medeniyetinde bilim geleneği", "Medeniyet algısı ve mukayesesi", "Birlikte yaşama kültürü", "Dünya'da İslam algısı ve İslamafobi", "İslam dünyasında aşırı uçlar", "Türkiye ve Balkanlar'da İslami hareketler", "İslam'da mezhepler ve sosyal hayat", "Vakıf müessesesi ve sivil toplum", "Balkanlar'ın gözünde Türkiye", "Türkiye'nin Balkanlar'daki kültürel faaliyetleri" ve "Balkan-Türkiye sivil toplum kuruluşları işbirliği" konuları ele alındi
Program, 22 Mayıs Pazar günü sonuç bildirisinin yayınlanmasının ardından sona ermiş olup,daha sonra iki gün süreli kültür gezileri yapılarak,”evlad-ı fatihan”şehirleri ziyaret edildi,ve 23 mayıs gecesi ülkemize toplu olarak dönüldü…….inşallah elde edilen sonuçlar hayırlı hizmetlere vesile olur,,,,sizlerle birlikte YENİ UFUKTUR’larında buluşmak üzere…