Mehmet Kanmaz

Siyasete Bakış vermek

Mehmet Kanmaz

Siyasetin, bakışımıza kattığı fayda ile bakışımızın siyasete katacağı değer farkı, bize anlamlı ve siyaseti sadece bir hizmet aracı olarak görmeyi kazandırır.
Fikriyatımızın temel dinamikleri, sosyal ve siyasi boyutu ile hayata yansıyan faaliyetlerimizi makasadımıza uygun şekillendirmektedir. Aksi halde siyasetin pratik ve yüzeysel tavırlarından kural ve ilke çıkarmaya çalışmak, düşünce adamına cazip gelmez.
İnsan ve yüksek hasiyetlerini, beraberce ve ferden yaşama arzumuz, talep sıralamasında her idarenin dikkate alması gereken bir önceliktir.
Önceliklerimiz, yaşayan değerlerimizin demokratik zeminde kendine serbestlik bulması ve insanlık paydasında ortak değer oluşturmasıdır. Bunu kitlelere ve düşünen insanlara taşıdığımız nispette bakışımızın çıtasını yükseltmiş oluruz.
Fikirlerimizin yüksek çıtasını, siyaset dünyası için bir hedefe dönüştürme azmi ve heyecanı, hadiselerin kimyasını etkilememize yardım eder. Bakışımızın, ufki ve günlük olayları aşan sonsuzluk boyutu geçici olanların bir gölge olduğu idrakini verir.
YANİ DEMEM O Kİ;Bakışımız,siyasete değer katmalı. Ancak, siyasetin içinde daralmamalı.
Bakışımız, siyasete farklılık ve gelecek katmalı.
Bakışımız, demokrasiyi partiler üstü bir ortak talep yapmalı.
Bakışımız; maddi, manevi statü ve etkinliğin oluşturduğu bütün imtiyazları, ref-i imtiyaz noktasınaçekme çabası olmalıdır.
Din, dil, cinsiyet, devlet ve laiklik gibi duyarlı ve avantaj sağlayan konulara, bakışımızla samimiyet ve istismardan uzak bir kalite katabiliriz. Siyasetin, bu kavramlara düşünce seviyemizle bakmasına yardımcı olabiliriz.
Cemiyetin ilmî ve imanî bakışına ayna olabilir, bunu siyasetin gölgesine itmeden, siyasetin bir gölge gibi takip etmesini sağlayabiliriz. Siyasetin analitiğinden, analitiğin siyasetini yapabiliriz.
Ferdi güçlendirerek, güçlü topluma ve siyaseti tetikleyici toplum dinamiklerine bakış olgunluğunu getirebiliriz.
Menfiye durdemenin en akılcı yolu, menfi fikirleri müspete kanalize edecek zeminlerde ciddi ve yoğun fikir teatileri ile paylaşım ortamlarını sosyalleştirmekten geçer.
**Dünya fikir literatüründe derin izler bırakmaya ve üstünde çalışmalar yapılmaya başlanan ama bizim hala tereddüt etttiğimiz Risale-i Nur hareketinin, ulusal çıtayı aşan evrensel mesajları ile her yönetici ve siyasetçi için, yönetim ve siyasete deniz feneri olarak, insanlık alemine fikri mülkiyetimizi tescil ettirebiliriz….
MİSAL,Tarihimizebirnot;olsun”Bediüzzamanın,siyaset ehline yazdığı şu prensiplere siyasetçilerimiz dikkat etse hayat ne kadar kolaylaşır değilmi”;1-Birisinin cinayetiyle akraba ve dostları mesul olmaz esası;taraf tutma……..kardeşliği temel prensip al diyor 2-Kavmin efendisi,onlara hizmet edendir esası;tahakkümetmeyi,tehdit etmeyi yasaklıyor, sen hizmetkarsın diye ikaz ediyor.3-mü’min mü’mine binanın kenetlenmiş taşları gibidir esası;sosyal hayatımızda olamazsa olmazımız,olsadaha huzurlu olmazmıyız

Haberlerin haberini yaparak, günlük konuşma ve gündem önceliğimizi dedim-dedilere kaptırma yerine, prensiplerimizin bakışını onlara yansıtmak ve günübirlik değerlendirmeleri aşan fikir projeksiyonumuzu zamana vurmak,bizidahamutlu kılmazmı
Bu anlamda siyasete adres olarak değerlendirilebilecek düşünceleri şöyle sıralayabiliriz:
1. İnsan merkezli bir siyaset.2. İnancımıza değer veren ve saygı duyan bir siyaset.
3. Bütünleştiren ve canlandıran demokratik ortaklıklara açık bir siyaset.
4. Bizi analiz ve çözümlere götüren bir siyaset.
5. İdareyi “idare” etmektençıkarıp, hizmete dönüştüren, objektif bir siyaset 6. Şeytanın ve nefsin şerrinden emin olunacak;iradeli siyaset.
7. Bizleri yakınlaştıran ve kaynaştıran bir iklim arzusunu barındıran bir siyaset.
8. Rekabetin ve yarışın demokratikliğine olan inançla, kaliteyi arttıran bir siyaset.
9. Eşitlenmiş şartlarda bir yarışı sağlayan ve sonuç farklılığını eşitlemeyen siyaset 10. Felsefe ve fikirlerden beslenen ve proje üreten bir siyaset.
11. Kayıt dışı siyasete, mali kayıt gibi kayıt getiren bir siyaset.
12. Uluslararası arenada ülkemizi; yarıştıran ve dünya ile barıştıran bir siyaset.
13.Hayatımızda kalıcı insani kolaylıklarla mevzuatı emrimize amade eden siyaset 14. Kendini toplum ve ülke için kullanma vasıtası gören ahlaklı bir siyaset. 15. Faydacı ve hasis hırsları kontrol eden,insanı “adil idareci” yapan bir siyaset.

SONUÇ OLARAK;Bakışımız,siyasete ruh ve mana vermeli. Fakat Ruhu ve manayı incitmemeli,halisenlivecillah olmalı…..

Yazarın Diğer Yazıları