Mehmet Kanmaz

Adnan Paşamı Birde Benden Dinleyin

Mehmet Kanmaz

Yaşadığımız şu gök kubbe altında; Güzel insanların hoş sadâları hep kulaklarımızda çınlayacak, Sohbet meclislerini duygulandırıp Aramızdan ayrılıp asıl vatana göçtükleri zamanda bizlere emanet ettikleri hayat felsefeleri yolumuzu aydınlatacaktır.

İşte yolumuzu aydınlatan güzel insanlardan bir şahsiyet yani Adnan paşamız daha aramızdan ayrıldı.

Bin seneden bu yana hayatımızı barış ve huzur içinde idame ettiğimiz bu coğrafyada ve son 120 yıldan bu yana da  içimizde bir ur gibi üst aklın planlaması neticesinde yaşadığımız ve 20 seneden bu yana da daha şiddetli yaşanmakta olan İslam coğrafyasındaki terör çerçevesinde etrafımız toz duman iken; dikkatimizden kaçırılan,2017 yılından bu yana da ısrarla takip ve himayesini yaptığı ittihad-ı islam için mutlaka muhtaç olduğumuz KARDEŞLİK hukukunu devamlı öne çıkaran Adan paşamızı unutacak mıyız..?

Adnan Tanrıverdi paşa kimdir deyince hemen biyografisini açıp okuyabilirsiniz ama esas benim vurgulamak istediğim belli misyon sahipleri hariç toplumun genelinin az bilgi sahibi olduğu bir Adnan paşa var ki  onu anlatayım size..! 

Abilik, Kardeşlik, acının kedere panzehir olduğu sırrın, ona anlam dünyası kazandıran, iman bağına dayalı manevi bütünleşmenin adıdır Adnan paşa..!

Asr-ı saadette yaşanan cömertlik hasleti ile bir başkası muhtaç iken kendi ihtiyacını ona feda etmek sırrının Ahir zamandaki simgesidir Adnan paşa..! 

Sahabelerin ruhunda yakalanan bu benzersiz beraberlik ve fedakârlık, ihlasının şu zamanda en bariz vasfıdır Adnan paşa..!

İslam; müminlerin kardeşliği sağlamaları durumunda dünyada barışa gidecek yolun açılacağını mesaj verendir Adnan paşa..!

Kur’an, İslam kardeşliğine büyük önem verir ve İslam’da, “Allah için sevmek ve Allah’ın dininde kardeş olmak en üstün ibadetlerdendir”

Kur’an da, İslam toplumunun inşası, devamı ve huzuru için temel şart kardeşliktir ve bu kardeşliğin adıdır Adnan paşa..!

“Mü'minler ancak kardeştirler” (Hucurat, 49/10) ayetiyle Müslümanların birbirlerine nasıl bakmaları gerektiği vurgulanmaktadır.

Kardeş olmak, civanmertliktir, kendini yok bilmektir, varlığına değil muhatabına anlam yüklemektir, İşte bu anlamın sembolüdür Adnan paşa..! 

"kardeş kardeşe muavin ve zahir olur”onun hatasını gördüğünde onu bırakmaz, ona daha çok sarılır, onu korur, ona şefkatle bakar, işte Bu büyük kucaklayıcı tavrın alicenaplığını temsil eden şahsiyettir Adnan paşa..! 

Bizim ise Yeterince sahip çıkamadığımız , yalnız bıraktığımız,Sol medya linç kampanyası düzenlendiğinde yanında olmadığımız halde bize küsmeyen Hoşgörü sahibi  Mümtaz insandır Adnan paşa..!

Yüksek idealimi kavrayamadığımız dudak büktüğümüz, içten duygularını yaşayamadığımız, yaşatamadığımız ve yeterince idrak edemediğimiz Kahraman insandır Adnan paşa..!

İzzetini ikbalinde arayanların serencamı ve hakikatsizliği o kadar acı dersler veriyor ki, işte en yakın arkadaşları tarafından bu acı derslere muhatap olan ama bildiği doğrularsan  taviz vermeyen devlet  adamıdır Adnan paşa.! 

Hataların telafisi yerine hatalardan medet ummanın hissi zaafiyeti ve kardeşliğin asil ve sadece uhuvvet penceresinden kabullenici ruhlarına erişemediğimiz için hassaslaşan kardeşliğimizin yara almaması için hayatını adayan adamdır Adnan paşa..! 

Kardeşlik, vahidiyet içinde tevhidi bulan, marifetle şuuru yakalayan, muhabbetle kalbi fezeyan/hezeyanlardan koruyan ve lillah için tevazunun zirvesinde fedakârlıkla bunu ispatlayan yüce yankının mazhariyetine muhatap olandır Adnan paşa..!

Kardeşlik, "Annem babam sana feda olsun ya Resullullah!" diyen sahabenin iman yüklü sinesinden cesaret ve şecaate dönen vefa ve cefa ahlakını bu zamanda temsil edendir Adnan paşa..!

Vicdanın terennüm ettiği sesle birbirini anlayanların, empati kuranların, derdiyle dertlenenlerin, yokluğa kanat açanların  ve fikrin namusu için birbirine bağlananların kardeşidir Adnan paşa..! 

Olsa da versem diyenler kardeştir/Olduğu halde düşünmeden olanını akıtanlar ve birbirine ram olanlar kardeştir/Duygu ortaklığında derinleşenler kardeştir/ Canını canı bilenler ve bunu da mümince ve rızay-ı bari için yapanlar kardeştir, işte bu kardeşlerin, dava sahibi insanlarının abisidir 

Adnan paşa..! 

ELHASIL; Zaman mevhumu gözetmeden, maddi ve manevi fedakarlıklıkta zirve yapan  herkesin korkup çekindiği menhus
Tarih dilimlerinde cesaretle önderlik yapan, bu kardeşliği abiliği komutanlığı, danışmanlığı, Başkanlığı,genel Başkanlığı,en üstün şekilde deruhte eden Adnan paşamızı anlayabildik mi..! 

Anlayıp yaşasaydık.. İttihad ve  uhuvvet aşkı; içimizde kıpırtılar meydana getirmezdiydi..?    

Ve şu soruyu ilk evvel kendi nefsime sorarak yazımı bitiriyorum, gerçekten biz Adnan paşamızı anladık mı..? Veya hiç olmazsa vefatından sonraki Şu Zaman diliminde ve önümüzdeki dönemlerde anlamak için çaba gösterebilece kmiyiz ..? 

Yazarın Diğer Yazıları