Mehmet Kaçar

Türkiye'de Meslek Öğrenimi Ve Meslek Liseleri

Mehmet Kaçar

Türkiye Cumhuriyetin’de, üç çeşit Meslek Lisesi vardır ve bunlara ilaveten bir de çıraklık eğitimi kurumları olduğunu herkes bilmektedir.
Bura da öncelikle şunu vurgulamakta fayda vardır. Meslek Liseleri ve çıraklık eğitiminin öncelikli görevi, iç piyasalara ara eleman, yahutta kalifiye eleman yetiştirmek, bu yolla da sanayinin, ve toplumun ihtiyacını karşılamak amacı güdülmüştür.
Özellikle belirtmek isterim ki, Konya Sanayisinin bel kemiği, Meslek Liseliler veya Meslek Yüksek Okulu mezunlarından oluşmaktadır. Aynı şekilde toplumun asgari dini ihtiyaçlarının giderilmesi de, İmam Hatip Okulları tarafından karşılanmaktadır. İktisadi hayatı ilgilendiren konularda da Ticaret Meslek Liseleri ön planda yer almaktadır.
Meslek Liselerinin kalifiye durumunu yükseltmek için de, Üniversiteler düzeyinde ise branşlara göre Meslek Yüksek Okulları açılmıştır.
Özellikle belirtmek isterim ki, Konya sanayisinin bel kemiği Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okulları mezunlarından oluşmaktadır. Bu okullar da meslek öğrenen ve mesleğin, ahlakın adabı hakkında, yeterince bilgi donanımına sahip olan gençler, askerlik görevini bitirdikten sonra yine sanayide iş bulabiliyorlar. Meslek Lisesi Mezunu olmayanlar ise daha çok AVM tercihi yapmaya devam ediyorlar.
Türkiye Cumhuriyetinin ekonomisinin neredeyse, dükkan sanayisi diyebileceğimiz küçük ölçekli dükkanlardan oluşmaktadır. Büyük ölçekli Sanayi kuruluşları ve daha çok, mühendis, tekniker gibi elemanlarla işlerini yürütmektedirler. Bunların, o sanayiler de yaptığı katkılar, üretim bazında ve kaliteli imalat, Avrupa’ya satılacak mal üretmektedirler.
Dolayısı ile Meslek Liseleri mezunları, sanayide ara eleman açığını kapatırlarken, iş tecrübeleri ile usta veya kalfa olup dükkanlarını kendileri açanlar da mevcuttur. Bunlar da Anadolu da KOBİ’leri oluşturan kuruluşların temeli bunlardır.
Çıraklık eğitimine gelince, bu gruba giren gençler genelde, ilk okuldan sonra eğitim-öğretim kurumlarına devam edemeyen veya devam edip de başarılı olamayan gençlerden oluşmaktadır. Bunlar, sanayi sitelerinde veya kuaför, fırın gibi yerlerde meslek öğrenmektedirler. Çıraklığı seçenler ise, iş yerlerinde yetiştirilecek eleman olarak, iş yerlerinin istihdam ettiği gençlerdir. Bunlar, haftalık yevmiye usulü ve iş yerinin belirlediği bir ücretle çalışırlarken, haftanın belirli bir gününde ise okul eğitimine devam etmektedirler. Burada, yüz yüze mesleği ile ilgili eğitim alırlarken, devletin planladığı kültür derslerini de almaktadırlar ve ahlak ve saygıyı da öğrenmektedirler. Devletin çıraklık eğitimine ise büyük oranlar da destek vermektedir.
İmam-Hatip Meslek Liselerin de verilen eğitim ise; toplumun dini ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde plan ve program dahilinde yetiştirilmektedirler. Bunlar, Cuma namazlarını kıldırmak, Cuma ve Pazar Vaazzlarını öğrenmek, Cenazelere gereken müdahaleleri yapmak ve doğum, cenaze ve asker göndermelerde gerekli dini merasimleri yapabilmek üzere eğitim almaktadırlar. İmam-Hatip Liselerinde temel bu eğitimler olmasına rağmen, kültürel eğitim ve fen bilimleri derslerini de alarak, üniversitelere yönelmeye çalışılıyor.
Diğer bir meslek lisesi türü de Ticaret Meslek Liselerinden oluşmaktadır. Bu Liseler de verilen eğitim türleri ise, temelde iktisadi durumların(muhasebe gibi) çözümü içindir. Meslek dersleri yanında yine fen ve kültür dersleri de verilmektedir.
Meslek Liselerinin bir handikabı da, sanayi bulunmayan yerlerde açılan okulların staj yapacak iş yerleri bile bulamaması gelmektedir. Bir başka eksik yön de Bazı kırsal kesimler de hayvancılık yapıldığına göre, Hayvancılık Meslek Liseleri açılmalıdır.
Konya İlçelerinden birinde, Endüstri Meslek Lisesinde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak çalıştığım yıllar da, İlçe Kaymakamı, çok kibar, efendi ve dindar bir yöneticimiz, bizi ziyarete gelmişti. Okulu ve sınıflarımızı gezdikten sonra, seçmeli dersleri sordu ve Kura’an dersinin seçilip seçilmediği hakkında bilgi aldı. Seçen öğrencilere teşekkür ettikten sonra ise öğretmenlerle yaptığı tanışma toplantısında, okulumuzdan Üniversiteye bir yıl önce kaç öğrenci gönderdiğimizi sordu.
Ben, iznini alarak şunları belirtmiştim. Meslek Liselerinin esas hedefi, Üniversiteler öğrenci göndermek değil, sanayi, iktisadi ve dini alanlarda, kalifiye ve yetişmiş elemanlar yetiştirmek, ayrıca toplum içerisinde dağerlerimizi bilen bireyler yetiştirmek, amaçtır dedim.
Kibarlığın ön planda olduğu sayın Kaymakamım, evet asıl budur ama, bu çocuklar bizim çocuklarımız, üniversitelere gönderebilirsek fenamı olur dedi. Görüldüğü gibi, Bizim Meslek Liseleri anlayışımız da ise vatandaşların ilk tercihi İmam Hatip Liseleri olmaktadır. Buralara da, TEOG puanında iyi puan alamamış olanlar gönderilmektedir ve şu anlayış vardır. Hiç olmazsa, namaz ve abdestini öğrensin. İyi de kardeşim iyi puan alanların namaz ve abdeste ihtiyacı yok mu?
Selametle......

 

Yazarın Diğer Yazıları