Mehmet Kaçar

'Soğan olma soyulma!'

Mehmet Kaçar

Artık bu konuyu yazmak hem farz hem vacip oldu. Çevremizde birçok insan bu konuda muzdarip ve yanlış yollardan yazılan reçetelerle kendilerine çare aramaya devam ediyorlar. Maddi ve manevi kayıpları oluyor.

Sosyal çevrenin baskısı da buna çanak tutuyor. Gelenek ve görenekler bu yanlış arayış için yazılmış reçete oluyor.

“Denize düşen yılana sarılır derler.” Derdi olanlar da bu durumda. Çareyi yılanda arıyorlar. Kafalarına Burada bahsedeceğim konu halk arasında “yılancık kıydırma” olarak bilinen hastalığın aslının astarının Haziran dönemi eğitim seminerinde, DKAB dersinde halk arasında hurafeler ve yanlış anlaşılan konuları tartışırken, konu “yılancık hastalığı” ve yanlış metotla tedavisi konusunu tartışıyorduk.

Bu hastalıktan ciddi derecede muzdarip olmuş bir meslektaşımız sözü aldı: “Bende de yılancık varmış. Bana bir köyde yılancık ocağı var, oraya bir git dediler. Bende kalktım gittim 50-60 yaşların da bir bayan bu ocakta bulunuyormuş. Kendisine atarından el verilmiş. Yaz dönemi olduğu için meslektaşımıza, ceketini çıkar ve ver demiş. Ceketini vermiş ve o bayan eline aldığı bir bıçakla kolondan başlayarak hastalığı kıymış. İçerisinde adam dahi olmayan bir ceketi tedavi etmiş. Parasını da bir güzel almış ve hastalık epeyce ilerlemiş. Birkaç kez daha gelmeniz lazım demiş. Eğer o zaman da iyileşmezsen bir başka ocağa göndereceğim demiş. Adamcağız birkaç aylık bir dönem geçtiği için hastalık iyi olmuş, yani şifa bulmuş. Orada şunu demesi bizi bayağı bir sarsmıştı. Ben gittim iyileştim. Demek ki bu doğruymuş.

Gelin hep beraber “yılancık kıyma” hastalığının aslını, astarını ve tıp bilimindeki ismini ve tedavi metotlarını burada anlatalım da, belki insanlarımız bir daha kendilerini “soğan gibi soyanlara” “Yılancık kesme veya doğrama” hastalığı, tıp dilinde “Erizipel” adı verilen hastalık:

Yüzyıllar öncesinde salgınlara neden olan, yangın ve bulaşıcı bir hastalık olan Yılancık, kişisel temizliğe önem verilmesini özellikle de ortak eşyaların kullanılmamasını gerektiren bir hastalık türüdür! Temizliğe önem verildiğinde yılancık hastalığının görülme sıklığı azalmaktadır. Peki yılancık hastalığı nedir? Yılancık hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…  Hepsi ve daha fazlası için aşağıda vereceğim bilgileri bir göz atmak yeterli olacaktır sanırım.

Yılancık (Erizipel) hastalığı nedir?

Yılancık hastalığı selülit hastalığı ile çok benzer belirtiler gösteren bir tür deri iltihabıdır. Yılancığa sebep olan mikrop Amil adında yuvarlak ve minik bir şekildedir. Bu mikrop küçük bir yaradan bulaşabilen zararlı bir türdür. Vücutta lekeler bırakır ve özellikle kırmızı pullu, pulsuz lekelerdir, en çok da vücudun yüz kısmında yer alır ve burada şekillenip, büyürler. Deri üzerinde yer eden bu mikrop yanaklardan başlayarak burun deliği, gözaltları ve kulak arkası olmak üzere mikrobun vücuda nüfuz etmesi sonucu kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde yayılmaya başlar. Hastalık, antibiyotiklerle Erizipel cildin dış bariyerini geçen bakterilerin oluşturduğu enfeksiyon dan kaynaklanır. Erizipele en sık neden bakteri streptokoklar olarak bilinir ve normalde cilde zarar cemreden derinizde ve diğer vücut yüzeylerinde yaşarlar. Bununla birlikte, cildinize bir kesik veya yara yoluyla girebilirler. Ayak mantarı ve egzama gibi ciltte çatlaklara yol açan durumlar da bazen erizipele yol açabilir.

Derideki açıklıklara ek olarak, vücudunuzun bir bölgesinden kan veya sıvı drenajını önleyen her şey erizepelin ortaya çıkması ihtimalini artırır.

Yüzünün etkilendiği durumlarda, bakteriler burun ve boğazınızda bir enfeksiyon sonrası burun Genellikle, şişliği azaltmak için etkilenen vücut parçasının vücudunuzun geri kalanından daha yüksekte tutulması gerekir. bacağınız etkilenirse, bacağınız kalçanızdan daha yüksek durumda mümkün olduğunca dinlenmeyi amaçlamalısınız. Uzanın ve bacağınızı mindere dayayın. Zaman zaman kalkıp yürümek ve sıvı alımını takip etmek önemlidir. Şişlik geçene kadar birkaç gün süreyle İlaç

Penisilin gibi antibiyotiker, erizipel için normal tedavidir. Daha az şiddetli bir durumda, evde ağızdan reçeteli bir ilaç almanız mümkün olabilir ve seyri genellikle bir hafta sürer. Daha ciddi hastalıklar genellikle antibiyotiklerin intraveöz olarak uygulanabildiği hastanede tedavi edilir.

Çok geçmeden ya da yaşlı hastaların da bir hastanede tedavi edilmeleri gerekebilir. Bazen, bakteriler antibiyotiğe yanıt vermez ve başka bir ilaç denemek gereklidir.

Rahatsızlığı ve ateşi azaltmak, hastalığı tedavi etmek için ağrı kesici verilebilir. Enzipelin nedeni ayak mantarı ise bunun için anti-fungal ilaç gerekli olabilir.

Cerrahi

Cerrahi sadece ilerlemiş olan sağlıklı dokunun ölmesine neden olan nadir erizipel durumlarında gereklidir. Ölü dokunun kesilip çıkarılması için bir operasyon gerekebilir. Selâmetle!

Yazarın Diğer Yazıları