Mehmet Kaçar

'Selamün aleyküm' demek islami diye hala utananlar var!

Mehmet Kaçar

Kutsal bir selamlaşma olan bu terim, genellikle “Selamünaleyküm” kelimesini söylemekten hala utananlar var. İHO da öğretmen olup üstüne bir de meslek dersleri öğretmeni olanlar bile “günaydın, tünaydın” derlerken, neden böyle söylüyorsunuz diye sorduğumuz ve burası İHO,  burada “selamünaleyküm” demeyeceğiz de ne zaman diyeceğiz? diye sorduğumuz zaman, -aman hocam ne olacak yani günaydın dediğimizde dinden mi? çıkacağız diyerek olumsuz bir tavır takınıyorlar. Evet dinden çıkmazsınız amma burada dini değerler ön planda olmayacaksa, İHO olmasının ne önemi var. İnançlı ve imanlı bir nesli nasıl yetiştireceğiz. Bu okullar öteki ortaokullara benzeyecekse, kutlamalarda ve beden derslerinde islami ölçülere uyulmayıp, kızlı erkekli dans edilecekse, beden derslerinde setrül avrete uyulmayacaksa, derse girilince selamünaleyküm denilmeyecekse, beden dersinden çıkıp Kur’an dersine giren çocukların üzerindeki formalarda haçlı işareti varsa ve dersin öğretmeni bunun sakıncalarını anlatmıyorsa, o okulun adının İHO olmasının bir anlamı yoktur.  Bu konuda velilere de oldukça ciddi bir iş düşmektedir ve evlatlarını kontrol altına almalıdırlar.

Kutsal bir selamlaşma şekli olan bu terim, genellikle Selamünaleyküm kelimesine karşılık olarak Müslümanlar tarafından onun kadar kutsal bir selamlaşma terimi olması için kullanılır. Bu kelime İslam görgü kuralında Müslümanlar tarafından kabul edilmektedir.

Selâmünaleyküm dinimizde var mı?

Dinimiz Müslümanları kardeş ilan etmiş, kardeşlik bilincinin yerleşip devam etmesi için de onlara bazı görevler yüklemiştir. Bu görevlerden biri de selâmlaşmaktadır. Nitekim Resûlullah (S.A.V) selâmlaşmayı Müslümanın Müslüman üzerindeki hakları arasında saymıştır. 

Selâmün aleyküm hangi dine mensup?

Selâminaleyküm selamı, daha eskilere dayanan ve günümüzde Yahudiler tarafından hâlâ kullanılan Şalom aleichem selamından türetilmiştir.

Selamünaleyküm diyen birisine karşı Aleykümselâm demek farz mıdır?

Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre de sağa sel3am verilmesi vacip, sol tarafa sel3am verilmesi sünnettir.

Namazlardan çıkarken sağa ve sola verilen selamın dini hükmü nedir?

Hanefi mezhebinde tercih edilen görüşe göre namazların sonunda önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek selâm vermek vaciptir. Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir.

Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez. Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah" cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre de sağa selâm verilmesi vacip, sol tarafa selâm verilmesi sünnettir.

Namazdan çıkılması, bütün imamlara göre yalnız bir selâm ile olur, bununla namaz biter (İbnü’l-Hümâm; Fethü’l-kadîr, 1/320; Zeylai, Tebyîn, 1/125-126).

Birinci selâmı vermeyi farz gören Şâfiîlere göre bunun terk edilmesi namazı da iptal eder (Şirbînî, Selâmünaleyküm hangi ayette geçiyor?

Selam ile İlgili Ayet Nedir?

Nisa Suresi, 86. Ayet: Bir selamla selamlandığınız da, siz ondan daha güzeliyle selam verin ya da aynıyla karşılık verin. Şüphesiz, Allah her şeyin hesabını tam olarak yapandır. 

Peygamber Efendimiz nasıl selam verirdi?

Hz. Peygamber’e (S.A.V) en kısa şekilde,” Allahümme  salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem" ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salat-u selâm getirilir.

O halde neden Selamünaleyküm deriz?

İslami literatürde “es-selamünaleyküm” şeklinde söylenir. “Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun" anlamını taşır. Bu selamlaşma, Peygamber Efendimiz, döneminde başlatılmış ve sünnet olarak günümüze kadar gelmiştir. Peygamber Efendimiz, “aranızda selamlaşın ve selamı yayın” Kuranda merhaba ne demek?

Müslümanlar birbirleriyle karşılaştıklarında birbirlerine sağlık ve esenlik dilemeleri anlamında bir terim.

Aleyküm selam doğru mu?

“Aleykesselam ölülerin selamıdır” ifadesinden maksat, birçok şairin ve başkalarının ölülere bu şekilde selam vermeleridir. Oysa Rasulullah Sallalllahu Aleyhi vesselemin sünnetine göre doğru olan, ölülere hayatta olanlar gibi “Esselamu Aleyküm” ifadesiyle vermektir.

Günah işleyene selam verilir mi?

Dinimizde yasak olan fiilleri işleyenlere bu fiilleri esnasında selam verilmez. İçki içen bir müslümana gezerken vs. rastlandığı yerlerde selam vermek de vermemek de caizdir. Kur’an okuyana, namaz Selamünaleyküm denince ne denir?

Esselamü aleyküm ve rahmetüllahi ve bereketühü denilir. Anlamı ise Allah’ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır. Anlamı ise Allah’ın selamı rahmeti ve bereketi hepinizin üzerine olsun Aynı zamanda Cenâb-ı Hakk’ın isimlerinden olan selâm kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de kırk kadar âyette geçer. Bu âyetlerin bazılarında selâm veya selâm veya selâmün aleyküm şeklindeki sözlerin daha önceki bazı peygamberler zamanında da kullanıldığı (Meryem 19/33,47) haber verilmektedir. 

İslama göre selam nasıl verilir?

Sünnete uygun olanı ise Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre “es-selamü aleyküm ve rahmetullah", Mâlikî mezhebine göre “es-selâmü aleyküm” şeklindedir. 

Yazarın Diğer Yazıları