Mehmet Kaçar

Satın alınan su ile abdest alınır mı?

Mehmet Kaçar

Para ile satın aldığımız su ile abdest almak caiz olur mu? Belediyenin evlere verdiği su satın alınan su grubu hükmüne girer mi?

Adamın birisi çıkmış Ebu Hanife’ye göre satın alınan su ile abdest almak caiz olmaz diyor. Bu konuyu biraz araştıralım dedim.

Gerçekten Suyun Bulunması Ne Demektir?

İbâdet edecek kimsenin yanında suyun hiç olmaması veya temizliğe yetecek miktarda bulunmamasıdır. İslâm’ın ilk dönemimde Medine-i Münevvere’de, su kuyuları Yahudilerin elinde bulunuyordu. Bu kuyulardan Müslümanlara fahiş fiyatla su satıyorlar ve bazı ekonomisi iyi olmayan sahabe-i kiram ise, yiyecek ve içebileceği kadar su alabiliyordu. Çoğu sahabe-i kiram ise satın aldığı su ile abdest almıyor ve teyemmüm yapıyordu. Ta ki Hz. Osman (r.a ) bu kuyuları satın alıp Resûlüllah (S.A.V)’ın adına vakfedince, Müslümanların hepsi bol suya kavuştular ve tüm ihtiyaçlarını su ile karşılar duruma geldiler. Adam bu durumu bize satın alınan su ile abdest alınmaz diyerek bir şeyleri algı operasyonu çekerek anlatmaya çalışmış. Yahutta su olduğu halde temiz olmayan bir durumda ise teyemmüm alınır ve zaruret varsa satın alınan su ile de abdest alınmaz.

İbâdet edecek kimsenin yanında suyun hiç olmaması veya temizliğe yetecek miktarda bulunmamasıdır. Bu vaziyette olan kişinin teyemmüm yapabilmesi için, önce durumuna göre, civarda su araştırması yapması gereklidir.

Şöyle ki:

“Susuz kalan kimse, şehir veya şehir gibi bir yerde ise, teyemmüm almadan önce mutlaka su aramalıdır. Çünkü böyle bir yerde araştırılırsa su bulunması kuvvetle muhtemeldir.

*Susuz kalan kimse sadece içmeye yetecek suyu varsa ve bunu da satın almışsa, bir daha da satın alacak gücü yoksa bu suyu sadece içer ve abdestini teyemmüm olarak alır. Şartları normale dönünce de satın aldığı su ile abdest almaya başlar.

*Abdest ve gusle yetecek suyun hiç bulunmaması, yürüyerek veya vasıta ile kolayca gidilip gelinebilecek bir mesafeden daha uzakta olması, su yolunda bir tehlikenin varlığı, suyu aramaya gittiği taktir de mal ve can güvenliği, suyu elde etme araç ve gerecinin bulunmayışı, sık rastlanılan örnekler olarak sayılabilir.

*Bu konuda mükellef olan kimse kendi karar vermeli, haklı ve geçerli bir mazeretinin bulunduğuna kanaat getirdiğinde dinin bu ruhsatından yararlanmalıdır.

Hükmen Suyun Bulunmaması Ne Demektir?

Şu hallerde, su olmakla beraber hiç su bulunmamış hükmü geçerlidir:

-Temizliğe yetecek kadar bol su bulunur, fakat bir mazeret veya hastalık veyahut havanın, suyun aşırı derecede soğuk olması sebebiyle onu kullanmak tıbben sakıncalı olursa, su kullanmayıp teyemmüm almak vacip olur. –Mevcut suya, temizlik dışında içmek ve yemekte kullanmak gibi daha zarurî bir ihtiyaç için gerek duyulabilir. Abdest veya gusül için ise teyemmüm edilir. İşte adam burayı kullanarak satın alınan suda dahi abdest alınmaz diyerek algı operasyonu çekiyor.

–Parayla su satın alma imkânının olmayışı veya fiyatının rayiç bedelinin çok üstünde olması, mazeret olarak sayılabilir. Bu konuda mükellef kendi karar vermeli, haklı ve geçerli bir mazeretinin bulunduğuna kanaat getirdiğinde dinin bu ruhsatından yararlanmalıdır.  Bir de  o zevat bunu kullanıyor.

Yazarın Diğer Yazıları