Mehmet Kaçar

Kıyamet, hacıdan hocadan koparmış sözü günah mı?

Mehmet Kaçar

Zaman zaman bir söz duyarız: “Kıyamet hacıdan hocadan koparmış” ya da
“Kıyamet hacıdan hocadan kopacakmış” diyenler oluyor. Bu sözler günah mı değil midir?
Bu sözü düşünmeden söyleyen bir akrabam ve yakınım acaba tövbe etti, başka bir şey yapmasına da gerek var mıdır?
Bu sözü kasıtlı söylemeden hacı ve hocaları küçük düşürmek ve onlara güvenilmediğini ima etmek için söylemişlerse elbette günah olur. Bir başka açıdan baktığımız da ise, bunu kasıtlı olarak söyleyip, ilk imam Peygamber efendimizle alay etmek kastı varsa o zaman da iman konusunda küfre düşebilir.
Bu tür sözler insanı elfazı küfre götüren sözlerdir ve kasıtlı olarak İslam dini ile alay etmek, küçük görmek amacı ile söylenmiş sözlerdir. Bunları söylemeden önce kırk düşünüp bir söylemekte fayda vardır. En güzel olanı hiç kullanmamaktır.
“Kıyamet hacıdan hocadan koparmış.” Sözü doğru bir söz olmadığı gibi bunun vebali de çok ağır olan bir sözdür.
Bu konuya şöyle bir izahat getirmemiz mümkündür:
Bir hocada ilimle birlikte sertlik, kabalık gibi bir cibilliyeti(huyu) de varsa, işte o kimseyi o kötü huyuyla andığı her defasında, onun hocalık ve ilim vasfını hatırlarsa ve onun kişisel kötü huyuna değil de ilim ve hocalık vasfına bir hakaret ederse o zaman imanından da olabilir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanından bu yana bizlere dinimizi öğreten anlatan kimseler hocalarımızdır. Onları kötü gösteren ifadelerle anmak veya toplum içerisinde o makamları küçültmek veya alay konusu yapmak için bu e benzeri cümleler kullanmak İslam ilmine ve inancına hatta dinine hizmet edenlerin ortadan kalkmasına veya onlara inanmamaya neden olur.
Konuyu fazla uzatmadan şunu diyebiliriz ki:
Hacılık ve hocalık vasfı saygı duyulması gereken bir vasıftır. Kişinin kendi vasıfları bizi fazla ilgilendirmez. Yani onun kötü huyları bu iki vasfın mahsulü değildir. Eğer birisi, “Bu hacca gitti yalan söylüyor, bundan hacı mı olur, bu hocamıdır?” gibi sözler söylerse, bunların izahatını şöyle “Hacca giden, Beytullah’ı tavaf ederken yalan öğreniyor. Bu hoca Kur’an-ı Kerim’i okurken, okuturken kötüleşiyor…”
Bu konunun büyük bir dini risk taşıdığı açıktır. Kaldı ki kıyametin en şerir insanların/ kafirlerin başına kopacağı rivayeti vardır. (Müslim, Fiten 52)
Bu konu üzerinde son söz olarak şunu söylemek fayda vardır:
“Bu konuda tövbe edip bu yanlışlarından dönerse, o kimsenin günahları inşallah bağışlanır.

Yazarın Diğer Yazıları