
İSLAM'A GÖRE TEMZİLİK 'SU VE TOPRAK'LA YAPILIR.
Mehmet Kaçar
Dinimiz İslam’da temizleyici olarak su ve toprak gösterilmiştir. Bilindiği üzere abdest ya suyla ya da toprakla alınır. O halde topraktan gelen doğal temizlik ürünleri neler olabilir? Evlerimizde kullanılan temizlik ürünleri insan sağlığını çok ciddi bir şekilde tehdit etmeye devam ediyor. Çağdaş insan eskisi gibi yöntemleri kullanmaktansa “toplu katliam” anlamına gelebilecek maddeler kullanılıyor. Bu maddeler insanları hastalıklara sürüklerken pek çok mikro organizmayı da sebepsiz olarak zararlara uğratıyor. Böyle bir kıyımla yapılan temizlik ise ancak zulüm adı ile adlandırılabilir. O halde doğal temizleyicilerle temizlik mümkün olabilir mi?
Aslında temizlik için su ve toprak yeterlidir. Ne var ki bu günün kent hayatında toprağın yüzünü görmenin bile ne kadar zor olduğu düşünülecek olursa böyle keskin bir dönüş tüm insanlık için mümkün görünmüyor. Tabiata ve insana zarar vermeyen maddelerin kullanımını çok iyi öğrenmek gerekiyor.Burada zehirli olmayan temizlik maddelerinden pratik öneriler vermekte fayda mülahaza ediyorum.
Boraks:Su, oksijen, sodyum ve bordan oluşan, antiseptik, natifungal(mantar önleyici), antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Boraks yutulursa zehirlidir. Çamaşır sodası:Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz. Klorsuz olanı tercih edilmelidir.
Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafifi aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.
Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonu ile elde edilen bir sıvıdır. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntılarının çözülmesini sağlar.
Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Piyasada, özellikle doğal ürün satan dükkanlarda çeşitleri bulunabilir. Bir iki damla turunçgil, elma, çilek, nane vb. yağı ile eklenecek koku ev yapımı temizleyicilere hoş bir özellik kazandırır. Burada çok dikkat edilmesi gereken bir husu vardır. Uçucu(esansiyel) bitkisel yağ alırken sentetik olmadıklarından emin olmak gerekiyor. Çünkü sentetik kokular zararlıdır.
Bitkisel yağ tabanlı sabunlar(arapsabunu vs.): Bu tür sabunları alırken hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlar tercih edilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise; Arapsabunu alırken aromasız olmalarına özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca yanmış yağlardan yapılan birçok arapsabunu çok kötü koku bırakmaktadır.
Kil:Doğada bol bulunan bir mineraldir. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika, demir oksit bulunur. Sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Yapısı itibariyle su çekme özelliğine sahiptir. Bu nedenle de kil daima nemlidir.
Boraks’ın temizleyici olarak kullanımı: Boraks ve çamaşır sodası eşit miktarda karıştırılır. Lavabo, tuvalet gibi sert yüzeylerin temizliğinde ovucu, koku giderici ve antiseptik olarak kullanılır. Bu karışım bulaşık makinesinde de deterjan yerine kullanılabilir. Ancak bulaşıklar makineye durulanarak konulmalıdır.
Uygulama: Lavabo ve tuvalet için; fırça veya süngerle ovulur ve suyla temizlenir. Gerekirse arapsabunu da kullanılabilir. Kil temizliği nasıl yapılır? Kil, yağ temizleyicisidir. Küvetlere ve lavabolara toz olarak serpilebilir, süngerle ovulur ve suyla temizlenir. Saç temizliğinde de geleneksel olarak kullanılagelen bir maddedir. Dinimiz İslam’da temizleyici olarak su ve toprak gösterilmiştir. Asit Borik’in böcek ilacı olarak kullanımı ise şöyledir. Asik Borik böcekleri öldürmez yalnızca uzaklaştırır. Şöyle hazırlanır: Orta boy bir patates haşlanır ve ezilir. İçerisine bir çorba kaşığı asit borik eklenerek yoğrulur. Fındık büyüklüğünde toplar haline getirilip radyatöre veya güneş gören yere konularak kurutulur. Böceklerin bulunabileceği yerlere bu toplar bırakılır. Uyarı: Çocukların veya hayvanların ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır. Zehirli değildir ancak yine de yemek için uygun olmayan bir kimyasal maddedir. Arapsabunu: Piyasada bulunan arapsabunları çoğunlukla yanmış kullanılmış yağlardan imal edilir. Kötü kokacağı için de aromalar ilave edilir. Ancak bu arapsabunlarıyla çamaşır yıkandığında çamaşırlarda bir yanmış yağ kokusu oluşur ve çamaşırlar yapış yapış olur. Yanmış yağdan yapılmayan arapsabunlarını bulmak gereklidir. Bulaşıkta ise zeytinyağı sabunu, arapsabunundan çok daha iyi sonuç verir. Ne var ki önce bilinmesi gereken bir konu vardır. Rafine yağlar, bu tip doğal temizleyicilerle temizlenemeyecek kadar inatçıdır, yapışkandır. Doğal yöntemler ancak doğal yağları çıkarmak için etkilidirler. Temizlemek için bu kadar kuvvetli, ağır ve sökücü kimyasallar gerektiren, son derece yapışkan rafine yağların vücudumuzda bırakacağı kalıntıları durup düşünmek gerekir. Selam ve Dua ile!