Mehmet Kaçar

İSLAM MEDENİYET TARİHİ 'İSLAMDA KADIN SESİ HARAM MI?'

Mehmet Kaçar

Bu güne kadar sorulan soruların belkide en başında bu konu gelmektedir. Hocam, “Kadın sesi haram mı?”,”İslamda Musiki var mı?”,”Şiir yazmak haram mı” ve benzeri sorular.

Bu gün burada bu konuyla ilgili Efendimiz den bize kadar ulaşan bir örnekle bu konuyu açıklamaya gayret edeceğim. İnşallah bu konu üzerine oluşan şüpheleri bir nebze olsun hal edebilmişim diye düşünüyorum. En iyisini Allah(c.c) bilir tabi.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, Bayram gibi özel günlerde sevinç ve çoşkunun, ifadesi olan meşrû( İslamın haram dairesine riayet edilerek, yani haram işlemeden) eğlencelere izin verdiğini siyer ve megazi kitaplarından okuyarak öğrenmekteyiz.

Konumuzla ilgili olarak Hareti Aişe radiyallahu anha’dan bize kadar gelen bir hadisi şerifte, Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:

Bir Bayram günü idi. Allah Rasulü sallallahu aleyhi vesellem, haneyi saadetlerine buyurmuşlardı.O eve geldiğinde , benim yanımda iki cariye vardı ve onlar, benim yanımda def çalıyorlar ve Medine halkının yapmış oldukları Buas harbini anlatan şiirleri sesli bir şekilde söylüyorlardı.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, cariyeleri ve def çalıp, şiir okuduklarını gördüğü halde hiç bir şey söylemeden bir örtü aldı ve sırtını dönerek örtüyü üzerine çekti ve yattı.

Biraz sonra, Allah Rasulünün arkasından babam Hz. Ebû Bekir radiyallahu anh da bize geldi ve:

“Allah Rasulünün(s.a.v.) evinde ve yanında şeytan çalgısı ha!” diyerek bize kızdı.

Bunu üzerine yattığı yerden kalkan ve bize dönen Allah’ın Rasulü sallallahu aleyhi vesellem, yüzünü de açarak:

“Ya Ebabekir(r.a):

“Onları yani cariyeleri ve Hz. Aişe(r.a)yi kendi hallerine bırak!” dedi ve sonra da şöyle buyurdu:

“Her milletin bir bayramı vardır, bu gün de bizim bayramımız!” buyurdu.

Bunun üzerine de ben, babam bir şeylerle meşgul olurken, cariyelere işaret ettim ve onlarda evden dışarı çıktılar.”

Bir başka örneğimiz de şudur:

Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, eşleri ile beraber hac faizasını ifa etmek için yola çıkmışlardı.

Yol emri olarak da ashabtan Enceşe hazretlerini görevlendirmişti.

Hac kafilesi, Medineyi Münevverenin dışarısına çıkınca, Enceşe hazretleri, yüksek ses tonuyla, yolculuğun sıkıcı olmaması için, şiirler, ezgiler ve marşlar söylemeye başladı. Develer ise yüksek ses tonundan ürkmeye başlayınca da Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, Enceşe hazretlerine şöyle seslendi.

“Ey Enceşe, sesini biraz kıs ki develer ürküpte üzerlerindeki “billurlar “ı düşürürülerse sonra kırılırlarlar” dedi.

KONUMUZU OLUŞTURAN BU İKİ HADİSİ ŞERİFİMİZİN BİZLER ÖĞRETTİKLERİ:

a-Eğer, kadın sesi haram olsaydı Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem , haneyi saadetlerinde def çalıp, şiir okuyan kadınları evine almaya izin verirmiydi.

b- Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, eğer kadın sesi haram olsaydı, haneyi saadetlerine o anda girmez onların seslerini kızmalarını buyururdu.

c-Eğer kadın sesi haram olsaydı, Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, özellikle de cariyelerin evinde, def çalıp şiir okumalarına asla izin vermezdi.

d-Ayrıca kendileri de onların şiir okuyup def çalmalarını dinlemezdi.

e-Def çalmalarına da izin vermezlerdi.

f-Hz. Ebû Bekir radiyallahu anh evine geldiğinde Efendimiz o kızınca onu bırak onları diye uyarmazdı.

g- Efendimiz ve Hz. Ebubekir o eve yani haneyi saadete, cariyeler dışarı çıkmadan girmezlerdi

ğ-Enceşe Hazretlerine sesin senin bayanlara haram, sesini kes der ve hanımların yanında şiir, ezgi marş söylememesini söylerdi.

h-Kadınları billura benzeterek ne kadar kıymetli ve nadide olduklarını belirtmiştir.

ı-Kadınları savaşlardaki hizmetleri, kadılık hizmetleri, eğitmenlik hizmelerini yapmalarına izin vermezlerdi.

i-Haram olan şeyler ise, hem kadına ve hem de erkeğe de haramdı. İslamın haram dairesinde yapılan işlerdir. Bazı haramlar sadece kadını bazıları da sadece erkekleri ilgilendirir, bazıları da ortak yasaklardır.

j-Allah(c.c)ın varlığına birliğine karşı yapılan, musiki ve besteler, şiirler, ve normal amellerde haramlar arasındadır.

k-Ne sesi, ne de işi İslami ölçüler içerisin de olmak kaydıyla caizdir.

l-İster erkek, ister kadın olsun, fuhşiyat içeren tüm davranış ve hareketler(ses, gülme, musiki, beste, şiir) de bulunmak ise , her iki kesime de caiz değildir.

m-Esas olan toplumun ve bireyin ahlaki yapılarının korunması, kişilerin şeref, haysiyet ve onurunun korunması, aile mefhumunun korunması, nesebin korunmasını direk olarak göz önüne alır.

n-Demek oluyor ki, İslami daire içerisin de ki eğlenceler(bayram, düğün, kurtuluş günü, doğum günü vb.) caiz olur.

Selam ve Dua İle!...

Yazarın Diğer Yazıları