
Hz. Âdem (as)'e neden âdem (as) dendi?
Mehmet Kaçar
Rasulullah(sav): “İnsanlar (tümü) Âdem(as)’in çocuklarıdır ve Âdem(as) da topraktandır(Kenzul Umman).
Rasulullah (sav): “Allah Âdem(as)’i bütün yeryüzünden aldığı bir avuç topraktan yarattı. O halde Âdem(as)’im çocukları yeryüzü toprağı ile uyumlu olarak yaratılmıştır. Onlardan bazıları, “kızıl derili, bazısı beyaz, bazısı siyah, bazısı bu renklerin ortası, bazısı yumuşak, bazısı kaba, bazısı temiz, bazısı kirli, bazısı da bunların ortasında bir yerdedir (Kenzul Umman).
“Sonra münezzeh Allah(cc) yerin sarpından ve yumuşağından, tatlısından ve tuzlusundan, (Melekler aracılığı ile aldırdığı) toprakları bir araya topladı. Onu su ile karıştırıp halis bir kıvama getirdi. Yani sülale şeklinde özleştirdi. (Annelerimiz de evlerde mayalı ekmek yaparken unu su ve maya ile karıştırır ve sonu hamuru bu metotta özleşmeye yani mayalanmaya bırakırlar). Bir rivayette bu şekilde birleştirilen toprak özleşmesi için Hint ceziresinde 40 yıl (dünya yılı, Allah indinde belki 40 saniye) güneşte özleşmesi için bırakıldı.
Daha sonra özleşen bu toprağı, nemlendirerek, yapışkan hale getirdi. Bundan sonra yönleri, ilişik yerleri, organları ve bölünmeleri olan bir suret (beti) yarattı. Hakkıyla, eksiksiz tastamam yaratan sadece Allah(cc)’dür. Nemlendirilmiş ve yapışkan olan bu toprağı, pekişinceye kadar kurutmuş, belli ve sınırlı bir süre sıklaştırmıştır.
Sonra ona ruhundan üfleyince kendini idare edecek zihni, tasarrufta bulunduğu fikirleri… tatları, kokuları, renkleri ve türleri ayıran bilgisi olan bir insan oluverdi.
Ayrı renklerdeki topraklarla yoğrulan bu insan türü, benzer ve zıtlarla birleşik hale getirilmiş oldu. Âdem(as), içerisinde temiz ve kötü toprağın bulunduğu yeryüzünün üst kısmından yaratılmıştır. Nitekim sen bütün bu sıfatları Âdemoğlunda görmektesin (Nehcul Belağa).
Rasulullah(sav) kendisine Âdem(as)’in neden Âdem olarak adlandırıldığını soran İbn Selam(ra)’a “Çünkü Âdem topraktan ve yeryüzünün üst tabakasından yaratılmıştır.”
Kendisine şöyle sordu: “Bu durumda acaba Âdem(as), yeryüzünün bütün toprağından mı yaratıldı, yoksa bir topraktan mı?”
Peygamber Efendimiz(sav) şöyle buyurdu: “Bütün topraktan. Eğer bir topraktan yaratılmış olsaydı, o zaman insanların yüzü birbirinden ayırt edilemez, hepsi aynı şekilde olurdu.”
Orada bulunan başka biriside şöyle sordu: “ O halde Âdemoğullarının dünyada benzerleri vardır.” Peygamber Efendimiz(sav) şöyle buyurdu: “Evet, toprakta beyaz vardır, yeşil vardır, sarı vardır, toprak rengi vardır, kırmızı vardır, tatlı vardır, tuzlu vardır, kaba vardır, sert vardır, yumuşak olanı vardır, sarı kırmızı, kırmızı veya beyaza çalan sarı, siyah ve toprak renklerinde olanı vardır (Kenzul Hz. Ali (kv): Hz. Âdem(as) ve Havva annemizin isimleri ile adlandırılmasının sebebi kendisine sorulduğunda şöyle cevap vermiştir.
“Âdem(as) yeryüzünün ediminden (üst tabakasından ) yaratıldığı için Âdem(as) olarak adlandırılmıştır. Allah Tebareke ve Teâlâ, Cebrail(as) yeryüzüne gönderdi ve ona yeryüzünün ediminin(üst tabakasının) dört yerinden toprak getirmesini istedi. Beyaz, kırmızı, kahverengi, ve siyah topraklardan. Onları yeryüzünün yumuşak ve sert yerlerinden temin etti. Daha sonrada dört çeşit su getirilmesini emretti. Tatlı, tuzlu, acı ve kokuşmuş sulardı bunlar.
Daha sonrada bu suları toprağa dökmesini emretti. Allah(kudret) eliyle onları birbirine karıştırdı. Öyle ki, ne bir toprak ve ne de toprağa ihtiyaç duyan bir su kaldı. Böylece tatlı suyu boğaz tarafına karar kıldı. Tuzlu suyu gözlerinde, acı suyu kulaklarında, kokuşmuş suyu ise burnunda karar kıldı. Havva’da hayydan( canlı varlıktan) yaratıldığı için Havva adını almıştır (Bihar).
Âdem(as), yeryüzünün üst tabakasından yaratıldığı için Âdem, Havva annemizde hayy’dan yaratıldığı “Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden” dir.
ŞİMDİKİ KUŞAĞA BAKACAK OLURSAK:
İnsanlar, deri rengi olarak dört ana gruba ayrılırlar. Asya’dakiler ve Avrupa ılıman iklimde yaşadıkları için beyaz renkte, Güney Afrika yöresi siyah renkte, Çin’de ve Japonya’da yaşayan insanların renkleri sarı, Amerika’da yaşayan Kızılderililerin rengi ise kızıldır. Bu deri renklerinde görülen farklılıklar, her rengi taşıyan insan neslini öbür rengi taşıyan insan neslinden farklı bir kaynağa ve iklime dayanmasıdır.
Çünkü deri rengi farklılığı beraberinde kan yapısı farklılığını da getirir. Buna göre bütün insanların kaynağını, dört renk oluşturmaktadır.
Kur’an-ı Kerim’in bugün bizlere haber verdiğine göre; Şimdi görünen insan nesli bir kadın ve bir Babayı, Yüce Allah Kur’an’da Âdem diye adlandırmıştır. Eşinin adına da rivayetlere göre Havva denmiştir. Yüce Allah(cc): “Allah insanı başlangıçta çamurdan(salsal) yarattı. Sonra onun soyunu bayağı bir sıvıdan var etti.”
“Hani Rabbin meleklere ‘ben çamurdan bir insan yaratacağım. Ona biçim verip kendisine ruhundan bir soluk üflediğimde onun için secdeye kapanın” buyurdu. Selâmetle!