
Gündüz uykusu beyni geliştiriyor!
Mehmet Kaçar
Gündüz uykusu bir ibadet şeklimdir?
Peygamber Efendimiz(S.A.V)’in asırlar önce uyguladığı gündüz uykusu hakkında bilim ne diyor? Bugünün ilmi çalışmaları bir kez daha bizlere göstermiştir ki, Hz. Muhammed (S.A.V) bir hak peygamberdir ve uygulamaları da kıyamete kadar insanların mutluluğu, sıhhati ve onuru için yapılmıştır. Bugünkü bilim “Kaylule uykusu” denilen gündüz uykusunun insana ne kadar faydalı olduğunu daha iyi keşfedebilmiştir.
Kaylule uykusu: “Arapça’da “öğle uykusu” anlamına gelen kaylule uykusu aslında öğle sıcağının çok fazla arttığı gün ortasında uyuma” anlamına gelir.
Unşversity College London araştırmacıları düzenli olarak biraz uyumak için zaman bulmanın beynimiz için iyi olduğunu ve daha uzun bir süre daha büyük kalmasına yardımcı olduğunu söylüyor.
Gündüzleri uyuklayanların beyinleri 15 santimetreküp daha büyük kaldığı tespit edildi; bu da yaşlanmanın 3-6 yıl ertelenmesi anlamına geldiğini açıkladılar.
Ancak bilim insanları uyku suresinin yarım saatten daha az tutulması gerektiğini aktarıyorlar. Araştırmayı yöneten bilim insanlarından Dr. Victoria Garfield neticeleri heyecan verici bulduklarını açıkladı.
İş hayatı çoğu kişi için böyle bir fırsatın oluşturulmasına imkan vermese de gündüzleri uyumanın kilo vermek yada spor yapmaktan çok daha kolay bir yöntem olabileceği belirtildi.
Bebeklerin beyinlerinin gelişimi için gündüz uyumak çok kritikken yaş aldıkça yani büyüdükçe bu bu uygulamayı terk ediyoruz. Daha çok emeklilikte şekerlemeler bu şekilde geri geleceğe benziyor.
Beyin yaş aldıkça doğal olarak küçülüyor, ancak şekerlemenin Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçip geçmediğini bulmak için daha çok araştırma yapmak gerekiyor. Araştırmacılara göre kötü uyku zamanla beyne ve beyin hücrelerine zarar veriyor.
İngiliz Nöroloji Birliği ve Edinbugh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones araştırma neticelerini ilginç bulduğunu söyleyerek, “Hafta sonları kısa şekerlemeleri seviyorum; bu aştırma kendimi tembel hissetmemem hatta beynimi koruduğunu düşünmem için beni teşvik edecek” şeklinde görüş belirtmiştir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in önerdiği kaylule uykusunun birçok açıdan biz insanlara faydası vardır. Bunlar gerek bedensel gerek de zihinsel anlamda sağladıkları faydalardır. Sünnet yani nafile ibadetler arasında kaylule uykusunun faydaları bilimsel olarak bu tür araştırmalarla ispatlanmıştır. Resûlü Ekrem (S.A.V) Efendimizin uyku vakitleri yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamanlardır. Efendimiz (S.A.V) imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu. Bunu “kaylüle” denir.
a-Erken yaşlanmayı önler, b-Gün içerisinde yaptığımız bu istirahat performansımızı artırır, c- Vücut uyku halinde kendini onarır, d- Hafızayı güçlendirir, e-Kolay kilo vermemizi sağlar.
Kaylule uykusu olarak nitelendirilen bu ibadet şekli öğle namazı vaktinin girmesiyle 20 dakika ile 60 dakika arasında gerçekleştirilen bir uyku şeklidir. Ülkelere göre değişiklik gösterse de genellikle 12.30 civarı veya öğle yemeğinden sonra 14.00 civarında yapışır.
Kaylule uykusuna çoğu zaman öğle namazını kılmadan önce yapılabildiği gibi öğle namazı sonrasında da yapılabilmektedir. Bu şekilde tatbik edenler ise saat 11.00 ile 13.00 arasında uyurlar. Güneşin en tepede olduğu saatlerde yapılan şekerlemelerin süresi ise kişiden kişiye değişmektedir.
En kısa kaylule 29-30 dakika olduğu gibi en uzun kaylule ise bir bucuk saati bulandır.
Uyku sırasında kan akışı hızlanır ve organlar kendini tamir etmeye başlar. Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Gündüzün orucuna sahur yemeği ile, gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı oluruz!” (Hâkim, I, 588) buyurmuş ve böylece kaylule uykusunun gece ibadetine yardımcı olduğunu bizlere göstermiştir.
Gün ortasında güneş tam tepede iken yapılan kaylule uykusu, bir tür şekerleme olup vücudumuzun da dinlenmesini sağlayan en önemli ibadetlerden birisidir. Dinlenmiş ve zinde olan bir beden ibadetlerini yerine getirirken daha kolay ve rahat hareket edebileceği için her Müslüman hayatında en az 2-3 kere yapması önerilen bir ibadet şeklidir…