
Dinimizde 'Arkadaşlığın' hükmü!
Mehmet Kaçar
Resûlü Ekrem Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:
“Allah katında, arkadaşların en hayırlısı arkadaşına hayrı olandır.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu hadisi şerifte bahsetmiş olduğu “arkadaş”, bizim bildiğimiz şekli ile dünya hayatını yaşarken, anlaştığımız ve dertlerimizi paylaştığımız, iletişimimizin üst seviyede olduğu, kan bağı olmayan akranlardır. Yani hepimizin hayatında var olan, kan bağıyla değil, gönül bağıyla sevdiğimiz kimselerdir. Arkadaşlık, gönül bağı ile sevilen kimselerdir.
Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v), Peki Allah (cc) katında en hayırlı arkadaş nasıl olur, kimdir? sorusuna ise aşağıda ki net cevapları vermiştir.
Haram işlemek için arkadaşını çağıran kişi tabi ki hayırlı bir arkadaş değildir. Bu türlere şerli arkadaş yahut günaha çağıran arkadaş adı verilir. Mesela arkadaşının namaz konusunda gevşek olduğunu gören bir arkadaş, ‘Hadi gel camiye gidelim, cemaatle namaz kılalım" diyen arkadaş, Allah(cc) katında en hayırlı arkadaştır.
Zararsız bir insan ama cimri, arkadaşı da bu kötü huyunu bildiği için onu sürekli sadaka vermeye, güzel işler için para vakfetmeye teşvik ediyorsa, o arkadaş Allah (cc) katında en hayırlı arkadaşlar sınıfındadır.
Arkadaşlar arasında en dikkat etmemiz gereken konulardan biriside dedikodudur. Bir arkadaş dedikodu eden arkadaşını uyarmalıdır. Sonu o kötü alışkanlığından vazgeçirmelidir.
Ramazan ayında İmam-ı Rabbani Hz. oturduğu ortamda dedikoduya şahit olmuş ve şöyle demiş; “ Oruçlarımızı bozuldu”. Ortamdaki cemaatte İmam-ı Rabbani Hz. lerinin dedikodu etmediğini, onun neden orucunun bozulduğunu sormuşlar. İmam-ı Rabbani Hz. de cevaben peygamber Efendimizin(s.a.s); “ Biz de dinledik. Gıybeti yapanda, dinleyende aynıdır” hadis-i şerifini hatırlatmıştır. İşte bu ikaza dayanarak sizin olduğunuz bir cemaatte veya ortamda arkadaşlarınız gıybet etmeye başladığı zaman hemen konuşmayı durduracaksınız. Mesela sigara içen bir arkadaşın varsa senin ona sigara konusunda, ikazda bulunman gerek. Arkadaş, arkadaşı günahtan korur. Arkadaş arkadaşın hayırlı işler yapmasına vesile olur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir başka hadis-i şerifinde de şöyle buyurur:
“Allah katında konuşulanların hayırlısı komşusuna hayrı olandır.” Komşuluk çok önemlidir zira gece gündüz onunla birlikte kalıyorsunuz. Evleriniz, aileleriniz dip dibe. O yüzden dinimiz İslâm’da komşuluk hakları da çok önemlidir. Arkadaşlıkla ilgili tüm şeyler komşuluk içinde geçerlidir. Komşuluk bir yerde arkadaşlığa biraz daha ağrı basar. Mesela arası bozuk olan komşuların barışmasını sağlamak, Allah(c.c) katında en hayırlı olan komşunun yapacağı bir iştir. Komşular aynı zamanda arkadaştırlar da. Birbirlerini iyi işlere çağırmak, kötü işlerden de mahafaza (korumak) etmelidir.
“Sahabeyi Kiram Efendilerimiz hakkında Allah’tan korkun, onların aleyhlerine tek bir kelime dahi Sahabe-i Kiram, Hazreti peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’yı (s.a.v) sağ iken görmüş ve onun sohbetlerine katılmış, onun emir ve yasaklarına inanmış kimselerdir. Sahabe-i Kiram Efendilerimiz(s.a.v) yaratılmış ve yaratılacak tüm insanlar (peygamberler hariç) arasında en hayırlı olan insanlardır.
Bunu da Peygamber Efendimiz(s.a.v) söylüyor: “ Sahabem hakkında Allah’tan korkun” hadisi şerifinde de Resûlüllah(s.a.s) Efendimiz, sahabe Efendilerimiz (Allah Onlardan Razı olsun) hakkında konuşulurken dikkat edilmesi gerektiğini buyurur.
Sahabe Efendilerimizin (Allah Hepsinden Razı olsun) de hepsi insan ama âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizi (s.a.v) görmüş ve O’nun getirdiği İslâm’la; Kur’an-ı Kerim’e iman ettikleri ve O’na (s.a.v) koşulsuz şartsız biat ettikleri için tüm insanların en hayırlısı onlar oluyor. Onlar da Peygamber Efendimizin(s.a.v ) arkadaşlarıdır. Selam ve Dua İle!