
Cihadı Nasıl Anlamalıyız?
Mehmet Kaçar
Bugün, Müslümanların kaybettiği ve önemsemediği, en büyük ibadet cihaddır.
Enfal suresi, 60 ayeti celile de :" Düşmanlara karşı müdafaa ve karşılık vermek için, kudretiniz yettiği kadar kuvvet, yağlı ve besili atlar hazırlayınız ki bu vasıta ile Allah'ın ve sizin düşmanlarınızı korkutasınız" buyuruyor.
Bu ayeti celileye göre, Müslüman yaşadığı asra göre insanın takat ve kudretinin yettiği derece de kurtuluş sebebi olan, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin, günün teknolojilerine göre hazırlanması ve çoğaltılması bütün Müslümanlar üzerine farzı ayındır.
Bu ayeti celile den şunu anlıyoruz. Dünya işleri ve savaş ilimlerine dair pek çok önemli işleri kapsamaktadır. Bunları şu maddelerde toplamak mümkündür:
1-Ticaret, Ziraat, sanat terakki(yeniliğe) ettirilerek, Yeni teknolojiler takip edilmelidir. Kara, Deniz ve hava kuvvetlerinin dayandığı para(bütçe) her daim hazır olmalıdır. İslam devleti, bu hazineyi ilk sıraya koymalıdır.
2-Yer altı ve yer üstü (madenler) zenginlikler işletilerek, tersaneler, tophaneler, fabrikalar, kurulmalı ve asrına yani gününe göre son sistemde toplar, tüfekler, kılıç veya kasaturalar, süngüler, zırhlılar, uçaklar, füzeler... gibi her çeşit alet ve vasıtaları tedarik edip, sürekli hazırda beklenmelidir ki caydırıcılık sağlanabilsin.
3- Okullar açıp, işletme yerleri kurup her çeşit savaş alet ve edevatı yapacak ustalar, kara, deniz ve havayı her yönden idare edecek kumandanlar, subaylar, öğretmen askerler yetiştirilmelidir.
4-Her ne kadar ön planda olmasa da, at, deve, katır, demir yolları, füze sistemleri, nakliye(deniz-kara-hava) araçları, şöseler,
telgraf teknolojileri, telefonlar, istihkam, tabya kaleler, karakollar, kale kollar, oluşturulmalıdır.
İşte bu ayet, yukarıda sıraladığımız şıkların hazırlanması gibi, konuların tüm Müslümanlara vacip olduğunu açıklamaktadır. Çünkü, bu ayette düşmanları korkutmak ve caydırıcılığı öne çıkarmak, düşmanların kuvveti üstünde kuvvetler hazırlamak ve bunları çoğaltıp, yenileştirmek, modernizasyonlarını zamanında yapmaktır.
Nefis ve can ile cihaddan maksat savaş yolunda gayret sarfetmek ve düşmana karşı daima korku salacak şekilde hazır olabilmektir.
Gerekirse, mal ve canını severek isteyerek verebilmektir.
Dil ile cihatta, mücahitleri harbe hazırlamak, harp işlerinde isabetli tedbirler almak, düşmanlar ile konuşma esnasında; mü'minlere merhametli, düşmanlara karşı ise şiddetli(Fetih:29) olmaktır.
Ciahad; Allah'ın adını yükseltmek, yüce İslâm dinini aziz kılmak, Müslümanların arasın da ki fesat, dedikodu, zillet ve esareti kaldırmak için düşmanlar ile mal ve bedenle yapılan mücadelenin adıdır.