
CAMİLERİMİZ NASIL AKTİF HALE GETİRİLİR?
Mehmet Kaçar
Osmanlı Cihan devletinin yıkılmasının ardından, İslamiyetin kalbi konumundaki camilerimiz in içerisi boşaltılmış, olup dört duvar arasında sadece namaz kılınan, milyonluk yatırımlar haline dönüştürülmüştür.
Hatta bazı camilerimizin, hırsızların dadanmasından sonra kapıları da kitlenir hale dönüşmüş olup, yalnızca namaz vakitleri kapısı açılır hale gelmiştir. Bizim burada vereceğimiz tavsiyelerle bu milyonluk yatırımlar belki de atıl vaziyetten kurtarılmış olacaktır.
1- Öncelikle camiler sabah namazı ile kapılarını açacaklar ve yatsı namazından sonra kapıları kapanacak.
2-Kadınlarımızın da aktif şekilde camilerimize gelmeleri teşvik edilecek.(Emeviler devrinden itibaren ümmetin yarısı olan kadınlar camilerden adeta soğutulmuş ve gelmeleri yasak dercesine dönderilmiştir.)
3-Cemaat (kadın-erkek-genç kızlar ve genç erkekler) olarak camilerde örgütlenmelidir. Buralarda, bu örgütlerin hoca efendi nezaretinde faaliyet yapmaları sağlanmalıdır.(Gençlik teşkilatlarının, tiyatro, yemek kursu, biçki dikiş kursu, işleme, ebru, futbol, voleybol ve basket gibi ve daha başka faaliyetler yapmaları sağlanmalı, bu çalışmalarla diğer cami cemaatleri ile paylaşılmalıdır.)
4- Cami bahçeleri çok atıl ve bomboş bir şekilde durmaktadır. Bunlara voleybol, basketbol ve çocukların faydalanabileceği çocuk bahçeleri ile yeniden düzenlenmeli. Buraya gelenler burada derslerin dışında namaz vakitlerine kadar vakitlerini değerlendirmeliler.
5-Cami derslerinde, örgütlenen cemaat eğitim ve öğretim faaliyetlerinden ve ev sohbetlerinden sorumlu olmalıdır.
6-Camilerimizin müsait bir yerlerine, çay ocağı ile birlikte okuma salonu açılmalıdır. Cemaat burada hem okuma ihtiyacını, hem sohbetini, hem de dini sorularını sorabilmeli. Namaz çıkışlarında hoca efendi ile veya dini konularda yeterliliğine inandıkları insanlarla İslam ve Müslümanlık adına sohbetler edilmeli. Gençler buralarda maçlarını hocalar kontrolünde seyredebilmeliler. Bunları yapamazsak gençleri camiye getirecek veya gençleri camide tutacak hiç bir şeyimiz kalmıyor.
7-Camilerimizin atıl durumda olan bodrum katları, öğrenci kalacak şekilde cami dernekleri tarafında düzenlenmeli. Buralarda köylerden gelen fakir ilahiyat öğrencileri kalmalı ve gerektiğinde de camide, namaz, çocuk okutma, ayrıca camiye sahip çıkma, gençlik teşkilatlarından sorumlu olma ve onlarla sohbet gibi görevler yapmalı.
8-Camilerde ki müsait yerlerde hafta sonu kalabilecek ve hafızlık yapmaya elverişli çocukların kalacakları yatılı yerler ayarlanmalı.
9-Düğünlerimiz, camilere yönlendirilmesi ve imam ve hatipler dini ve resmi nikah kıyma yetkisine sahip olmalıdırlar.
10- Özellikle merkezlerde bulunan camilerimiz kadın ve erkek cemaatleri cuma günü cuma namazlarından önce caddelerde veya parklarda, üzerlerine ayetler yazılmış güller vaya garanfiller dagımalılar.
11-Cuma namazı öncesinde camilerin önlerinde damacanalarda kahveler le yine üzerlerinde ayet ve hadis meallaeri yazılı balonlar ve Allah rızası için dağıtılacak Kur’ân Mealleri bulundurulup cami gençlik derneğine dağıttırılmalı.
12- Ranmazan aylarında iftar yemekleri camilerde verilmeli ve buralarda daha çok insana bu şekil iftar verilmiş olacağı iyi düşünülmeli.
13-Yine camilerin uygun bir yerinde tesbih, seccade, koku, kitap, cd, gibi hatta cemaatin ihtiyacı olan sebze meyve satılan bir bölümü olmalı.
14- En önemli konulardan biriside, çocukların ders yaptıkları yer cemaatin namaz kıldığı yerden ayrılmalı yani derslikler olmalı ve çocukların rahat bir şekilde oturmalarına zemin hazırlanmalı.
15- Cemaatin çocukların camide tutmak için, çikolota ve benzeri şeylerle derslerden sonra çocuklar teşvik edilmeli.
16- Camilerimizde hiç dikkate alınmayan bir hususta engelli kardeşlerimizin ibadet edecek şeklide düzenlemelerinin yapılmadığı görülmektedir. Sanki engellilere din farz değilmiş gibi bir tavır takınılıyor. Kışın ve yazın bunları cemaate gelecek olsalar, cemaat mahalline girmeleri imkansız gibi. Bunlar acilen dikkate alınması gereken konular.
17- Bayan kardeşlerimizin camilerimizde aktif görev alarak, vaazü nasihat edecekleri kadın cemaat mahalli veya derslik bölümleri olmalı, ayrıca da kadınlarımızın rahat abdest alabilecekleri ve çocuklarını bırakabilecekleri yerlerin tanzim edilmesi gerekmektedir.
18- Camide rutin verilen, vaazü nasihatlar, derslerin ve mevlitlerin dışında bazı konferans ve seminerler buralarda verilebilir.
19- İlahiyatcı akedemikerlerin camilere çekilmesi gerekir . Bunların buralarda cemaatle yani halkla iç içe yapacakları bire bir görüşmeler, dersler, vaazlar cemaatin buaralara gelmesine neden olacaktır.
20-Cenazeleri nasıl camilere getiriyorsak, düğünlerimizi, sünnet merasimerimizi,asker utgurlamalarımız buarlarda yapabiliriz.
21-Buralarda karete, güreş ve ebru vb. çalışmalarla gençlere hizmet verebiliriz.
22-Avrupa’da, özellikle Katolik cemaat, düğün ve nikahlarını Kilise de yapmayı tercih ederler. Papaz hem dini nikahlarını hem de resmi nikahlarını kilisede kıyar ve evrakları nüfus dairesine gönderir. Aynı metot neden Türkiye’de ve camide neden uygulanmasın. Bu yolla camilerimizde daha çok hareket ve canlılık olacağına inanıyorum
Tüm bunlar Allah rızası için kurulacak olan cami derneği tarafından yapılacak olan ve sadece Allah rızası için yapılacak olan, İmam veya Hoca efendiye yük getirmeyen, ona sadece kontrol görevi veren bir yapıdır. Bunların hepsini biz Berlin de uyguladık ve çok başarılara imza attık. Tecrübelerimizi sizlere aktardım. daha güzel hizmetler ortaya çıkar. Birinci mesele cami cemaatini organize etmeye kalıyor ve böylece de camileri eski görkemli havasına kavuşturmuş olacağız inşaallah.
Fi Emanillah!...