Mehmet Kaçar

ANKARA NEDEN WASHİNGTON'A KARŞI KOYMAYA BAŞLADI?

Mehmet Kaçar

Türk halkı, ABD’nin İslam ülkeleri ile Afrika’da izlemiş olduğu politikalarına bakarak Amerika’nın saldırgan bir politika ile terör estirdiğine inanıyor. Bu politikaya ve Amerika’nın güvenilmez bir devlet olduğuna inananların oranı ise her geçen gün artarak yüzde 70-80’lere ulaşmış durumda. Amerikan düşmanlığı Türk insanı arasında yeni olmasa da, ABD’nin İsrail taraftarı politikaları ve İslam ülkelerindeki insan katliamlarına bakarak Amerikayı çok daha ciddi bir tehlike olarak görmeye başlamışlardır.  Amerikalı Doran ve Reynolds’a göre bu, on yıllardır Amerika’nın en sağlam stratejik ortağı ve müttefiklerinden biri olan Türkiye için dikkate değer bir gelişmedir.
Amerikalı bu iki yazara göre; Amerikan karşıtlığının sadece Erdoğan’a yüklenemeyeceğini, Erdoğan’ın yüzde 40’lık bir kitlenin desteğine sahip olduğu düşünülecek olursa Amerikan karşıtı hislerin AK Parti’den öteye geçtiğini de itiraf etmişlerdir.
O halde Amerika Türkiye’yi neden kaybediyor?
Amerikalı yazarlardan Doran ve Reynolds’a göre bunun üç ana nedeni var. Birinci neden, Amerika’nın kendi “pısırık”  Suriye politikasıdır. “Ankara, Beşar Esat’ın devrilmesini destekleyen Amerika’nın liderliğini uzun süre  izledi. Ancak Türkiye 2015’te Rus jetini vurunca dönemin başkanı Obama, buna, Amerika’nın kilit bölgesel müttefikiyle Amerika’nın çıkarlarına düşman bir gücün arasındaki anlaşmazlık olarak değil,  üçüncü tarafların arasındaki bir dalaşma olarak yaklaştı. Tek başına bırakılan Ankara, Moskova’yı idare etmekten başka seçeneği olmadığını anladı. Putin’in kararlılığı, Obama’nın kayıtsızlığını alt etti.
Uzmanlara göre, ‘Amerika’nın Fetullah Gülen’e baslediği garip  sempati, Türkiye’deki Amerikan karşıtlığının ikinci nedeni’.
Doran ve Reynolds’a göre çok sayıda Türk, Gülen destekçilerinin, Gülen’in rızası olmadan darbe girişiminde bulunamayacağına inanıyor. Bu yazarların yazdıklarındaki itiraflarına göre, Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’nin Gülen’in Amerika’da oturmasının ‘utanç verici’ olduğu şeklindeki sözlerine yer veriyorlar. Pek çok sayıdaki Türk, ‘Amerika bu kadar ‘rezil’ birini nasıl besliyor?’ sorusunu soruyor.
Türkiye’de Amerikan karşıtlığının üçüncü nedeni ise Obama’nın 2016 yılında YPG’yi silahlandırıp eğitmeye karar vermesidir.  Doran ve Reynolds, Amerika’nın Türkiye ile işbirliği  yapmak yerine PKK’nın Suriye kanadını desteklemeyi tercih ettiğini yazmışlardır. Bu ikili, siyasi yelpazenin her noktasındaki Türkler’in PKK’yı lanetlediğini, PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti açısından çok ciddi bir tehdit olduğunu vurguluyor ve şu ifadeyi kullanıyorlar: “Ankara’nın Amerika’nın YPG’yi silahlandırmasına karşı çıkmasını Kürt düşmanlığı olarak tanımlayıp göz ardı etmek, cehaletti. El Kaide’yle mücadeleyi İslam düşmanlığı olarak etiketlendirmekle eş değerdir.”
Yazarlar, Amerika’nın Türkiye’ye misilleme yapmasının ve Türkiye’yi dışlamasının aptallık olacağını, hatta bunu Erdoğan’a verilen kamuoyu desteğinin azaldığı, Türk demokrasisinin canlı yüzünü göstermeye başladığı bir dönemde yapmanın Putin’e hayal bile edemeyeceği bir hediye vermek anlamına geleceğini kaydediyorlar. Selametle..  

Yazarın Diğer Yazıları