
Altın Ve Gümüş Hakkındaki İslamın Görüşleri
Mehmet Kaçar
Altın ve gümüş kullanımıyla ilgili yaygın olarak bilinen hadislerden başlıcaları ise şunlardır:
1-İslam âlimleri tarafından bir çok fıkhi hükme mesnet olarak kullanılan bir hadiste Hz. Peygamber(sas); “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helaldir.” buyurmuştur.(Ebû Dâvud,” hâtem” , 3, Tirmizi: “Libas”, 1).
2-”Altın ve Gümüş kaplardan bir şey içmeyiniz ve yemeyiniz. Çünkü bu tabaklar(shâf) dünya da müşrikler için, âhirette ise sizin içindir.”(Müslim:”Libas”, 1) buyurmuştur.
Başka bir hadisi Şerifte de, Peygamber Efendimizin başka bir hadisi şeriflerinde ise:”Gümüş kaptan içen, karnına cehennem ateşini akıtmaktadır.”(Müslim: “Libas”;1).
3-Hz. Peygamber(sas), altın ve gümüş kaplar dan yeyip içmemizi, ipek ve dibâc giymemizi ve ipek üzerine oturmamızı yasakladı.(Buhari:”Libas”, 45).
“Hz. Peygamber Efendimiz, altın ve gümüş kullanmayı, müslüman erkeklere yasakladı.”(Buhari:”Libas”, 45).
4-Buhari’nin rivayetine göre; Rasûlullah(sas) altından bir yüzük takıyordu. İnsanlarında altın yüzük edindiklerini görünce, altın hiç takmayacağını söylemişti. İnsanlar da bunun üzerine yüzüklerini çıkarıp atmışlardır.(Buhâri:”Libas”, 46).
5-Yine Buharide yer alan bir hadise gör; Hz. Peygamber altından bir yüzük edinmiş ve kaşını avuç içine getirmişti. İnsanların bu şekilde yüzük edindiklerini görünce, bu yüzüğü atmış ve gümüş bir yüzük edinmiştir.(Buhari:” Libas”, 45).
6-Enes b. Mâlik(r.a) diyor ki:” Hz. Peygamber bir gün gümüş bir yüzük takmıştı. İnsanlar da gümüş yüzük yapıp taktılar. Rasulullah(s.a.v) yüzüğü çıkarıp atınca, insanlar da çıkarıp attılar.(Buhârî, “Libas”, 47).
Altın ve Gümüşün ziynet olarak kullanımı:
Altın ve Gümüşün ziynet eşyası olarak kullanımı yalnızca kadınlar için caizdir. Yukarıda ki hadislerin açık hükümlerinden birisi bu olduğu gibi, bu konu İslam âlimleri arasında da tartışmasızdır. Altın ve Gümüş ziynetinin kadınlar için caiz görülmesi onların yaratılışlarına uygun olması, fıtraten güzelliğe ve süslenmeye düşkün oluşlarıyla açıklanır. Ancak bu konu da onlar da lüküs ve israfa kaçma, bu ziynetleri yabancılara karşı gösteriş ve cinsi cazibe aracı olarak kullanma gibi bazı kısıtlamalara tâbidir.
Altın ve Gümüş, ziynetin erkeklere yasaklanması, hem erkeğin fıtrat ve karakteriyle hem de toplum da sosyal adaletin ve barışın tesisi, âtıl sermayenin ekonomiye kazandırılması gibi bir çok önemli amaçla alâkalı bir konudur.
İslam Bilginleri, altın ve gümüş kaplardan yemek yemenin ve bir şey içmenin haram olduğun da görüş birliğindedirler. Sadece Muaviye b. Kurre’nin altın ve gümüş kaplarından yiyip içmeyi haram saymadığı, yine zâhiri mezhebinin kurucusu Dâvut b. Ali’nin, altın ve gümüş kaplardan bir şey yeme ve içmenin haramlığı konusun da çoğunluğu teşkil eden bilginlerle aynı görüşte olmakla birlikte, bu kaplardan, yemek yemeyi haram saymayarak Cumhur’dan ayrıldığı bilinmektedir.
Yeme içme dışındaki diğer kullanımlar konusun da çoğunluğun görüşü aynıdır. Yani Cumhur,altın ve gümüşün (abdest alma gibi) yeme içme dışında ki kullanımlarını da yeme içmeye kıyas ederek bunun da haram olduğunu ileri sürmüşlerdir. Buna göre, altın ve gümüşün kap, yazı gereci, ev eşyası vb. şekiller de kullanımı, mezhep imamlarınca erkek ve kadınlara haram görülmüştür. Ancak son dönem âlimlerinden Şevk3anî yasağın sadece altın ve gümüş kaplardan yemeye içmeye ait olduğunu, diğer kullanımların buna kıyas edilmeyeceği görüşündedirler.
Bugün, altın yüzük konusunda ise inasanlar, Efendimizin, ikaz ve uyarılarına, kulaklarını tıkamışlar, gözlerini kapatmış durumdadırlar.
Özellikle, nişan merasimlerinde erkeklerin altın yüzük takmaları yahutta normal hayatta yine yüzük takmalarının hiç bir açıklanacak ve izah adilecek tarafı yoktur.
Ayrıca, Askere gönderilecek erkeklere ve evlenirken yine erkeklere kına yakılmasın da hiç bir izah tarzı da yoktur.
Nişan ve Askerlik, Altın ve kınanın haramlık sebebinin ortadan kalkmasına neden değildir.
Müslüman fert, bunlara dikkat etmek zorundadır. Altın, kına ve ipek, erkeğe haramdır. Fetva ve hüküm bu yöndedir.
Selam ve dua ile.