Almanya'da okul kantinleri ve servisleri bulunmaz ve işçiye yemek verilmez!
Mehmet Kaçar
Die Deutsche Wirtsachaft wird einfah von Leuten am Leben gehalten deren Brotdose so aussieht.” Almanya’da işçiye yemek vermek ve okullarda kantin açmak geleneği yoktur.
İşçide, öğrencide kendi yiyeceğini evinden getirir. Zaten öğle arası mola sadece 30 dakikadır.
Son yıllarda Almanya’da da İngilizce kelimelerin yeniden moda olarak çok kullanılmaya başlamasıyla Snackbox denilse de, yemek veya azık muhafaza kapları Almanca ‘Butterbrotdose’ yani tereyağlı ekmek kutusu olarak bilinir.
Almanya’daki okullarda da durum buna çok benzer.
Çocuklar ‘tereyağlı ekmeklerini’ genelde evden getirirler.
Okul ve işçi servisleri bulunmaz. Herkes kendi imkânları ile işe veya okula gitmek zorundadır.
Son yıllarda bu gelenek biraz unutulmaya yüz tutmuş ise de Butterbrot, yani tereyağlı ekmek temel gıda maddesi olarak görülür ve halada çoğunluk tarafından böyle kabul edilir.
Öğretmenler ekmek getirmeyen öğrencilere tereyağlı ekmeğini getirmedin mi diye sorarlar.
İş yerlerinde ve okullarda ara vakitlerin az olması, hem de dışarıdan yemek yemenin çok pahalı olması nedeniyle insanlar tereyağlı ekmek muhafaza kutularını ortaya koyarlar, evlerinde hazırladıkları ekmeklerini, termosta iş yerine veya okula getirdikleri içeceklerini veya varsa kahve makinasından aldığı kahvesiyle beraber yer ve işine devam eder, dersine gider.
Devlete ait kamusal alanlarda çalışanlara gelince, iş yerlerinde çay, kahve servisi yoktur, çay ocağı yoktur, katlarda elinde tepsiyle dolaşan ve çay servisi yapan çaycılar yoktur.
Devlet dairelerinde, iş yerlerinde ziyaret yapılmaz ve bu iş kanuna aykırıdır.
Bürolarda kahve içmek isteyen olursa, orada çalışanlar kendi aralarında aldıkları bir filtre kahve makinasında kahve yapar ve içerler.
Bu iş yerlerinde oluşan masrafa orada çalışan herkes ortak olmak mecburiyetindedir. Bu durum genelde 2-3 kişinin birlikte çalıştığı yerlerde olur. Büyük iş yerlerinde padli kahve makinaları ve su kaynatıcısı bulunur ve herkes kendi getirdiği kahveyi veya sallama çayı demler ve içerler.
Öğle aralarında iş yerlerinde tepsiyle yemek servisi yapma geleneği de yoktur.
Çarşı pazarlarda da esnafa çay servisi yoktur.
Müşteriye çay, kahve, içecek ikram etmek, dükkanlara, iş yerlerine çay servisi yapmak yoktur.
Kapı önüne sandalye atıp çay, kahve içip sohbet eden esnaf olmaz. Herkes iş yerinde kendi işi ile meşgul olur.