Mehmet Kaçar

Alın terini takdir etmek, başarılı olmaya nedendir!

Mehmet Kaçar

Alın teri yağmur gibi yağdığı zaman elin tersi ile şöyle bir silindiği anda yaptığımız işi helal yapıyoruz demektir ve alın teri ile kazanılan her işi taktir etmek ise o meslek sahibinin başarı çitasını yuları çekmeye neden olur.
John Templeton Vakfı, insanları taktir etmenin getirdiği kazanımları ölçmek için bir kamu oyu araştırması yaptırmış ve bu araştırmaya, katılımcıların yüzde 98’inin çalışma arkadaşlarını taktir etmenin kendilerini daha iyi hissettirdiğini ve motivasyon sağladığını kamu oyuna paylaşmışlardır. Bu araştırmada olumlu davranışı taktir etmenin sadece bu davranışı göstereni değil, hayır, helal kazancı ve helal kazanç için helal olan işi yapmayı taktir edene de tesir ettiği ve insanlar arası ilişkilerde ve iletişimde güçlü bir bağ oluşturduğunu ortaya koymuşlardır.
Olumlu bir davranışı ve helal kazanç için helal işi taktir etmek, olumsuz bir davranışı ve haram bir işten kazanılan kanacı yerme davranışının insanlara kazandırdığı kazanımları ölçmek için yaptırılan kamu oyu araştırtmasında yöneticilerin yüzde 60’ının maiyetleri altında çalışan insanları ya hiç taktir etmedikleri ya da nadiren taktir ettikleri tespit edilmiştir. Bu araştırmaya katılanların verdikleri cevaplara baktığımız zaman yöneticilerin yüzde 93’ü elemanları taktir eden patronların daha başarılı olacaklarını ileri sürmüşlerdir.
Yöneticiler ise taktir edilen çalışanının işinde gevşeklik gösterebileceğini düşünerek mesafeli durduklarını tespit etmişlerdir. Yöneticilerin bu tavrı ile hemen her yerde karşılaşıyoruz. Oysa taktir etmek eğitim çalışmalarındandır. Eğitim çalışmalarında başarılı olan bir insan ilişkilerinde ve sanayilerdeki çalışma hayatında beklediğimiz başarıya ulaşmamızı kolaylaştıran bir yoldur. Zira emek veren, çaba sarf eden ve bunu gösterebilen birey ise yapmış olduğu güzel bir işin ve alın teri ile kazanılmış bir değerin taktir edilmesini ister. En azından böyle bir beklentiye girer. Kendisinin taktir edildiğini hissettiği anda işine daha bir konsantre ve motive olur ve daha güzeli için çalışmaya başlayarak başarı oranını bu şekilde artırır.
Olumsuz olan fiilleri övmek de kötülüğü teşvik olur, olumlu davranışları taktir etmek ile bireyi hem ruhen güçlendirir hem de başarıya taşır. Kişinin zekâ gibi, güzellik gibi çaba sarf etmeden sahip olduğu şeyleri övmek, kibre, şımarıklığa yol açar. Emeği ve erdemli davranışları taktir etmek ise bireye kendini değerli hissettirir.
Taktir etmek ise emeğe, alın terine biçilen değeri ifade etmektedir ve adettendir yani teamüldür. O nedenle iyi şeyleri görmezden gelmek yerine görüp taktir edelim. Eskilerin deyimi ile bir “aferin” çekelim.
Toplu taşımalarda yaşlılara ve hamilelere yer veren bir gence veya çocuğa bir teşekkürü çok görmeyelim ve bu davranışından dolayı bizim duyduğumuz hoşnutluğu belirtelim.
Hamallık veya temizlik işlerinde çalışarak helal yoldan ve alın teri dökerek evine barkına helal lokma götüren babanın kirli alnına ve nasırlı ellerine bakarak ona bir gülücük verip yaptığı işi taktir edivermek insanlık göstergesindendir.
Akşam evimize ulaştığımız zaman bizi kapıda karşılayan çocuğumuza, eşimize bu güzel davranışı için bir hediye veriverelim. Bizlere yol arkadaşlığı yapan ve yükümüzü paylaşan evdeki eşimizin gösterdiği fedakarlığı taktir edip, bunun kendi hayatınızda ne kadar faydalı olduğunu hissedin veselam!. 

Yazarın Diğer Yazıları