Mehmet Bina

Şevval ayında tutulan nafile oruçlar.

Mehmet Bina

Nafile oruç, farz ve vacip oruçlar dışında tutulan oruçlardır. Nafile oruçlar, oruç tutmanın mubah olduğu zamanlar da tutulabilmektedir. 
Ancak bazı özel günlerde oruç tutulması diğer günlere göre daha faziletli görülmektedir. Bu özel günlerde tutulan oruç, sünnet olarak kabul edilmektedir.
-Nafile olarak tutulan oruçlardan ferecesi yüksek  olan oruçlardan biriside Şevval ayında tutulan oruçtur.
- Bir ay boyunca oruca alışmış olan insanlar, Ramazan ayından sonra gelen, şevval ayında da altı gün oruç tutmaya büyük bir ilgi göstermiş, sıcak bir ilgiyle şevval ayı orucunu sürdüre gelmişlerdir... 
Elbette bu sıcak ilgi sebepsiz değildir. 
Nitekim Efendimiz (sav) Hazretleri, şevval ayı orucunun bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olacağını duyurmuş, bu yüzden de bir ay Ramazan orucu tutanlar, şevvalde altı gün oruç tutmakla bütün seneyi oruçlu geçirmiş olma sevabını kaçırmak istememişlerdir. 
-Bu konudaki hadisi ve yorumunu şöyle ifade edebiliriz:
"Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur!." (Müslim, Ṣıyam, 204; İbni Mace, Sıyam: 33)
▪︎Demek ki, bir aylık Ramazan orucundan sonra Şevvâl'de de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap almaktadır. 
Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).
-Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.
-Eyyâm-ı biyd” denilen kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde de oruç tutmak iyi olur. 
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Ayda 3 gün oruç tutan, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde tutsun!) [Nesai]
-Her ay, eyyâm-ı biyd’de oruç tutan kimse, yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. [Nesai].
-Sahabelerden Üsame bin Zeyd (ra) şöyle rivayet etmiştir; "Ben Peygamber Efendimizin, pazartesi ve perşembe günleri oruç tuttuğunu gördüm ve sebebini sorduğumda bana şöyle dedi;"
"Ameller, Cenab-ı Hakk'a pazartesi perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah'a amelim arz olunurken oruçlu olayım." (Tirmizi)
-Bununla birlikte Hz. Aişe validemizden de rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber pazartesi ve perşembe günlerini oruçlu geçirmeye özen gösterirdi;
"Allah Rasulü, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çokça özen gösterirdi." (Tirmizi)
-Şevval ayının içinde bulunduğumuz şu günlerde oruçlarımızı tutarak, bir yıl oruç tutma sevabına nail olalım.
 

Yazarın Diğer Yazıları