NEREDEN NEREYE
Mehmet Bina
Bir gün Mevlana hazretlerinin evine bir hırsız girer ve perdenin arkasında saklanır. Gece olup herkes uyuduktan sonra hırsız perdenin arkasından çıkıp hırsızlık yapmayı planlıyormuş. Gece olup bütün ailesi uyuduktan sonra hırsızın hiç beklemediği bir olay gerçekleşir. Mevlana hazretleri abdest almış ve namazlığını serip sabaha kadar nafile namaz kılmış ve hırsız sabaha kadar perdenin arkasında kalakalmış.
Hırsız bu durumuna çok üzülür, bir Mevlana’nın durumuna bakar bir kendi durumuna bakar. Mevlana Rabbine yaklaşmak için sabaha kadar uyumazken ben Allahtan uzaklaşmak için sabaha kadar bekledim der ve tövbe etmeye başlar. ''Allah’ım der beni buradan selametle çıkar tövbeler olsun bir daha hırsızlık yapmayacağım ve bundan sonra senin rızanı kazanmak için uğraşacağım ve helal kazanç için çalışacağım der''.
Sabaha doğru Hızır a.s. Mevlana’ya gelir ve der ki. Dönemin âlimlerinden bir kaç alim bir ilim merkezi kurmuşlar. Bir başkana ihtiyaçları var ama henüz tayin edecek birini bulamadılar. Senin kendilerine bir başkan tavsiye etmeni istiyorlar der.
Mevlana hazretleri de Hızır as 'a git bak bu saatte uyanık birini bulursan getir onu tayin edelim der. Hızır as perdeyi kaldırır ve bu olur mu der. Mevlana Hz. olur der. Mevlana hz bir süre adama baktıktan sonra gülümseyerek nereden nereye der.
SEHER VAKTİNDE ŞİFA İÇİN DUA ETMEK.
Yûsuf aleyhisselâmı, kardeşleri kuyuya attıkları zaman, kuyunun dibinde taş vardı.
Mübârek dizi o taşa geldi.. O kadar canı yandı ki,
kardeşlerinin cefasından ve babasının ayrılığından daha zor oldu. Butün gece, onun ağrısından inledi.
Seher vakti olunca, ALLAH-u Teâlâ acısını durdurdu. Cebrâil aleyhisselâm gelip;
“Ey Yûsuf!
RABBİN sana selâm gönderiyor ve
“Bu derin kuyunun dibinde, bu elem ve acı ile nasılsın?diye
soruyor” dedi.
Bundan sonra Cebrâil aleyhisselâm
“Ey Yûsuf!
dua et, ne arzu ediyorsan dile,
RABBİN sana verecek” dedi.
"Ey Cebrâil, benim için sen duâ et"dedi.
Cebrâil aleyhisselâm onun için duâ etti ve o da âmin dedi. Sonra,
"Ey Cebrâil, ben duâ edeyim, sen âmin söyle" dedi.
Ellerini kaldırıp, duâ etti ve Cebrâil (aleyhisselam) âmin dedi.
"Yâ RABBİ, bu seher vaktinde bana şifâ gönderdiğin gibi, dünyânın sonuna kadar, bütün hastalara, seher vaktinde şifa gönder” dedi.
ALLAHU Teâlâ, duâsını kabul buyurdu.
Bunun için, bir hasta ne kadar hasta olsa da, seher vaktinde rahatlar.
Bu, Yûsuf aleyhisselâmın duâsı bereketi iledir.
Ebû İshâk Sa’lebî hazretleri rahmetullahi aleyh