Mehmet Bina

Medine'de Sukya Ve Ambariye Mescid-İ

Mehmet Bina

Sukyâ Mescidi, Medine içinde Sukyâ Mahallesi'nde Sa'd'ın Yeri denilen yerde, Amberiye'de bulunan tren istasyonunun içerisinde bulunmaktadır.

• Sukyâ Mahallesi'nde bulunmasından dolayı da bu mescide Sukyâ Mescidi denmiştir.

• Üç kubbeli küçük bir mesciddir.

• Alanı 65 m²  dir.

• Peygamber Efendimiz (Sav) Bedir muharebesine giderken burada orduyu denetlemiş, bu kuyunun yanında bir süre konaklamıştır.

• Küçük gördüğü sahabilerin çocuklarını geri çevirmiş.

• Burada bulunan Sukyâ Kuyusundan abdest alıp su içmiştir.

Ve yine meşhur Medîne için olan duasını burada yapmıştır.

Bu duada Ehl-i Medîne için bereketle dua etmiş ve Medine-i Münevvere'yi Mekke gibi harem ilan etmiştir.

وفي روايةٍ لهما: أَنَّهُ أَقْبَلَ حَتّى بَدَا لَهُ أحُدٌ. فقَالَ: هٰذَا جَبَلٌ يُحِبُّنَا وَنُحِبُّهُ. فَلَمَّا أشْرَفَ عَلى الْمَدِينَةِ قَالَ: اَللّٰهُمَّ إِنّ۪ى أُحَرِّمُ مَا بَيْنَ جَبَلَيْهَا مِثْلَ مَا حَرِّمَ إبْرَاه۪يمُ مَكَّةَ. اَللّٰهُمَّ بَارِكْ لَهُمْ في مُدِّهِمْ وَصَاعِهِمْ." الْحَدَثُ" امْرُ الْحَادثُ الْمنكر الّذى ليس بمعتاد و معروفٍ في السّنة.

Yine Sahîhayn'in bir rivayetinde anlatıldığına göre, Rasûlüllâh (sav) (Medîne'nin dışına doğru) yürüdü. Önünde Uhud görünmüştü:

 --- “Bu dağ var ya, o bizi çok seviyor, bizde onu seviyoruz” buyurdular. Medîne'ye yönelince de: “Ey Allâhım! Hz. İbrahim Mekke'yi haram kıldığı gibi, ben de –Medîne’yi- iki dağı arasıyla haram kılıyorum. Allâhım, (Medîne halkını) müdd ve sa’ larınla mübârek kıl” buyurdular

• Sükyâ Mescidi’nde, Allâh Rasûlü (sav) “Mekke-i Mükerreme’nin Hz. İbrâhîm (as)’a bereketli kılındığı gibi, Medîne’nin de kendi Ashâbına mübârek kılınması için” duâda bulunmuş, Rabbinden: “Medîne’yi de Mekke’yi sevdirdiği gibi sevdirmesini” dilemiştir.

• SÜKYÂ sulamak anlamına gelmektedir. Oraya toplanan askerlere bir kırbadan su içirmiş ve mübarek parmaklarından su fışkırma mucizesi burada gerçekleşmiştir.

• Hz Ömer'in de Hz. Abbas'ın elini tutarak onun yüzü suyuna yağmur duasına çıkma hadisesi de burada olmuştur.

AMBERİYE MESCİDİ:

• Sultan 2. Abdulhamit tarafından tren istasyonunun hemen yanına yaptırılmıştır.

 İsminin Amberiye olmasının nedeni şöyle anlatılır;

• Abdulhamit Han tren yolunun inşaatından sonra her sene hac zamanında hacıların kolaylıkla ulaşım sağlayabilmesi için tren seferi düzenlenmesi talimatını verir. İlk tren seferinde kendisi devlet idaresinde olduğu için sefere katılamaz ve kendi yerine vezirinin hacca gitmesini, gittiğinde Peygamber efendimiz (sallehlâh-ü ‘aleyh-i ve sellem)’e selamını götürmesini ve onun kabrinden bir tutam toprak getirmesini istemiştir.

• Padişah’ın isteği üzerine vezir tren yolu ile hacca gider ve haccını tamamlar. Ancak ne var ki Peygamber efendimiz (sav)’in kabrinden bir parça toprak almayı unutur.

Tam tren istasyonuna geldiğinde padişahın isteği aklına gelir. Tren kalkacağı için de geri dönüp toprak alacak kadar vakit kalmamıştır. “Nasıl olsa padişah anlamaz” diye düşünerek tren istasyonunun karşısında bulunan bu mescidin bahçesinden bir tutam toprak alır ve yola çıkar.

• Vezir Padişah’ın yanına geldiğinde Abdulhamit han vezire haccının nasıl geçtiğini ve efendimizin toprak getirip getirmediğini sorar. Vezir de yanında getirdiği toprağı çıkararak padişaha verir.

Abdulhamit han heyecanla toprağın içinde bulunduğu bezi açar ve koklar. Sonrasında ise vezirine dönerek; “Bu toprak efendimizin kabrinden gelmiş olsaydı misk kokardı, oysa şimdi amber kokuyor” der.

Bunun üzerine vezir mecburen toprak almayı unuttuğunu ve istasyonun karşısına yaptırılan caminin bahçesinden aldığını anlatır. Bunun üzerine padişah “Bizim mescid amber mi kokuyor?

Öyleyse adı Amberiye mescidi olsun.” der ve mescid daha sonra bu isim ile anılır.

 

Yazarın Diğer Yazıları