Mehmet Bina

Kabe'yi tavaf etmek, namaz kılmak gibidir

Mehmet Bina

*Kâbe, sadece oradaki taş binadan ibaret değildir.

 Kâbe, ferşten Arşa uzanan nurani bir direk gibidir. 

Kâbe'ye yönelenlerin niyeti Allah'ın emrine uymak ve emredilen yöne yönelmektir

* Peygamberimiz  şöyle buyurmuştur:

“Kâbeyi tavaf etmek, bir nevi namaz kılmaktır. Şu var ki, Allah tavafta konuşmaya izin vermiştir. O halde, tavaf esnasında konuşan kimse hayırdan başka bir şey konuşmasın.” (İbn Hacer, 3/482; Hakim, 2/267)

*Rivayete göre, namaz ile tavaftan hangisinin daha faziletli olduğu sorusuna, Abdullah b. Abbas; “Mekke halkı için namaz, dışarıdan gelenler için tavaf, daha faziletlidir.” şeklinde cevap vermiştir.

Said b. Cubeyr de aynı görüşü seslendirmiştir.

*Hz. Aişe’den nakledilen bir rivayete göre, Hz. Peygamberimiz⅞ (sav) “Kâbe’ye bakmak ibadettir.” diye buyurdu.

*Abdullah b. Ömer (Ra)' den rivâyet olunduğuna göre o şöyle demiştir:

Ben,Rasûlullah (sav)'i şöyle buyururken işittim: 

- Kim şu Beytullah'ı yedi defa tavaf eder ve ve (şartlarını ve âdâbını eksiksiz) sayarak yerine getirirse, bir köle azat etmiş gibi olur ve (tavaf sırasında) ayağını her koyup kaldırdığında Allah ondan bir günahı siler ve onun için bir hasene yazar."(Tirmizî; hadis no: 959)

-Tavaf, Hacer-i Esved köşesi hizasından başlayarak esas ausulüne göre Kâbe’nin etrafında ibadet amacıyla yapılan yedi dönüşten (şavt) oluşur. 

*Kâbe, kişinin sol tarafında kalacak şekilde Hacer-i Esved’in hizasına doğru gidilir, bu esnada dua edilir. Bilenler tekbir, tehlil, salâvat-ı şerife okurlar. Bunlar okunmasa da tavaf geçerlidir. Önemli olan içtenlikle Yüce Allah’a yöneliştir.

*Resulullah (s.a.v) buyurdu: Kişi Beytullah'ı tavaf etmek isteyince Allah'ın rahmetine dalmaya başlar, tavafa girdiğinde ise Rahmet-i ilahiye onu kaplar.Sonra ayağını her indirip kaldıdığında mutlaka Allahu Teala ona her adımda beş yüz sevap yazar, beş yüz günahını siler ve o kişi beş yüz derece yükseltilir.

*Tavafta istediğimiz duaları sessice okuyabiliriz, Rukni yemani ile Rukni Hacerul esved arasında Rabbena duaları okunur. 

* Rivayete göre Cüneyd' i Bağdadi( Hz) leri kâbede tavaf yaparken bir gencin sürekli salavat-ı şerife getirdiğine şahit olur ve hemen gence sorar sen başka dua bilmezmisin de sürekli salavat getirirsin der.

Genç efendim biz babamla hac yapmak için geliyorduk.

Mekkeye bir haftalık yolumuz kalmıştı fakat babam aniden rahatsızlandı ve yolda vefat etti babam toprak zengini idi durumumuz iyi  ama babam tefecilik yapmış sonrada tevbe etmiş ben bunu bilmiyordum babam vefat ettikten sonra bedeni öyle değişti ki çok çirkin oldu başkaları görmesin diye ben tek başıma defnetmeye karar verdim.

⁶Bir yandanda ağlıyor babamın bu haline üzülüyordum oracıkta uyuya kalmışım birisi geldi babamın yüzünü bedenini sıvazladı ben sordum kimsin ne yapıyorsun babama diye ben senin. Peygamber'in Muhammed Mustafa' yım ( sav) dedi

 Baban tevbe ettikten sonra bana yçok salatü selam getirirdi  bu yüzden onun böyle kabre konulmasını. Allah'ın huzuruna böyle gelmesine razı olmadım dedi ben salavat getirerekten uyandım ve o andan itibaren hep salavat getiririm hani sordunya başka dua bilmezmisin diye.

Bilirim efendim ama bir türlü salavat-ı şerife den başka dua zikredemem der.

* Tavaf'tan sonra iki rekat Tavaf namazı kılmak vaciptir.

Yazarın Diğer Yazıları