
Ben Hayatta İken Su Dağıtırdım
Mehmet Bina
Müslüman bir kişi öldükten sonra amel defteri kapanmaktadır. Amel defteri kapanmaması için kişinin arkasında bıraktığı eserlerden insanların veya diğer mahlukatın faydalanması gerekmektedir. Şu durumlarda ölen kişinin amel defteri kapanmaz, Sadaka-i cariye olarak bıraktıkları sayesinde kişi ölse de amel defterine sevapları kaydedilmeye devam edecektir.
Hz peygamber (sav)'in bir Hadisi şerifinde şöyle nakledilmiştir; yedi şey vardır ki kul vefatından sonra kabrindeyken de bunların ecri ( sevabı) kendisine ulaşır.
Öğrettiği ilim.
Akıttığı su.
Açtığı su kuyusu.
Diktiği meyve ağacı.
İnşa ettiği mescid.
Miras bıraktığı mushafı şerif (faydalanılan bir kitap)
Vefatından sonra kendisi için istiğfar edecek hayırlı bir evlat.
Hadisi şerifte de açıkça beyan edildiği gibi kişinin amel defterinin kapanmaması için kendisine bu ecir ve sevaplar yazılması için arkasında hayır ve hasenat bırakmasına Sadaka-i cariye denilir.
Yaz aylarında bütün canlıların ve bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu hayırların başında su gelmektedir. Ashab-ı ikram ve Ecdadımız Osmanlı buna çok önem vermişler ve gittikleri her yere çeşme yapmışlardır.
Selman -radıyallâhu anh- şöyle anlatır:
“Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Ensâr’dan bir hastayı ziyâret etti. Elini alnına koydu ve:
«–Kendini nasıl hissediyorsun?» diye sordu. Hasta, Efendimiz’e cevap vermedi.
«–Yâ Rasûlallah! O Siz’i fark etmedi.» dediler. Rasûl-i Ekrem Efendimiz:
«–Öyleyse onunla beni başbaşa bırakın!» buyurdu. İnsanlar dışarı çıktı. Allah Rasûlü elini hastanın alnından kaldırdı. Hasta, elini tekrar koy, diye işâret etti. Sonra Efendimiz:
«–Ey filân, kendini nasıl hissediyorsun?» buyurdu. Hasta:
«–İyi hissediyorum. Yanıma biri siyah diğeri beyaz iki kişi geldi.» cevâbını verdi. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
«–Hangisi sana daha yakın?» buyurdu. Hasta:
«–Siyah olan daha yakın.» dedi. Fahr-i Kâinât Efendimiz:
«–Öyleyse iyilik az, kötülük çok.» buyurdu. Hasta:
«–Yâ Rasûlallah! Duâ buyurun da istifâde edeyim!» dedi. Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-; «Allâh’ım! Çoğunu bağışla, azını tamamla!» diye duâ etti. Sonra Nebiyy-i Ekrem Efendimiz:
«–Ne görüyorsun?» buyurdu. Hasta:
«–Anam-babam Sana fedâ olsun, hayır görüyorum. İyilikler çoğalıyor, kötülükler de azalıyor. Siyah da benden uzaklaştı.» dedi. Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
«–Hangi amelin sana daha çok sâhip çıkıyor?» diye sordu. Hasta:
«–Ben hayattayken su dağıtırdım…» cevâbını verdi.” (Heysemî, II, 322, 324)
*
Sa’d b. Ubâde’nin annesi vefat etmişti ve Rasûlullah (sav)’e gelerek: “Ey Allah’ın Rasûlü! Annem öldü onun adına sadaka verebilir miyim?” diye sordu. Rasûlullah (sav) de: “Evet” buyurdu.
Sa’d: “Hangi sadaka daha hayırlı ve değerlidir?” diye sorunca, Rasûlullah (sav): “İnsan ve hayvanların su ihtiyaçlarına cevap vermektir” buyurdu. (İbn Mace, Edeb, 8)
Bunun üzerine Sa'd, Medine'de bir çeşme yaptırmış, o çeşme uzun süre insanlara hizmet etmiştir. (İbn Hanbel, Müsned, 5/284; 6/7)
"Her kim ki, elbise ihtiyacı olan bir Müslümana elbise giydirse, Allah da ona cennetin yeşil elbiselerinden giydirir. Hangi Müslüman aç bir Müslümanı doyurursa, Allah da onu cennet meyvelerinden doyurur. Hangi Müslüman susamış bir Müslümana su verirse, Allah da ona içerisinde güzel kokuları olan cennet içeceği içirir." (Ebû Dâvûd, Zekat, 32; Tirmizi, Kıyame, 18)
"Erkek, hanımına su içirdiği zaman sevap kazanır." (Suyûtî, Câmiu'l-Ahâdîs, Hadis No:1457)
Yine, mümin kişiye öldükten sonra da sevap kazandırmaya devam edecek işlerin sayıldığı bir rivayette, “Kanal açarak su getirmesi” de zikredilmektedir. (İbn Mâce, Mukaddime 20)
- Ebu Hureyre (ra)’dan dan, Allah Resulü buyurdu: “Bir adam yolda yürürken susadı, bir kuyu buldu, içine inip su içti. Yukarıya çıktığı zaman dilini çıkarıp susuzluktan toprak yalamakta olan bir köpek gördü. Adam: Zavallı hayvan tıpkı benim gibi susamış dedi ve derhal kuyuya indi ayağındaki pabucunu çıkartıp içine su doldurdu, ağzına alıp yukarıya çıkardı ve köpeğe içirdi. Allah onun bu hareketinden memnun kalıp bağışladı.” Ashap, bunun üzerine “Ey Allah’ın Resulü! Bizim için hayvanlara yaptığımız iyilikler hakkında ecir var mıdır?” diye sorunca: “Her ciğer taşıyan canlı için (yapılan iyilikte) sevap vardır “buyurmuştur (Sahih-i Buhari, Kitap-ı Musâkâ 1094
Suların azaldığı bu günler de, suyu israf etmeden kullanalım, su ihtiyacı olan bölgelere (özellikle Afrika kıtasına), amel defterimizin kapanmaması için riyadan uzak bir şekilde kuyular açtıralım, su parasını ödeyemeyen kişilere yardımcı olalım..