Lütfi Şahin

Zatürre Hastalığı

Lütfi Şahin

Hastalık kavramının cin ve perilerin neden olduğuna inanan insanoğlu, bilimin ve bilim ile uğraşan insanların artması sonucu gerçekleri öğrenmiş ve öğrenmeye de devam etmektedir. Zamanında akıl hastalarını yakan ve bu şekilde içindeki kötü ruhların çıktığını ifade eden karanlık devirler, yerini aklın ve bilimin yaşandığı aydınlık devirlere kendisini bırakmıştır.

        Aklı ile yıldızları araştıran, Dünya’nın küreye benzediğini bulan, sayıları ve mantığı ifade eden… Bu ve buna benzer ifadelerin yanında mikrop denilen ve gözle görülemeyecek kadar küçük canlıların hastalık oluşturduğunu ifade eden insanlık; büyük ilerlemeler kaydetmiştir.

        Mikrop kavramını ilk kullanan Akşemseddin, hastalara uygun tedaviler yapan ve kitapları yüzlerce yıl boyunca Avrupa üniversitelerinde okutulmuş olan İbn-i Sina, hastalığa neden olan mikroplara karşı korunmayı sağlayan aşıların üretimini sağlayan Pasteur … Bu ve benzeri bilginlerin akıl ve bilim ışığı altında yapmış oldukları çalışmalar neticesinde bugün rahat ve hastalıksız bir ömür yaşıyoruz. Hastalansak bile yapılan tedaviler modern ve akla uygun olduğu için genellikle iyileşme ile sonuç buluyor. Bu nedenlerden dolayı araştırmalar yapmış olan ve insanlığın hastalıkları yenmesine neden olacak bilgi birikimini sağlamış olan bu bilginleri minnetle anıyoruz.

        Bu hastalık tiplerinden birisi olan ve adına zatürre dediğimiz ve tıp literatüründe pnömoni olarak ifade edilen hastalık oldukça tehlikelidir. Özellikle ufak çocuklarda, yaşlılarda, aids hastalığı olanlarda, sigara ve alkol kullanan kişilerde, kalp hastalarında ve bronşit hastalarında oldukça kötü bir seyir oluşmaktadır. Bu nedenden dolayı bu tip kişilerin hastalığa yakalanmadan önce tedbir olarak aşı olmaları önerilmektedir. Aşının 5-6 senede tekrarlanması ise korunmanın devamı için gereklidir.

        Dünya sağlık örgütünün açıklamalarına göre bu hastalık sonucu ölüm oranı %5’tir. Bu hastalığa bakteriler, virüsler ya da mantarlar neden olabilmektedir. Özellikle bakterilerin neden olduğu tipleri ağır geçmektedir. Daha tehlikelisi ise hastalık etkeni olan bakterilerin akciğerlerden kana karışması ve buna bağlı olarak gelişebilecek olan bakteriyemidir. Bakteriyemi olan hastalarda ölüm oranı %30’a yükselmektedir.

        Hastalık belirtileri arasında yüksek ateş, koyu balgam ve mora dönmüş dudaklar verilebilinir. Hastalar genellikle halsizdirler ve bayılacakmış gibi olurlar. Öksürme ve bu öksürme sırasında oluşacak ağrı sıklıkla karşılaşılır. Baş ağrısı ve  baş dönmesi sıkça karşılan durumlar içindedir. Yaşlı hastalarda ateş olmayabilir, tam tersi olarak vücut ısısı düşerek şok denilen olayla karşılaşılabilinir.

        Zatürre aksırma, öksürme esnasında bulaşabilir. Genellikle kalabalık yerler olan yurtlar, okullar, askeri kışlalar… Bu ve buna benzer insan yoğunluğu olan yerlerde bulaşma olur.

        Hastalıktan şüphelenenler hemen bir hekime gitmelidir. Tedavi de hekim gözetiminde olmalı ve rastgele ilaç kullanılmamalıdır. Zatürre mikrobu eğer ki kullanılan ilaçlara karşı direnç geliştirecek olursa, hastanın durumu daha zor olur; bu nedenden dolayı hasta mutlaka bir hekim kontrolü ve gözetiminde tedavisini yaptırmalıdır.

        Hekimin akciğerleri dinlemesi ve daha kesin olarak akciğer filmi ile tanıyı koyması gerçekleşir. Balgam incelemesi de tanıyı kolaylaştırır.

        Sağlıklı bir yaşam için hijyen şartları ve beslenme önemlidir. Aşı yaptırmakta çok önemlidir. Hastalıksız bir ömür yaşamanızı temenni ederim…


Yazarın Diğer Yazıları