YILDIZLARIN ENERJİ KAYNAĞI
Lütfi Şahin
Binaların olmadığı, eğlencenin kısıtlı olduğu binlerce yıl önce insanların en büyük neşesi gökyüzündeki yıldızları seyretmekti desek hata yapmamış oluruz.
İnsanlar ilim adamı dedikleri astrologlardan sonra gerçek ilim adamları olan uzay bilimcilerin yıldızlar hakkındaki görüşlerini dikkate almışlardır. Ali Kuşcu, Uluğ Bey gibi bizim toplumuzdan çıkan uzay bilimcilerin yanı sıra batı medeniyetinde Kepler, Galileo gibi uzay bilimciler yaşamıştır.
Uzay bilimcilerin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde gökyüzünde bulunan bütün gök cisimlerin ışık yaymadığı, bazılarının ışık kaynaklarından gelen ışını yansıttıkları ortaya çıkmıştır. Uzayda enerji yayan yıldızların yanı sıra gezegenlerin, gök taşlarının, kuyruklu yıldızların ve bir çok farklı nesnenin olduğu bulunan bilgiler arasında yer almıştır.
Meraklı bilim insanları 20. yüzyıl içerisinde yıldızların enerji kaynağını tespit etmeleri bilim dünyasında sevinç çığlıklarının atılmasına neden olmuştur.
Einstein’ın maddenin parçalanmasında açığa çıkan enerjinin çok fazla olduğu ve bunun yıldızların enerji kaynağı olabileceği düşünülünürken aslında yıldızlarda maddenin parçalanmadığı, maddenin kaynaştığı bulgular içerisinde yer aldı.
Füzyon dediğimiz maddenin kaynaşması olayı bütün yıldızlarda gerçekleşmekte ve yıldızlar enerjilerini birleşen atom çekirdeklerinin açığa çıkardığı enerjiden sağlamaktadır.
Yıldızlarda kullanılan madde hidrojen olup hidrojen atomlarının kaynaşması sonucu helyum atomları ve büyük miktarda enerji açığa çıkmaktadır.
Sadece hidrojen değil, bazı yıldızlarda karbon atomları kaynaşmakta, bazılarında oksijen atomları kaynaşmakta; netice itibariyle yıldızların hepsinde füzyon olayı gerçekleşmektedir.