
Somun Dağıtan Bir Alim: Somuncu Baba
Lütfi Şahin
“Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol.” (1)
Olduğu gibi görünen gerçek kişilik sahipleri olduğu gibi sırf çıkar sağlamak amacıyla tavır ve davranışlarını değiştiren kişileri de görmek mümkündür.
Sigaranın zararlarından uzunca bir süre bahseden bir uzmanı düşünelim… Bu uzman konferanstan çıktığı zaman bir sigara yakarsa ne dersiniz; “bu ne perhiz, ne lahana turşusu” lafını duyar gibi oluyorum. Evet bu uzman olduğu gibi görünmemiş ve anlattıklarını kendisi uygulamamıştır.
“İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir,
Sen kendin bilmezsen
İlim nice okumaktır” (2)
Bu mısraların sahibi olan Yunus ilim sahibi insanların özelliklerini çok güzel bir şekilde ifade etmiştir.
Tarih içerisinde hem olduğu gibi görünen ve hem de kendini bilen büyük alimler yetişmiştir. Bu alimlerden birisi de; Hamid Hamidüddin’dir. Somuncu Baba adıyla tanınmasının sebebi ise halka somun dağıtmasıdır.
Somuncu Baba 1331 yılında Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğmuştur. Şemseddin Musa Kayseri’nin oğlu olup soyu Peygamberimize ulaşır. Peygamberimizin 24. Kuşaktan torunudur.
Somuncu Baba ilk tahsilini babası Şemseddin Musa Kayseri’den almıştır. Daha sonraki ilim tahsilini sürdürmek için Şam, Tebriz ve Erdebil’e gitmiştir. Alaaddin Erdebili’den ve Bayezid’i Bistami’den eğitim almıştır.
İcazet aldıktan sonra ilmi yaymak için Bursa’ya yerleşmiştir. Bursa’da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı, pazar dolaşarak “Somunlar Müminler” diyerek dağıtmasından dolayı “Somuncu Baba” ve “Ekmekçi Koca” olarak tanınmıştır.
Yıldırım Beyazıd Niğbolu Zaferi’ni kazanınca Bursa Ulu Camii’ni yaptırmıştır. Ulu Camii’nin açılış hutbesini Somuncu Baba okumuş ve Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır. Bu hutbeyi dinleyen halk Somuncu Baba’ya büyük teveccüh göstermiştir. Gösterişi sevmeyen Somuncu Baba Bursa’dan ayrılarak Aksaray’a gelmiştir.
Birçok talebe yetiştiren Somuncu Baba’nın en tanındık talebeleri arasında Hacı Bayramı Veli, Aziz Mahmut Hüdayi, Akşemseddin gibi alimleri sayabiliriz.
Somuncu Baba’nın bugün bilinen birkaç eseri şunlardır; Şerh-i Hadis-i Erba’in, Zikir Risalesi, Silah’u-l Müridin.
Somuncu Baba fazla eser vermemiş, bunun yerine insanların yetişmesi için çaba harcamıştır.
Somuncu Baba’nın iki oğlu vardır. Bunlar; Yusuf Hakiki ve Halil Taybi’dir.
Bu büyük zat 1412 yılında Darende’de vefat etmiştir. Kabri şerifleri Darende’de şimdiki Şeyh Hamid-i Veli Camii içerisinde yer almaktadır.
DİPNOTLAR
(1) Mevlana
(2) Yunus Emre
KAYNAKLAR
(1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Somuncu_Baba