
Sivilceler
Lütfi Şahin
Büyük sorunlar yaşamış olan insanoğlu; başlıca besin elde etmek ve diğer bilinen bütün konularda sorunlar yaşamıştır. Bu sorunları sosyal bir varlık olduğunu ispatlar tarzda birliktelikler ile çözmüştür.
Toplu yaşayan insan toplulukları vahşi hayvanlardan korunmuş, daha rahat besin üretimini sağlamış… buna benzer ifadeleri uzatmamız mümkündür. Paranın icadı ile beraber bu sosyal birliktelik, daha çok anlam kazanmıştır.
Toplu yaşama her zaman sorunları çözmemekte, bazen de sorunlar oluşturmaktadır. Buna örnek olarak karşı cinse güzel görünme hevesi içerisinde olan, ama buna karşılık yüzünde sivilcesi bulunan gençleri verebiliriz. Evet, hemen hemen bütün gençlerde çıkan ve halk içinde ergenlik sivilcesi olarak bilinen şey aslında bir deri hastalığıdır. Ama öyle bir hastalıktır ki gençler için en korkutucu hastalıktır.
Hem kendi cinsine karşı, ama özellikle de karşı cinse karşı güzel görünmeyi düşünen ve kendine güven duygusunun yerleşmeye başladığı yıllarda ortaya çıkan sivilceler, tedavi edilebilen rahatsızlıklar içindedir.
Sivilcenin ortaya çıkma nedeni androjen hormonundaki artışın olmasıdır. Bu hormonun artması ise yetişkinliğe geçiş yıllarında, yani ergenlik dediğimiz yıllarda olmaktadır. Bu yaş genellikle kızlarda 11, erkeklerde 12 olup, genellikle ilk sivilceler bu yaşlarda görülür. Sivilcelerin en fazla görüldüğü yaşlar ise kızlar için 14, erkekler için 16 olan yaşlardır.
Sivilceler genel itibari ile bir yağ birikintisidir. Derinin altında bulunan yağ hücreleri, androjen hormonunun fazla salgılanmasının etkisi ile ürettikleri yağ miktarlarını arttırırlar. Normal şartlar altında sebum adı verilen bu yağ damlacıkları kıl folikülleri boyunca uzanır ve daha sonra dışarı çıkarlar. Ama bazen bu foliküller tıkanır ve bu tıkanmayla beraber yağ birikintisi dışarı çıkamaz. İşte, sivilcenin ilk aşaması olan komedon denilen siyah gözenekler böylelikle oluşmuş olur. Bazen de bu birikintilerin içerisine bakterilerin girmesi ile beraber iltihabi bir durum alır ve sivilce adı verilen olay gerçekleşmiş olur.
Yukarıdaki ifademden de anlayacağınız üzere iltihabi durum oluşmayan ilk oluşuma komedon, daha ileriki dönemde oluşan iltihabi duruma da sivilce adı verilmektedir.
Sivilce özellikle yağ bezlerinin çokça olduğu yüzde, kollarda, boyunda ve omuzda olmaktadır. Sadece gençlerde değil, bazen de yetişkin insanlarda da görülmektedir. Bu hormonal dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Tedavi ise uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Tedavide ya cilt üzerine sürülen kremler, ya da ağızdan alınan ilaçlar verilmektedir. Ama ne şekilde olursa olsun tedaviyi uzman bir dermatolog yapmalıdır.
Bunun yanı sıra sivilce çıkan gençler psikolojik olarak kendilerini kötü hissetmektedirler. Belki sizin için basit bir olaydır, ancak o genç için çok büyük bir sorun olarak algılanmaktadır. Bu nedenden dolayı gençlerimize sevgi ile yaklaşmalı ve onlarla konuşulmalıdır. Sivilcenin genç olan herkeste çıktığı ve geçici bir durum olduğu anlatılmalıdır.
Sizlerin sivilcesiz ve iyi bir cilt ile yaşamanızı temenni ederim…