Lütfi Şahin

Osmanlının Kurucu Sultanı: Osman Bey

Lütfi Şahin

        Osmanlının Kurucu Sultanı: Osman Bey
       
 “Osmanlı’yı kendisine inanan ve güvenen padişahlar yüceltmiş ve yükseltmiştir.” (Lütfi ŞAHİN)
       
 6 asır boyunca Dünya’ya hükmetmek, hem de adaletli bir şekilde hükmetmek; hiçbir ulusun tarihini böyle bir güzellik süslememiştir. Ama dünyaya 6 asırdan fazla hükmetmiş olan bir saltanatı kurmakta, muhtemelen sevindiricidir. Bu saltanatı kuran kişi; Osman Bey’dir.
        1258 yılında Söğüt’te dünya’ya gelen Osman Bey’in babası Kayı Aşiretinin Bey’i Ertuğrul Bey’dir. Son derece meraklı olan Osman Bey yıllarca arayış içerisine girmiştir. Peki aradığı ne idi?
        Dağ dere devamlı dolaşan Osman Bey, dünyanın uçsuz bucaksız olduğunu düşünmüş ve kendisini aramıştır. Kendisine aradığı şeylerin cevabını veren ise, daha sonra kayınpederi olan Şeyh Edebali olmuştur.
        Şeyh Edebali’nin yanında rahatlayan ve huzura kavuşan Osman Gazi, sık sık Şeyh Edebali’nin dergâhına gelmekte ve onun derslerinden zevk almaktadır. Bir gün gördüğü rüyanın tesiriyle Osman Gazi’nin uzun süre devam edecek bir saltanatın kurucusu olacağını, Osman Gazi’ye anlatır.
        İleriki yıllarda Şeyh Edebali’nin kızı ile evlenen Osman Gazi, babasının 1281 tarihinde vefat etmesi üzerine, Kayı Aşireti’nin başına geçer.
        Osman Gazi’nin ilk fethettiği yer ise Kulaca Hisarı’dır. Durumdan son derece memnun olan Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Mesud, Osman Gazi’ye bey unvanını verir.
        Osman Bey’in bu hızlı ilerleyişi Bilecik Tekfuru’nu rahatsız eder ve tehlikenin büyüyeceğini düşünür. Bunu önlemek amacıyla oğluyla Yarhisar Tekfuru’nun kızını evlendireceği düğüne Osman Bey’i de davet eder. Bilecik Tekfuru ile düşman olan Harmankaya Tekfuru ise durumu Osman Bey’e bildirir. Hazırlıklı bir şekilde düğüne katılan Osman Bey, ordusuyla beraber Bilecik’i fetheder. Yarhisar Tekfurunun kızını ise kendi oğlu Orhan Gazi ile evlendirir.
        1299 yılında Osman Bey, diğer beylikler arasından bağımsızlığını ilan edip, Osmanlı Devleti’ni kurmuştur.  İzmit, Kestel, Akhisar,  Mudanya, Karamürsel, Bursa ve daha birçok yeri fethetmiştir.
        1315 yılında Bursa’yı fethetti. Ancak bu savaşlar sırasında Osman Bey rahatsızlandı. 1324 yılında işleri oğlu Orhan Gazi’ye bıraktı, ama yönetim yine kendisindeydi. 1326 yılında Bursa’da vefat etti.
        İlk defa Osmanlı parası Osman Bey zamanında basılmış ve adına sikke denilmiştir.
        Belki Şeyh Edibali’nin anlatmış olduğu rüyanın etkisiyle, belki de daha önce kazanmış olduğu özgüvenle Osman Bey bunları başarmıştır. Kendisine inanmayan bir insanın başarılı olması söz konusu değildir.
        İnsanın yapacağı şeyleri düşünmesi, bu düşüncelerin yanı sıra; “ben bunları başarabilirim” ifadelerinin yerleşmesi, başarı için altın kuraldır.
        Kendisine inanmayan bir kimse hiçbir zaman başarılı olamayacaktır, başarılı olsa bile hayal ettiği şeyi değil, rastlantısal olaylar dizesini başarmış olacaktır.
        Sizlerin kendinize inanmanız ve başarılı yarınlar yaşamanız temennisiyle…

Yazarın Diğer Yazıları