Lütfi Şahin

Mikrop Çeşitleri

Lütfi Şahin

Canlıların nasıl yaşadığını ve ne yediklerini merak eden insanlar, aynı zamanda onların nelerden oluştuğunu da araştırmıştır. Tarih içerisinde bu araştırmalarını sürdüren insanlar sonuç olarak tüm canlıların gözle görülemeyecek kadar küçük yapılar olan hücrelerden oluştuğunu tespit etmişlerdir.
Bütün hayvanlar, bitkiler ve mantarlar hücrelerden oluşmakta ve hücre adı “canlının en küçük yapıtaşı” olarak adlandırılmaktadır.
Araştırmalarını sürdüren bilim insanları bu canlılarda hastalıkların nasıl meydana geldiğini de araştırmışlardır. Sonuç olarak bu canlılarda hastalıkları meydana getiren varlıklarında gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu bulmuşlardır. Hastalıkları meydana getiren ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu varlıkların hepsine mikrop adı verilmiştir.
Mikrop denilen varlıklar çok çeşitlidir. Bu varlıkların bir kısmına genel olarak bakteri adı verilmektedir. Bakterilerin bazıları hastalıklara neden olmakta ve bu hastalıklara neden olanlarına ise mikrop adı verilmektedir. Binlerce tip hastalık yapan bakteri vardır. Bu bakterilerin hepsi farklı canlılarda hastalık meydana getirmektedirler. Bazıları insanlarda, bazıları değişik hayvanlarda ve bazıları da değişik bitkilerde hastalıklara neden olmaktadırlar. Hastalık yapan bakteriler hangi canlının vücuduna girerse ona zarar verir, o canlının hem hücrelerine hem de yediği besinlere zarar verirler. Ama şunu ifade etmekte yarar var: her bakteri bütün canlıları hasta etmeyebilir. Örneğin; ineklerde hastalık oluşturan bir bakteri maymunlarda hastalığa neden olmayabilir. Binlerce çeşit bakteri olduğu tespit edilmiş ve bu bakterilerin her birisine isim verilmiştir. İnsanlarda da hastalık oluşturan bakteriler vardır. İnsanlarda bakterilerin neden olduğu bazı hastalıklar şöyle sıralanabilir: veba, tifo, kolera gibi.
Mikrop kavramı sadece hastalık oluşturan bakteriler için kullanılmamış, aynı zamanda gözle görülemeyecek kadar küçük olan ve canlılarda hastalığa neden olan virüsler içinde kullanılmıştır. Virüsler canlı hücrenin dışındayken kristal yapıdadır ve canlılıklarını ancak canlı bir hücrenin içerisine girdikleri zaman kazanırlar. Bakterilerde olduğu gibi bütün virüsler hastalığa neden olmazlar, bazı virüsler hastalıklara neden olurlar. Yine bakteriler örneğinde olduğu gibi bir canlıda hastalık oluşturan bir virüs diğer bir canlıda hastalık oluşturmayabilir. İnsanlarda hastalığa neden olan virüslerin meydana getirdiği bazı hastalıklara örnek olarak şunları verebiliriz: grip, kızamık, uçuk gibi.
Mikrop kavramı hastalık oluşturan bakteri ve virüsler dışında çok daha küçük yapıda olan ve hastalığa neden olan varlıklar içinde kullanılmaktadır. Bu yapılar çok daha küçük yapıdadırlar ve değişik canlılarda hastalıklara neden olurlar.

Yazarın Diğer Yazıları