Latife ÖGE AKIN

Su umudumuz yitip gidiyor

Latife ÖGE AKIN

Türkiye genelinde yaşanan su sıkıntısı son yıllarda artarken son günlerde ise had safhaya ulaştı. Gerek ulusal basında gerek yerel medya da gün geçmiyor ki yok olan su kaynakları ile ilgili, barajlarda ki kriz ile ilgili haberler çıkmasın.

Ülke genelinde bu sıkıntı yaşanırken Konya genelinde yaşanan durum çok da farklı değil. Çevre ilçe ve mahallelerde yaşanan su sıkıntısı sosyal medya ve basın aracılığı ile gündeme getiriliyor.

Yaşlılarımızın her fırsatta dile getirdikleri su bolluğu ile ilgili hatıralarını ilgi ile takip ediyoruz. 
Bir zamanlar evin bahçesinde bir su kuyusu vurulduğu zaman 5 metreden, 10 metreden suya ulaşırdık gerçeği ile bu gün su umudunun yüzlerce metrelere indiği hiç bağdaşmıyor.
Bunun son örneğine geçtiğimiz günlerde Ahırlı ilçesinde tanık olduk. 

Biraz da memleketim olması hasebiyle konuyu yakından takip etme imkanı buldum. İlçeye bağlı Çayır mevkiinde yapılan sondaj çalışmasında suya ancak 205 metrede ulaşılması geldiğimiz noktanın ne kadar da tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyordu ki bir zamanlar bu bölgeden sadece onlarca metre olarak telaffuz edilen rakamlarla ulaşılıyor olması yine yaşlılarımızın sohbetlerinden aktarılıyordu.

Bu gün bir zamanlar suyunun sertliği ve bolluğu ile övünülen Bozkır ve yöresinde ve Ahırlı’da yaşanan durum bu şekilde.

KOSKİ bu manada gerçekten ciddi çalışmalara imza atıyor. Suyumuzun eksilmemesi için gerekli tüm araştırma ve çalışmalar en ince ayrıntısına kadar hesaplanarak yapılıyor. 

Ancak KOSKİ’nin bu çalışmasına bizim de vatandaşlar olarak mutlaka destek vermemiz lazım.
Büyük maliyetlerle, emekle bulunan suyun kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Aksi halde bu gün yaşlılarımızın anlattığı, ‘10 metreden su çıkardı’ muhabbetini bizler çocuklarımıza anlatamayacağız. 

Bu gidişle bizim çocuklarımıza, torunlarımıza anlatacağımız tek bir hikaye olacak oda, “Bak yavrum buralar bir zamanlar göl idi. Şu gördüğün dere görüntüsü yerden bir zamanlar çağlayan gibi su akardı” 

Başlıkta da belirttiğim gibi su umudumuz yitip gidiyor. Ne olur bulunan suyun kıymetini bilelim.

Dün Ahırlı’da ve diğer köylerde yaşanan akıl almaz sıkıntılar yarın her noktada yaşanacak. Bu sıkıntıları en az hasarlar atlatmak ve çaresiz kalmamak için her bir damlanın kıymetini çok iyi bilmemiz lazım.

Yazarın Diğer Yazıları