Önceliklere Dikkat Etmek Önemlidir!
Kerim Toslak
Öncelikler deyince, herkesin özel hayatında kendine göre öncelikleri olabilir. Bunları kafasına göre belirleyip, uygulamaya koymakta serbesttirler. Ancak başkalarını ilgilendiren konularda, siyasette, sosyal hayatta, önceliklerin belirlenmesinde başkalarının haklarını gözetmek ve ona göre davranmak önemlidir. Hatta aile hayatında, ailenin önceliklerinin belirlenmesinde de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Bazı önceliklerin belirlenmesinde aile üyelerinin görüş ve önerilerini almak da gereklidir. Yoksa anne ya da baba, diğer aile üyelerinin görüşlerini almadan, kendilerine göre öncelikler belirlediği takdirde, aile huzuru bozulur. Örneğin baba ailede bir kısım zaruri ihtiyaçları karşılamak yerine bencillik yapar kendi arzusuna göre harcamalar yaparsa diğer aile üyelerine karşı sorumsuzluk yapmış olur. Ailede huzur kalmaz.
Siyasetçi de aynı şekilde öncelikleri belirlerken doğru şekilde belirlemeli. Örneğin bir belediye başkanı şehirde tüm halkın kullandığı bir yola asfalt yapmak yerine önceliği bir yakınının ya da bir zenginin villasının yoluna verirse görevine ihanet etmiş olur.
Devleti yönetenlerin görevlerini yerine getirmeleri konusunda da önceliklerin belirlenmesi önemli olduğu gibi, dini görevlerin yerine getirilmesinde de önceliklerin doğru şekilde belirlenip, yerine getirilmesi önemlidir.
İşin doğrusu, benim bu yazıyı yazmama sebep olan şey, aşağıda alıntıladığım bazı kimselerin de İslam dinine saldırmak için dillerine doladığı haberdir.
"Namaz sırasında kalp krizi geçiren imam vefat etti. Endonezya'daki Al-Ula Camii'nde sabah namazı sırasında imam kalp krizi geçirerek secdede vefat etti. İmamın vefat etmesinin ardından cemaatten bir kişi namazı kıldırmaya devam etti." Haberin video görüntülerinde secde esnasında kalp krizi gecirip, yatıp kalan imamla ilgilenmek yerine, cemaatten biri öne geçip imamlık görevini üstlenerek namaza devam ediyorlar. Namaz kılanların içinden hiç kimse namazı bozup, kalp krizi geçiren adamla ilgilenmiyor. Namaz kılmaya devam ediyorlar. Eğer bu videoda kurgu değilse - kurguya da pek benzemiyor- görülenlerin dışında birileri kalp krizi geçiren adama yardım etmediyse, ambulans arayıp çağırmadıysa, yapılan ibadeti ve davranışın dinen izahı mümkün değildir. Çünkü insan hayatı esastır ve cemaatle kılınan namazdan daha öncelikli yerine getirilmesi gereken iş, kalp krizi geçiren adama yardım etmek, gerektiğinde ambulans çağırmaktır. Bozulan namaz tekrar kılınabilir. Din buna izin verir. Ancak öncelikle yardım edilmesi gereken bir insan var ortada. Ona karşı ilgisizliğin izahı olamaz. Öyle bir davranış belli ki bu konudaki İslam'ın hükmünden habersizliktir ya da yanlış yorumlamaktandır. Bu tutum gereksiz yere insanların dine (İslama) karşı bakışını da olumsuz etkiler.
Sadece bu olayla ilgili değil dini hayatta farz ibadetleri ihmal edip yerine getirmeyen bir adamın, nafile ibadetlere yönelmesi, yani farz namazı kılmayıp, emredilmeyen namazı kılması, dinen makul ve makbul bir davranış değildir. Gerçi bizim toplumumuzda ne hikmetse farz olan sabah namazını kılmayan birçok kimse vacip olan bayram namazını kaçırmaz.
Neticede, gerek aile hayatında, gerek dini hayatta, gerek sosyal ve siyasal hayatta önceliklere dikkat etmek önemlidir. Başarının elde edilmesinin yollarından birisidir.
Selçuklu/ Konya