
Kur Korumalı Çiftçi Modeline Geçilsin!
Kerim Küçüksarı
Üretmek, hele bizim ülkemizde belirsizlikler ve paranın değer kaybettiği, maliyetlerin her geçen gün katlandığı bir ortamda, bilinmeze doğru yelken açmak gibi…
Çiftçilerimiz, planlamanın olmadığı bir ortamda, emeğinin karşılığını ne zaman ve nasıl alacağına dair bir bilinmezin içinde olduğu için kumar oynar gibi ürün ekimi yapıyor. Ya tutarsa…
Üretim gerçekten çok zorlaştı. Ekimi, dikimi, gübresi, sulaması, hasadı ve en streslisi de pazarlaması nasıl olacak? Bu üreten insanlar evde yan gelip yatmıyor! Hazineye yük getirmiyor! Merkez bankasını da zora sokmuyor!
Doğru bir tarım politikasının ortaya konulamamış olması, sürekli kural değişikliği ve belirsizlik üretim üzerindeki baskıyı artırıyor.
Ülke zor bir süreçten geçiyor. Tamam ama faturanın en ağırı çiftçiye ve hayvancıya kesilmemeli! Her gün yeni vergiler ve yeni zamlarla uyanır olduk. İstikrarlı bir ekonomimiz maalesef yok. Alım gücü düştü, yoksulluk arttı ve hiç kimse hayatından memnun değil.
Çiftçinin yüzü bir tek yüce Allah’ın verdiği yağmurla güldü. Hasat dönemi başlayalı çiftçinin yüzü gülmüyor. Normalde hasat dönemi çiftçinin para kazandığı, borçlarını ödediği ve bir sonraki yıl için hazırlık yapacak gücü kendinde bulduğu için yüzünün güldüğü bir dönemdir. Ama kiminle konuşsam endişeli ve yüzü gülmüyor!
Kamu ve özel sektörden üreticinin işinin kolaylaştırılması beklenir ama neredeyse her yıl aynı sorunları duyuyoruz.
Yaz sezonu boyunca sulama bölgelerinde elektrik hatlarındaki voltaj düşüklüğü, voltaj düşüklüğünden dolayı ikide bir yanan trafo sigortaları, bu sorunlara kulağını tıkamış oturan evinin kirasını bin liradan altı bin liraya çıkarmaktan başka derdi olmayan ilçe yöneticileri, sabah uyandığında tarlayı terk edip gittiğini öğrendiğiniz mülteci işçiler… artan maliyetler, zamlanan gübre, mazot ve işçilik…
Buğday fiyatları açıklandı. Depolar dolu olduğu için çiftçi ilk zamanlar ofisten randevu alamadı. İthalat vergileri yüzde 130’a çıkarıldı. TMO, un sanayicilerine ucuza buğday satmayacağını duyurdu. Özel sektörün alımı artınca, TMO, alımları tam kapasiteye çıkarınca çiftçinin randevu alamama sorunu kısmen azaldı.
Pancar, Mısır ve ayçiçeği üreticileri de buğday ve arpada yaşananları görünce endişeli.
Bu kadar emeğin karşılığında verilen fiyatlar, ofisten randevu alma sorunu, girdi ve üretim maliyetlerinin katlanarak artmasına karşın, ürün fiyatlarının düşmesi gibi nedenler çiftçiyi korkutuyor.
Mısır fiyatları da açıklandı geçen yıl ton başına 5 bin 700 lira verilen fiyat, bu yıl ton başına 6 bin lira olarak açıklandı. Fiyat düşük olunca canlı yayınlarda değil, sosyal medya hesaplarından duyuruldu.
Maliyetlerin yüzde 100 arttığı, enflasyonun hissedilen kısmının yüzde 80’leri geçtiği bir ülkede ürün fiyatları yerinde sayıyor. Olacak iş mi! Bin bir zorlukla sıcağın altında üretim yapan insanlara emeğinin karşılığını vermezseniz yazık olur bu ülke çiftçisine.
Bu insanlara devlet ne yaparsan yap yeter ki “EK” ve “ÜRET” demedi mi? Sen devletsin çiftçi sana inanmayacak, güvenmeyecek te kime inanacak ve güvenecek! Yolun sonunda çiftçiyi yalnız, kaderine bırakmak olmadı!
Olmadı!
Klimalı odalarında yan gelip yatarak kur korumalı mevduatları üzerinden çatır çatır faiz yiyenlere tanınan ayrıcalıklar ile çiftçinin ürünleri için açıklanan fiyatlar olmadı!
Çiftçinin tarlasına gidip gelirken traktörün kullandığı yakıta son iki ayda iki katından fazla zam geldi. Daha zam gelen diğer kalemleri yazacak olsak bu satırlar yetmez. Artan maliyetler karşısında çiftçinin kaderine terk edilmesi, ürüne yok pahasına fiyat açıklanması olmadı. Buğday ve mısır fiyatlarından sonra, ayçiçeği ve pancar fiyatları da beklentilerin çok altında kalacağı anlaşılıyor.
Unutmayın!
Dünyanın en teknolojik sığınaklarını yaparak nükleer bombalardan kurtulabilirsiniz veya dünyanın en teknolojik uzay mekiklerini yaparak uzaya da çıkabilirsiniz. Bir gerçek var ki uzaya da çıksanız, sığınaklara da inseniz açlığı yanınızda götürmek zorundasınız. Bunun için stratejik bir sektör olan tarım sektörüne sahip çıkın.
Hiçbir şey yapamıyorsanız, Kur Korumalı Çiftçi modeline geçiş yapın! Kur korumalı mevduata verilen faizden yüz bin kat daha iyidir. Yeter ki üreten insanları yalnız bırakmayın!