Kerim Küçüksarı

Ereğli'nin geleceği için amaç birliği şart!

Kerim Küçüksarı

Geçen haftaki yazımda "Suçlu Kim? Bu Şehir Sahipsiz Diyenler mi? Yoksa Şehrin Sahipsiz Olduğu Algısına Sebep Olanlar mı?" başlığı altında Ereğli'nin sahipsizlik algısının kökenlerini ve bu algının şehrin üzerindeki olumsuz etkilerini ele almıştık. Bu hafta ise şehrimizin yöneticileri ve ileri gelenlerinin şehrin geleceği için nasıl bir araya gelmeleri gerektiğini ele alacağım.

Şehrimize Sahip Çıkma Sorumluluğu Hepimizin!

Ereğli, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen potansiyeli yüksek bir şehirdir. Ancak, bu potansiyeli gerçekleştirebilmek için yerel yönetimler, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve halkın ortak bir vizyon etrafında birleşmeleri şarttır. Ereğli'nin ileri gelenlerinin şehre daha iyi hizmet edebilmek, bulundukları kurumu yeni iş ve projelerle daha etkin çalıştırabilmek için amaç ve hedeflerini net olarak belirlemeleri, belirlenen amaç ve hedeflere ulaşmak için de somut adımlar atmaları gerekmektedir.

Ereğli'nin sahipsiz olduğuna, Konya'nın gölgesinde kaldığına ve kamu kaynaklarından yeterli düzeyde yararlanamadığına dair söylemler uzun süredir gündemimizde. Ancak, her şehir kendi iç dinamikleriyle şekillenir. Ereğli’nin şekillenmesi sürecinde şehrin liderlerinin, politikacılarının, sanayicilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve şehir eşrafının aktif katılımı şarttır. Şehrimizin sahipsizlik algısını yıkmak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir kent bırakmak için herkesin aynı hedefe yönelmesi büyük önem taşır.

Ereğli için Amaç Birliği Nasıl Sağlanır?

Ortak Amaç, Hedef ve Vizyon Belirlenmesi: Ereğli'nin geleceği için şehrin ileri gelenleri ve şehir eşrafının ortak bir amaç, hedef ve vizyon etrafında birleşmeleri gerekmektedir. Bu ortak amaç, hedef ve vizyon, şehrin ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini destekleyecek şekilde kapsamlı ve aynı amaca yönelik olmalıdır.

Liderlik ve Danışmanlık: Her başarılı organizasyonun arkasında güçlü bir liderlik ve etkin bir danışmanlık yatar. Ereğli'nin ileri gelenleri, şehrin geleceği için stratejik planlamada danışmanlarla çalışarak en iyi uygulamaları belirleyebilir. Şehrin söz sahibi ve ileri gelen insanları eğitime ve yeni fikirlere açık olmalıdır. Unutulmamalıdır ki, her iyi lider aynı zamanda iyi bir öğrencidir.

Eğitim ve İnovasyon: Ereğli'nin gelişimi için karar vericiler, STK ve kurum yöneticileri ile şehir eşrafı eğitime açık olmalı ve sürekli öğrenme içinde bulunmalıdır. Yeni fikirlere, yöntemlere ve yaklaşımlara açık olmak, şehrin karşılaştığı sorunlara yenilikçi çözümler üretme kapasitesini artırır.

Bütün şampiyonların koçları vardır! Diğerlerinden daha sık kazanırlar, çünkü dinlemeye ve eğitilmeye hazır olduklarından kendilerini daha ileri götüren yeni fikirleri kabullenmeye daima açıktırlar.

Etkileşim ve Şeffaflık: Ereğli'nin liderleri, STK yöneticileri, vatandaşlarla düzenli olarak iletişim kurmalı ve karar alma süreçlerinde şeffaflığı esas almalıdır. Toplumun her kesiminden insanın sesini duyabileceği platformlar oluşturulmalıdır.

Sürdürülebilir Kalkınma Planları: Bugün çocuklarımız Ereğli’de yaşamak istemiyor. Nihayetinde iyi eğitimli yetişmiş çocuklarımız bu şehirden birer birer gidiyor. Bu gençleri şehrimizde tutabilmek için ekonomik büyüme ve kalkınma planları hazırlanmalıdır. Her bir planlama ve yapılacak olan projeler şehrimizin doğal ve kültürel kaynaklarını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır. Her bir kurumun ortaya koyacağı sürdürülebilir kalkınma planları ve yeni projeleri, çocuklarımızın da Ereğli'de kalmalarına ve şehir halkının yaşam kalitesinin yüksek olmasına zemin hazırlayacaktır.

Gençler ve Eğitim: Genç nüfusumuza yatırım yapmak, şehrimizin uzun vadeli başarısını sağlamak için kritik öneme sahiptir. Yol yapacağım, bina yapacağım diye gençlerimizin gelişimi ihmal edilmemelidir. Gençlerimiz ihmal edilir, ekonomik ve ruhen bir doygunluğa ulaştırılamaz ise gün gelir imar ettiğiniz şehirleri ihmal ettiğiniz nesiller yıkar. Bu sebeple eğitim ve genç girişimciliği destekleyici programlar, gençlerimizin, şehrimizde kalmasını ve Ereğli'nin sosyoekonomik gelişimine aktif katılımını teşvik edecektir.

Sonuç olarak, Ereğli'nin her köşesinin sahipli olduğunu göstermek, sadece yöneticilere değil, Ereğli’nin iş adamlarına, STK temsilcilerine ve şehir eşrafına da düşen ağır bir görevdir. Liderlerin ve yöneticilerin öncülüğünde, planlı, programlı ve katılımcı bir anlayışla şehrimizin geleceğini şekillendirmek elimizde! "Ne zaman" yapacağım demeyi bırakıp “bugün” yapacağım dediğimizde ve harekete geçtiğimizde başarmış olacağız. Çünkü ecdadımızın ve köklerimizin bulunduğu Ereğli hepimizin ve çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımızdır.

Yazarın Diğer Yazıları