
Bu Fırsat Kaçarsa Bir Daha Gelmez
Kerim Küçüksarı
Hicaz Demir Yolu’nun geçtiği, Akdeniz’in ve Kapadokya’nın kapısı, ticaret yollarının kavşak noktası olan Ereğli, geçmişten günümüze stratejik konumunu ve jeopolitik önemini koruyarak günümüze kadar gelmiştir.
Sahip olduğu konumu, tarımı, hayvancılığı, ticareti, sanayisi ve eğitimli genç kuşakları ile Hititler, Asurlular, Bizanslılar, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı Devleti gibi üzerinde kurulan medeniyetlere zaman zaman başkentlik yapan, tarihi geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan Ereğli, Osmanlı Devletinden itibaren birçok dönemde il yapılmak istenmiştir.
Sadrazam Said Paşa 1989 yılında Ereğli’yi ziyaret etmiş, Paşa Ereğli’nin sahip olduğu değerleri beğenmiş ve dönemin padişahına Ereğli’nin il olması için 1901-1906 yılları arasında teklifte bulunmuş, her nedense bu teklif sonuçsuz kalmıştır.
1956 yılında Başbakan Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar Ayrancı’da yapımı tamamlanan barajın açılışına gelmiş ve Ereğli’nin il yapılacağına dair söz vermiştir. Devletin resmi ağızlarından ve en üst perdeden Ereğli’ye verilen ikinci sözdür. Verilen sözlere rağmen ve bu verilen sözlerin arkası aransa da Ereğli yine il yapılmaz.
1989 yılında Anavatan Partisi lideri Turgut Özal Seçim çalışmaları için o dönemin ilçeleri olan Aksaray, Ereğli ve Karaman’da ziyaret ve açılışlar gerçekleştirir. Ereğli’de yaptığı konuşmada il sayısının 103’e çıkarılacağını söyler, ardından “Siz kendinizi gösterin, biz de kendimizi gösterelim. Hesap bu" der. Seçimlerden sonra Karaman ve Aksaray il olur ama Ereğli ’yine il yapılmaz.
Ereğli’nin il olması için 2012 ve 2020 yılında CHP, 1998’de Fazilet Partisi (FP) ve DYP’li milletvekillerinin tamamı, 2006 yılında AK Parti Milletvekili Abdullah Çetinkaya Ereğli’nin il olması için TBMM’ye kanun teklifi verirler. Bu teklifler sonucunda da Ereğli il olamaz.
MHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin bu haftaki grup toplantısında Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünde 100 maddelik Anayasa tekliflerinin hazır olduğunu, yeni yüzyılda 100 il 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmenin mümkün olacağını söyledi. Bu sözlerle büyük bir değişim ve gelişime gebe olan Ereğli’nin il olma ümidi yeniden canlandı.
Devlet Sözünü Tutar
2022 yılı sonu itibari ile nüfusu 150 bin 978’e ulaşan Ereğli’nin Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, 2023 yılı başında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmiş, bu ziyaret sonrasında Başkan Oprukçu, Ereğli’nin il olacağını ve İl Belediye Başkanı olmak istediğini işaret etmişti.
Ereğli, bugün devletin en üst makamlarında görev yapan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Musa Avsever, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı gibi mümtaz şahsiyetleri bağrından çıkarmış, tarımı, hayvancılığı, sanayisi ve eğitimli genç nüfusu ile, il olmaya her zamankinden daha yakın durmaktadır.
MHP lideri Devlet Bahçeli, bu güne kadar neyi işaret etmişse işaret ettiği her şey bir şekilde olmuştur ve her zaman verdiği sözü tutmuştur. 1989 yılından bu güne Devletin yetkili makamlarının Ereğli’ye verdiği il olma sözünü, yine Bilge Devlet Adamı MHP Lideri Devlet Bahçeli tutacaktır ve Ereğli’yi il statüsüne kavuşturacaktır.
Ereğli’de Faaliyet Gösteren STK’lar Daha Çok Çalışmalıdır
Ereğli’nin kamu hizmetlerinden yeterince yararlanması, sanayisinin, eğitimin gelişmesi, yeterli düzeyde yatırım alabilmesi, teşviklerden faydalanması ve geleceğimiz olan gençlerimize istihdam sahaları açılabilmesi için Ereğli’nin il olması elzemdir. Ereğli’nin il olması için Kaymakam’dan, Belediye Başkanına, bürokratından, Sivil Toplum Kuruluşlarına, iş adamlarından, basın mensuplarına kadar tüm kesimlerin durmadan, dinlenmeden bu süreçte çok iyi çalışması, projeler geliştirmesi gerekir. Ereğlili olup milletvekilliği yapmış, Ereğli’ye gönül vermiş bürokratlarımızın ve iş adamlarımızın tüm kesimleri kucaklayacak şekilde ve Ereğli’ye bir vefa borcu olarak bu sevdaya omuz vermesini temenni ediyorum. Unutmayın bu fırsat kaçarsa bir daha gelmez.