38 İlden Büyük Ereğli Yine İhmal Edildi
Kerim Küçüksarı
Ereğli, 38 ilden büyük nüfusuyla Konya’nın en büyük ilçesi olmasına rağmen, sağlık hizmetlerinde adeta bir stetoskop sessizliği içinde. 29 Ağustos 2024'te açıklanan doktor atama sonuçları yine hayal kırıklığı oluşturdu; KBB, Kardioloji, Cildiye, Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi gibi hayati öneme sahip branşlarda uzman doktor ataması yapılmadı. Doktor eksikliği, Ereğli halkının sağlık ihtiyaçlarının karşılanamamasına ve ciddi sağlık risklerine yol açmakta.
Ereğli Devlet Hastanesi’ne yapılan 20 milyon liralık yatırımla hizmete giren Anjiyo Ünitesi, büyük umutlarla açıldı ancak doktor eksikliği nedeniyle yalnızca bir hastaya hizmet verdikten sonra kapandı. Kalp krizi geçiren hastalar, hayat kurtarıcı müdahaleler için 150 kilometre uzaklıktaki Konya'ya sevk edilmekte, bu da yolda yaşamını yitiren ya da ciddi sağlık sorunları ile karşılaşan hastalar için büyük bir risk oluşturmakta.
Diğer taraftan, Ilgın'a 100 yataklı fizik tedavi hastanesi yapılırken, Ereğlili hastalara fizik tedavi için yedi ay sonraya randevu veriliyor. Kulu'ya 32 branş doktoru atanırken Ereğli'ye yalnızca pratisyen hekimler gönderiliyor. Bu durum, özellikle iktidar partisi temsilcisi olması nedeni ile AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Erol’un ve diğer siyasi parti ilçe başkanlarının Ereğli'nin sağlık sorunlarını kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğini gösteriyor.
Sorunlar bir yana, alınan duyumlara göre Ereğli'ye 22 yeni pratisyen hekim daha atanacak. Ancak bu hekimler, branş doktorları olmadıkları için sadece acil servisin yükünü hafifletme görevi üstlenebilecekler. Ereğli'nin sağlık hizmetlerini iyileştirecek asıl ihtiyaç, uzman doktorlardır. Şu an için Ereğli, sağlık hizmetleri konusunda ilgisiz bir dönem yaşıyor.
Bu çarpıcı durumda, AK Parti ilçe Başkanı başta olmak üzere İlçe Sağlık Müdürü İsmail Yavuz ve Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç'a çözüm için kapsamlı rapor hazırlamak başta olmak üzere büyük görevler düşüyor. Amaç birlikteliğini sağlayan Ereğlililer, Ereğli’de bu sorunlar yaşanırken Konya Milletvekilleri ve Sağlık Bakanlığı bu ihtiyaçlar çözülünceye kadar rahat bırakılmamalıdır. Ereğli'nin sağlık sorunlarına kalıcı çözümler üretmek, insan hayatını tehlikeye atan her türlü gecikmeyi önlemek için şarttır.
Ereğli'nin sağlık hizmetlerindeki bu derin sorunları çözmek, sadece yöneticilerin değil, tüm siyasi aktörlerin, sağlık politikası belirleyicilerinin ve STK temsilcilerinin ortak sorumluluğudur. Bu sorunlar, Ereğli'nin ve çevre ilçelerin halkını doğrudan etkilemekte, her bir gecikme affedilmez bir ihmal olarak kayıtlara geçmektedir.
Ereğli'nin sağlık sorunlarına duyarlı, proaktif, ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmek, bir görev değil, aynı zamanda bir zorunluluktur. Ereğli halkı, daha iyi sağlık hizmetleri almayı hak ediyor. Ereğli’de sorumluluk sahibi herkesin bu hayati meseleye eğilmesi şarttır. Çünkü Ereğli'nin geleceği, amaç birliği yapmış insanların birlikte atacağı sağlam adımlara bağlıdır.