Ayla KAYMAZ

Vatikana Sızan Osmanlı Ajanı

Ayla KAYMAZ

Çokta bilinmeyen ama çokça etkileyici bir hikayeyi paylaşmak istiyorum sizinle tutsak gönüllerimizin zorbalığa uğradığı bu günlerde. Mehmet Selim Efendi! Kanun-î Sultan Süleyman zamanında Vatikan’a sızan bir Osmanlı ajanı. Öyle ki ancak öldüğünde ve naaşı istendiğinde anlaşılmıştı gerçek. 

Osmanlı’nın pek çok casusluk hikayesini barındırdığını biliyoruz. Enterasan bir hikaye vardır ki; esasen Sultan Süleyman’ın cesaret ve gözü karalığıyla seçtiği yakışıklı, güçlü ve diksiyonu da olabildiğince düzgün bir askeri seçip Vatikan’a papaz olarak gönderir. Ki bu Müslüman askeri, kiliselerde İncil’i etkileyici yorumlaması ve Türkler’in barbarlığına dair verdiği konuşmalarda kilise halkını kolayca etkiler ve kardinalliğe kadar hızlı bir ivme kazanır. Papalık konseyinin seçici kuruluna atanır. Hristiyan teolojisine, baba oğul kutsal inancına hakimdir ve karşıya bunu üstün zekasıyla bildiği farklı dillerin de etkisiyle kuvvetlice geçirir. Yüksele yüksele konseyde papalık mevki için tek tük kalan isimler arasında olur. Papalık seçimininse halka bir ilan ediliş şekli var. Kurul üyeleri günlerce bir odaya kapanıp istişarede bulunur. Oy çokluğu değil de oy birliği yöntemiyle bir aday seçilir. Karar verilemediğinde San Pietro Katedralinden gözlemlenecek şekilde kara bir duman, bir karar birliğine varıldığındaysa beyaz bir duman gönderilir ki halk böylece mutabakata varıldığını anlar ve kutlamalara başlar. Ki biz bunu Dan Brown’ın Melekler ve Şeytanlar kitabının filmleştirildiği sahnelerde izlemiştik. O dönemde Papa’nın bir yardımcısı vardı. Yine zekası ve iş bilirliğiyle bilinen bir karakterdi. Ve Papa vefat ettiğinde direk olarak kendisinin başa geçeceği konusunda ve beyaz duman salınması hususunda herkes hem fikirdi. Ancak bunun için ölmesi beklenen Papa yerine, Papa’nın yardımcısı ölür. Büyük bir ayinle tüm ülkelerden gelen kardinaller ve keşişlerden sonra bir de Müslüman katılır bu törene. Kanun-î’ den bir mektup getirir. Hiç kimse bu duruma bir anlam veremezken mektupta yazanlar tüm Hristiyanlık alemini şok eder. 
“ Şu an törenini yapmaya çalıştığınız kişi Mehmet Selim Efendi’dir. Kendisi kardeşimdir. Müslümandır ve muhavittir. Acilen İstanbul’a gönderin.” 

Kendisi ömrünün sonuna kadar Müslüman bir Osmanlı casusu olarak hizmet vermiştir. 

Neredeyse hiç bir tarihi olmayan Amerika’yı filmlerde nasıl izliyoruz dolu ve dolgun bir geçmişi varmışçasına. İşte bizim tarihimizse elini atsan böyle yiğitlik, cesaret ve feraset isteyen adanmışlık hikayeleriyle dolu…

Ruhun şad olsun Mehmet Selim Efendi hizmetlerin bir yana dursun Hristiyanlık alemine yarattığın şok yeter!

Yazarın Diğer Yazıları