Ayla KAYMAZ

Dolunay ve Uyku

Ayla KAYMAZ

“Dün gece hiç uyuyamadım”, “ Çocuk bu gece hep ağladı asla uyumadı.” cümlesinin genellikle karşılığı dolunay olur. Bu argümanın içinin asla boş olmadığını, bilim dünyasında da karşılığı olduğunuz artık hepimiz biliyoruz! Şunu net söyleyebilirim ki ayın evreleri uyku düzenimiz üzerinde oldukça etkili.

Dolunay geceleri, uyku açısından bizleri zorlayabiliyor. Hatta bazı duygu geçişleri yaşatıyor. Bunun nedeni;

“Basel Üniversitesi‘nde görev yapan bilim insanları, dolunay sırasında bir kişinin uykuya dalmasının ve yeterli uyku almasının ne kadar zor olduğunu doğrulayan bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmanın sonunda deney katılımcılarının uykuya dalma süresinin 5 dakika arttığı ve toplam uyku sürelerinin 20 dakika azaldığı gözlemlendi.

Bir başka çalışma ise Washington Üniversitesi, Arjantin’deki Quilmes Üniversitesi ve Yale Üniversitesi‘nin ortaklığında gerçekleştirildi. Çalışma 29,5 günlük ay döngüsünün uyku düzeninde farklılıklar yarattığını ortaya koydu. Bu çalışma biraz daha spesifik bir alana yayıldı. Bilim insanları, Kuzey Arjantin’deki yerli topluluklardan Seattle’daki üniversite öğrencilerine kadar farklı yaşam şekillerini ve elektriğe ulaşım imkanını göz önünde bulundurularak, kentsel ve kırsal ortamlardaki uyku düzenini araştırdı. Birkaç dolunay sürecinde gözlemlenen katılımcılar, sonuç olarak ortak verilere ulaştı. Dolunay insan uykusu üzerinde kuvvetli etkilere sahip.”

Biz dolunay olmasa da uyuyamıyoruz artık milletçe. Katliamdı, enflasyondu, depremdi, yasaktı, oydu buydu derken. Bizim memleket hep dolunay hep feverân…

Selametle…

Yazarın Diğer Yazıları