
Çocukla Uzun Yol
Ayla KAYMAZ
Sever misiniz uzun yolculukları? Uzun yol denildiğinde benim aklıma tatil gelir. Kimine gurbet, kimine iş… Bizim bulunduğumuz coğrafi konum gereği de tatil bölgelerine olan uzaklığımızdan olsa gerek; eğitimim için teptiğim yolları saymazsak, gittiğim en uzun mesafeler hep tatil içindi. Seviyorum ben uzun yolları, yolculukları. Kendimleyken çok daha keyif aldığım hususunda sizlere yalan söyleyemeyeceğim çünkü çocuklarla o yollar çarpı iki uzunluğunda oluyor. Geçenlerde iki çocuklu bir arkadaşım ilk uzak tatil deneyimi için uzun bir yola çıkacaktı, eh bir bordo bereli sayılacağımdan bu konuda nasıl olacak, ne yapacağım dedi. Kendi tüyolarımdan bahsettim ona ve sizlerle de paylaşmak istedim. Bana kalsanız en keyifli yol, ön koltukta kahvenle ve yoldaşınla sohbet ederek , arzu ettiğin yerlerde mola vererek ilerlemek demek ama, hadi sustum amadan sonrası da güzel sitem etmeyeceğim şimdi!
Yola çıkmadan önce çocuklara mutlaka bir zihinsel ön hazırlık yapıyorum. Gideceğimiz yolun uzun olduğu, sıkılabileceğimiz gerçeğinden kaçamayacağımızı anlatıyorum. Ama yolun sonunda varacağımız yer içinde heyecanlarını diri tutmaya çalışıyorum. Öncelikle ebeveynlerin zamanlama konusunda akıllıca davranmalarını önereceğim. Yani tatil rehavetiyle sabah uyanıp bir kahvaltı sonrası çocuklarla yola çıkmak inanılmaz zorlayıcı olacaktır. Şoför olarak tayin edilen kişinin konforuna göre, ya sabah ezanından sonra havanın dinginliği ve serinliği enfesken, ya da gece yolculuğu yapabilirim kanısındaysa kişi çocukların uyuma saatini kapsayan zaman dilimindeki herhangi bir saatte yola bismillah demenizi tavsiye edeceğim. Biz genelde sabah çok erken saatleri tercih ediyoruz, uyumuş dinlenmiş oluyoruz. Kahvaltıyı araba içerisinde yapmak zaman harcatıyor, ya da bir süre ilerleyip yolda bir mola anında kahvaltı edebiliyoruz ki buda çocuklar için bir restart- yenilenme olabiliyor. Çocuklar zorlanmaya başladıklarında uygun gördüğümüz pek çok yerde durup bir havamızı değiştiriyoruz.
Çocukları araç içinde uyanıkken nasıl oyalayacağım hususunda da yanıma bazı temel şeyler alıyorum; sağlıklı atıştırmalıklar, oyuncaklar ve araç içi aktiviteleri. Öncelikle arabada oynayabilecekleri oyuncaklar seçiyorum. Kuruyemişler, doğranmış taze meyve, kefir ya da süt, evde yol heyecanını katlamak için beraber hazırladığımız anne kekinden birer parça gibi. Sağlıksız ya da paketli gıdalara ilgileri malum, onu da yolda bir kereliğine mahsus yapıyoruz . Sevdiğimiz petrol ofisinde mola verip baba gözetiminde bir çikolata oluyor genelde bu ve bunu en tıkandığım anda tercih ediyorum. Kızıma sevdiği iri parçalı legolardan ya da minik bir kaç bebek, oğluma arabalardan atıyorum yol çantama. Daha önce hiç okumamış hikaye kitapları benimkileri mutlu ediyor, resimlerine bakarlarken ve biz okurken güzel zaman geçiriyoruz. Yapıştırmaları olan bir kitap, mutlaka boyama kitabı ve oyun hamuru yolda benim kurtarıcı, nokta atışı seçimlerim oluyor. Sonrasında bir yerlerde arabanın vermiş olduğu sallanma hissiyle de bir anda uyuyor oluyorlar.
Arabada acemi anneleri zorlayan bir diğer hususta tuvalet konusu oluyor. Yanımıza portatif lazımlığımızı alıyor iç haznesine bir çöp poşeti yerleştiriyorum çok zorda kalırsak bunu kullanıyoruz ama diğer türlü Shell Petrol Ofislerinin neredeyse pek çoğunda çocuklar için minimal boyutta WC ve lavaboları bulunuyor üstelik gerçekten hijyenik. Bu tür ihtiyaçları içinde burayı denk getirmeye özenle çalışıyoruz.
Gittiğiniz yolların ucu nereye çıkar bilemiyorum ama hep güvenli, sağlıklı ve çok keyifli yolculuklar diliyorum hepinize…