
Bayram Görünmeyeni Görmek, Duyulmayanı Duymak!
Ayla KAYMAZ
Bayram sabahı, sadece bir takvim günü değildir. O sabah, kapılar biraz daha erken açılır, insanlar biraz daha içten gülümser ve unuttuklarını hatırlamaya niyet eder. Peki ya bayramın asıl hediyesi, masalara konan tatlılardan, ceplere bırakılan harçlıklardan daha fazlasıysa? Eğer bayram, aslında unuttuğumuz duygulara dokunmak, görmek istemediklerimizi görmek, duymak istemediklerimizi duymak için bir vesileyse?
Özlemek… Bayram, en çok da özlemekle ilgilidir. Küçükken bayram sabahı dedemizin elini öpmek için sıraya girerken hissettiğimiz o buruk heyecan… Artık o elin orada olmadığını bilmek… Ama yine de bayram sabahı bir yerlerde onun anısını yaşatmanın bir yolunu aramak. Bayram, kaybettiklerimize bir dua, kalanlara sıkıca sarılmak için bir bahanedir belki de.
Affetmek… Bir bayram sabahı, belki de en ağır yüklerimizi bırakmak için en doğru andır. Günler, aylar, belki yıllardır içimizde taşıdığımız kırgınlıkları, kapının eşiğinde bırakabilmek… O güne kadar elimizin gitmediği bir numarayı çevirmek, yıllardır mesafeler koyduğumuz bir dosta “Bayramın mübarek olsun” diyebilmek… Bayram, biraz da incinmiş gönülleri onarmaktır.
Görmek… Bayram sofralarında toplanan kalabalıklara bakarken, o masada oturan herkesin bir hikâyesi olduğunu fark etmek…
Dışarıda, bir el uzanmasını bekleyenleri, bir tebessümle bile mutlu olacakları görmek… Çünkü bayram, sadece tanıdıklarımızla değil, tanımadıklarımızla da paylaşınca bayram olur.
Belki de bayramın en büyük anlamı, hep koşturduğumuz hayat içinde birkaç günlüğüne de olsa yavaşlamak, fark etmek ve hissetmektir. Bir avuç şekerden, bir dilim baklavadan çok daha fazlasını paylaşmaktır. Çünkü bayram, sadece geleneklerden ibaret değildir. Bayram, insanın iç dünyasında bir kapı açmasıdır.
Bu bayram, kalbinizde hangi kapıyı açacağınızı düşünerek başlayın güne. Belki özlem duyduğunuz biri için dua etmek, belki affetmek, belki de bir iyilik yapmak… Ama en önemlisi, gerçekten görmek ve duymak…
Bayramınız, kalbiniz kadar derin ve anlamlı olsun.