
Aşıklar Çeşmesi
Ayla KAYMAZ
Minikte olsa kemik bir okur kitlem var okuduğunu bana da mutlaka hissettiren. Yazıları fiziki gazete dışında paylaştığım online platformda paylaşınca bana kalpler gönderen. Ben o kalpleri; okudum sevdim yahut seninle aynı fikirdeyim gibi anlıyorum.
Kalplerini bana eksik etmeyen bu güruhdan bir ahbabım çokta iyi takip etmiş olacak bana dedi ki; “ Sen bizlere söz vermiştin, dünya zaten zor ben sizi hafta da iki kez de olsa nefeslendireceğim o karanlık tarafından göstermeyeceğim dünyayı diye.” dedi. Haklı söz vermiştim. Neşeli şeylerden bahsedecektik ama göz göre göre yapılan katliama sessiz kalmayı hiç içime sindiremedim. “ Ben bu hafta neşeli bir şey okumak istiyorum bak Ayla’da yazıları da yaz mevsimini getirdi artık demek istiyorum.” dedi. Hatta yazıları o an görse bile mutlaka sakin bir yere geçip , doğru anı yakaladığımda kahvemi yapıp öyle okuyorum dedi. Öyleyse onun ve azıcık kafa içi masajı isteyenlere minik bir mola için ; sizlere yaz geldi dedirtecek bir kaç satır yazayım. Ama söz istiyorum balkona, bahçeye, cam önüne gidelim okurken. Kahvemizi de yapalım! Bende sizlere benim için yazın gezmek , çikolatalı kekle eşdeğerdir o yüzden sizlere Aşıklar Çeşmesi’ni anlatayım.
FONTANA Dİ TREVİ
Bu meşhur aşıklar çeşmesi bildiğimiz üzere Roma ‘ da. Roma’yı tersten okuyunca; AMOR! Aşk demek… Yüksek sesle bir “ amor “ deyince benim gözümün önüne topuklarını yere vura vura ve saçlarını savura savura dans etmeye hazır bir İtalyan beliriverdi. Zihnim o dansa ve ezgiye eşlik ededursun diğer yandan ben sizlere bu çeşmenin hikayesini anlatacağım.
“Aşk Çeşmesi’nin tarihi ise dönemin Roma İmparatoru Augustus zamanına dayanır. Rivayete göre çeşme, askerler ve güzel bir Roma kızı arasında geçen konuşmalar sayesinde günümüze gelmiştir. Roma’da savaş döneminde yorgunluktan ve susuzluktan bitap düşen askerler, güzel bir kızla karşılaşır ve nereden su bulabileceklerini sorar. Güzelliğiyle büyüleyici olan genç kız, şu an çeşmenin bulunduğu yeri göstererek oradaki toprağı kazmaları durumunda su ile karşılaşacaklarını söyler. Askerler başka bir şanslarının olmadığının farkında olup kızın dediğini pek de inanmasalar da gerçekleştirir. Ve askerler sonuçta suya kavuşurlar. İmparator Augustus’un damadı Agippa akan suyu Vergine su kemeri ile Pantheon\’a kadar ulaştırdığı da yine tarih sayfalarında yer alan bir ayrıntı olarak dikkat çeker. “Hani aşk bunun neresinde dediğinizi duyar gibiyim. Aşıklar çeşmesi denmesinin sebebi de pek çok aşk filmine konu olması ve ev sahipliği yapmasındandır.
Ben buraya Ocak ayında gittim. Kendim üşürken, kalbim öylesine sıcacıktı ki gerçekten kendini bir film sahnesinde hissetmemen imkansız. İnanmasam da adettendir deyip ; gözlerimi kapadım ,sağ elimi kalbimin üzerine koyup o parayı o çeşmeye fırlattım. Bu eylemi yaparken , çantanızı ya da telefonunuzu yardım etmek suretiyle tutmak isteyen Hintli arkadaşlarımız oluyor. Varsın sizde kalsın eşyalarınız. Siz anladınız. Parayı fırlattıktan sonra köşedeki meşhur dondurmacıdan dondurmanızı alıp İspanyol Merdivenleri’ne oturup ya tutarsa diye hayaller kurmayı da unutmuyoruz. Tutsun be! Tüm güzel kalplerin , tüm iyi dilekleri gerçek olsun.
Selametle…