Ayla KAYMAZ

Alternatif vergi önerisi bırak butonu!

Ayla KAYMAZ

Yeni bir ekonomik mucizeyle daha karşı karşıyayız sevgili okurlar! Artık cebinde parası olmayan insanlar üzerinden bile vergi verecek. Ne havalı değil mi hepimiz birer vergi rekortmeni olabiliriz vayyyy! Hani kredi kartınızı kullandınız, harcamadığınız paranın limiti var ya, işte o limiti boş bırakmayalım dediler. Bu ne de olsa orada bir rakam olarak duruyor, sonuçta para gibi bir şey değil mi? Hem vatandaşın cebinde yok ama bankada var gibi görünen bu "hayali" paraya göz dikmek tam da yaratıcı bir çözüm!

Düşünsenize, diyelim ki kredi kartınızın limiti 50 bin TL ama siz o limiti hiç doldurmadınız, belki sadece zar zor birkaç taksit ödediniz. Devletimiz bu limiti görüp, "Durun bakalım, bu ne biçim iş? Bu limiti niye boş tutuyorsun?" diyor. Sonra size güzelce bir vergi yazıveriyor. Kullanmasanız bile elinizin altında duran bu krediyi vergilendirmek bir nevi sorumluluk hatırlatması gibi. "Sakın limiti boşuna harcamayın" mesajı!

Kredi kartları zaten bir zamanlar "hayat kurtaran" enstrümanlardı. Alışverişin hızına yetişemeyen ay sonu maaşları, taksitlerin zarif cazibesiyle eriyip gidiyordu. Ancak bu vergi planı işin tam anlamıyla zirvesi! Borçlandıkça ödüyorsun, borçlanmadıkça daha fazla ödüyorsun. Tam bir "kazanç garantili" sistem!

Devletin kredi kartı limitlerine vergi koyması, aslında yaratıcılığın bir göstergesi değil mi? Hayali paralar üzerinden hayali gelir elde etmek! Belki de bu sistem, cebimizde olmayan paralarla hayalini kurduğumuz hayatların da vergisini almanın bir yolunu bulur. Kim bilir, belki bir gün hayallerimize de vergi çıkar. Sonuçta gelecekte kazanmayı umduğumuz paralar bile vergilenebilir, değil mi?

Sevgili devletim, sıradaki önerim "nefes vergisi" olsun. Sonuçta herkes soluyor, her nefes bir maliyet!

Yazarın Diğer Yazıları