Ali Özdemir

Doğru Okuyup Yanlış Anlam Verdiğimiz Kelimeler-7

Ali Özdemir

Garip: Arapçada  gaf ( ق)  harfiyle yazıldığı zaman manası yakın demektir, ğayın (غ) harfiyle  yazıldığı zaman  yabancı anlamına gelir.

Örnek: 7-8  yaşlarında iken bir şeyler yapmaya çalıştığım zaman babam diyordu ki oğlum hadiste  peygamberimiz buyurmuş ki İslam garip gelmiş garip gidecek kıl beşini gör işini derdi. Ben o küçücük aklımla sorguluyordum, ben garip değildim ( garip: başkalarına muhtaç olan kişi olarak biliyordum.)  caminin hocasına Soruyordum kendisi hafızdı, işte öyle diyordu. Durup düşünüyordum bu din Allah’ın dini resul Allah’ın elçisi burada ya manada eksiklik var yada Allah rasulu böyle bir şey söylemez diye düşünüyordum. Bu dinden sadece muhtaç kişiler mi istifade edecek ağalar, beyler, zenginler, idareciler, yöneticiler, memurlar, amirler, krallar, başkanlar, başbakanlar istifade etmeyecek mi ?  diyordum. Bir türlü çözemiyordum ne zamana kadar 26 yaşıma kadar okumak için okuttular, 20 sene Kur’anı  anlamak ve yaşamak için okudum. Sonrasında Kur’an ‘ı anlamak ve yaşamak için  Arapça’yı  öğrenmeye karar verdim,21 senedir bu uğurda mücadele veriyorum. Aşağıdaki Hadisi Şerifin metnini okudum 

““İslâm gariplerle  başladı ve gariplerle devam edecek Ne mutlu . Gariplere.”  Diye tercüme etmişler. 

Garip kelimesini Arapça olarak bırakmışlar. Hadisin Arapça metnini okuduğumda sevincimden ayaklarım yerden kesildi. Oradaki ğarib (غريب ) kelimesi olarak yazılı bunun manası yabancı demektir. Peygamberimiz (S.A.V) 13 yıl Mekke’de  İslam’ı anlattı Mekkeliler kabul etmedi. Allah Rasül’u Taif’te akrabaları olduğu için oraya gitti, belki onlar kabul ederler diye taife gitti. Taif’ te değil  kabul  etmek dinlemediler bile, çocukları ve delileri musallat  ederek taşlattılar. Sonra Habeşistan’a heyet gönderdi Habeş kralı Necaşi dinledi bir çizgi çizdi ve aramızda sizle bizim aramızda fark yok dedi. Ama devletler arasında anlaşma sebebiyle Mekkeliler elçiler gönderdi Necaşi’ye dediler ki bunlar ata dinini terk etti, bunlar teröristtir dediler geri Mekke’ye getirdiler. Sonra Allah rasülu Medine’ye elçi gönderdi Medine İslam’a kucak açtı. İslam devleti Medine’de kuruldu. Mekke Medinelilerle (yabancılarla) fetih oldu. Ne mutlu o yabancılara demektir. Garip kelimesi (قريب) yazılırsa anlamı yakın demektir. Cenabı Allah CC. Kur’anı Kerim’de  Mugarrebun (مقربون)  yakınlardan olun buyuruyor. Sahabeler  Arap olduğu halde garibin manasını biliyor ve Allah rasülune soruyorlar nasıl Allah’a yakın olacağız diye soruyorlar, Allah rasülu buyuruyor ki kim malıyla canıyla Allah’ın dinini yaşamak ve yaşatmak için çalışırsa garip olur.

Not :  Arap alfabesinde  gaf ve ğayın (ق) ve  (غ) harfleri bulunmasına rağmen yüzyıldır  kullandığımız Latin alfabesinde bu iki harfe karşılık olarak ge (G) harfi karşıladığı için anlam kayması ve anlaşmazlıklar ortaya çıkmıştır.

Yazarın Diğer Yazıları